(video) Jiguli-urile cu lunete cu grilă: care a fost scopul montării lor

Mulţi dintre noi când eram copii, mai tineri, dar chiar şi acum, am putut şi mai putem vedea pe străzi automobile VAZ sau LADA, mai cunoscute în popor sub denumirea de Jiguli, cu o grilă pe lunetă. Arată astfel de maşini cumva mai neobişnuit, dar mulţi nu înţelegeau din prima ce este asta şi la ce ar folosi.

Aflaţi dar că are atât un scop estetic, cât şi practic.

FOTO: flickr.com

Elementul din plastic care vizual seamănă cu mai multe perechi de jaluzele, de culoare neagră, de regulă nu era un tot întreg cu luneta, aşa cum se credea, ci era lipit de sticlă prin eliminarea sigiliului etanş din cauciuc, după care se instala meticulos înapoi. Pe scurt – un lucru care nu era prea uşor de făcut.

Drept rezultat: totul devenea cam oblic și strâmb, dar de departe părea neobișnuit. În plus, existau astfel de grile de două tipuri: dintr-o singură bucată unitară sau formate din două părţi. Pe modelele LADA care erau comercializate peste hotare de regulă era o dotare opţională.

În linii generale vorbind, soluţia estetică a fost făcută cu inspiraţie din industria auto din vestul Cortinei de Fier. Mai multe maşini sport din occident au primit motoare montate în spatele cabinei, iar pentru o ventilare mai bună a compartimentului s-a optat pentru grile similare în loc de o lunetă sau o parte componentă a caroseriei cu aspect închis.

Pentru grila din plastic nu se opta doar pentru frumuseţe, îndeplinind şi rolul parţial de lunetă cu film fumuriu. În ţările din CSI şi mai ales în Federaţia Rusă elementul era ales din uzină pentru că, prin intermediul său, habitaclul real se încălzea mai puţin dacă automobilul era expus direct în bătaia razelor solare.

De asemenea, aceste zăbrele erau foarte utile pe timp de iarnă: pentru că AvtoVAZ era departe de a oferi o lunetă încălzită, grila, cu lamele sale poziţionate sub un unghi specific, împiedica zăpada să se lipească de bucata de sticlă şi să îngheţe. Drept urmare plasticul negru era mai uşor de curăţat cu o simplă perie.

Din punct de vedere a vizibilității s-ar părea la prima vedere că este obstrucționat câmpul vizual, însă adevărul este că nu e chiar aşa. Poziţionarea lamelor pe grilă a fost special concepută pentru ca şoferul să poată vedea prin oglinda retrovizoare destul de multe lucruri care se pot întâmpla în spatele automobilului, iar marea majoritate a celor care au condus o maşină cu o astfel de dotare afirmă pe forumurile ruseşti că nu întâmpină niciun impediment.

Preluarea articolelor de pe AutoBlog.MD se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD.

Materialele de pe AutoBlog.MD sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

De către cititori, like-urile şi share-urile articolelor SUNT SALUTATE!

Vezi şi:

https://autoblog.md/7-foto-cat-ar-fi-costat-acum-cele-mai-populare-automobile-sovietice/

https://autoblog.md/gaz-13-chaika-simbol-national-sau-s-class-ul-uniunii-sovietice/

https://autoblog.md/video-pobeda-m20-neoclassic-o-viziune-moderna-a-legendarului-automobil-sovietic/

Cmentariile sunt închise