Conflict diplomatic? Tiraspolul închide frontiera moldo-ucraineană pentru maşinile cu numere moldoveneşti

Aşa-zisul Minister al Afacerilor Externe de la Tiraspol a emis un comunicat de presă în care anunţă Chişinăul că va închide frontiera moldo-ucraineană pentru maşinile cu numere moldoveneşti!

Interdicţia va intra în vigoare de la 24 ianuarie 2020 pentru orice tip de vehicul înmatriculat în dreapta Nistrului şi condus de un rezident permanent al Republicii Moldova, cu permis de conducere local.

FOTO: rise.md

În comunicat se mai menționează că măsura va fi valabilă până la înlăturarea restricțiilor impuse de către Republica Moldova cu privire la vehiculele cu numere transnistrene.

Despre ce fel de “restricţii” consideră cei din stânga Nistrului că este vorba nu se menţionează. Nici o reacţie oficială de la Chişinău nu există deocamdată, dar este de menţionat că începând cu data de 10 ianuarie curent, Poliția de Frontieră a sistat aplicarea excepției temporare privind măsurile de control a autoturismelor din regiunea transnistreană a Republicii Moldova.


Biroul pentru Reintegrare a anunţat în ziua de 15 ianuarie că din 10 ianuarie curent, în regim de testare a fost suspendată aplicabilitatea procedurii de traversare a frontierei de stat, cu titlu de excepție, în cadrul căreia mijloacelor de transport, luate la evidență de către structurile de la Tiraspol, le-a fost permisă trecerea frontierei de stat moldo-ucrainene.

Această măsură se desfășoară în vederea evaluării eficienței funcționalității punctelor de înregistrare a mijloacelor de transport din or. Tiraspol și or. Râbnița și înmatriculării autovehiculelor din Transnistria la Agenția Proprietății Publice, precum și întru informarea cetățenilor despre necesitatea înregistrării corespunzătoare a unităților de transport din proprietatea acestora și a obținerii plăcilor de înmatriculare „neutre”, precum și a certificatelor de înregistrare și a permiselor de conducere de modelul stabilit.

Decizia cu privire la termenii de aplicare a regimului de testare menționat și privind oportunitatea prelungirii procedurii de excepție pentru traversarea frontierei va fi luată în baza informațiilor parvenite de la Poliția de Frontieră. Locuitorii din Transnistria vor fi informați suplimentar despre deciziile luate în acest context.


La rândul său, cu o zi mai devreme, Poliţia de Frontieră a Republicii Moldova a emis un comunicat în care anunţă că din aceeaşi dată, a sistat aplicarea excepției temporare privind măsurile de control a autoturismelor din regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Astfel, conducătorii auto care doresc să traverseze frontiera de stat trebuie să se conformeze Legii 170/2018 cu privire la înmatricularea unor mijloace de transport și modificarea unor acte legislative.

Reamintim că din 1 septembrie 2018, mijloacele de transport din stânga Nistrului și municipiul Bender, care dispun de certificate de înmatriculare permanente și plăcuțe cu numere de înmatriculare neutre, sunt admise în traficul rutier internațional. Totodată, conducătorul auto este obligat să aibă aplicat pe mașină semnul distinctiv al statului – “MD”!

Poliția de Frontieră a Republicii Moldova readuce în atenția conducătorilor auto care circulă cu asemenea mijloace de transport că, la traversarea frontierei de stat a Republicii Moldova este necesar să dispună de următoarele:

  • Pașaport valabil pentru călătorie în țările de destinație și/sau tranzitate în condițiile statelor respective;
  • Certificatul de înmatriculare a vehiculului (corespunzător anexei nr.21 la Hotărârea Guvernului Republicii Moldova nr.770/2012);
  • Permis de conducere (național sau internațional), valabil pentru categoria (subcategoria) din care face parte vehiculul, în corespundere cu Convenția asupra circulației rutiere din 1968, la care Republica Moldova a aderat prin Hotărârea Parlamentului nr.1318/1993;
  • Asigurarea de răspundere civilă auto „Cartea Verde”, în corespundere cu art.39 al Legii nr.414/2006 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru pagubele produse de autovehicule;
  • Actul care confirmă transmiterea în folosință a vehiculului cu număr de înmatriculare neutru (contractul de comodat sau contractul de locațiune), conform art. I pct. 9 al Legii nr.170/2018;
  • Raportul de inspecție tehnică periodică a vehiculului (Hotărârea Guvernului nr. 1047/1999; Ordinul MEI nr.436 din 24.08.2018);
  • Alte acte justificative, necesare călătoriilor în străinătate în corespundere cu cerințele țărilor de destinație și/sau tranzitate.

Amintim că, garanțiile legate de respectarea Convenției asupra circulației rutiere din 1968, îi aparțin statului membru în care este înmatriculat mijlocul de transport antrenat în traficul internațional, iar verificările în vederea asigurării respectării revin conform competențelor de constatare (art. 39 alin. (2) al Legii nr.414/2006; art. 423 Cod contravențional; punctul 3 al Hotărârii Guvernului nr. 847/2018; Hotărârii Guvernului nr. 834/2008; Ordinul IGPF nr.120 din 25.09.2018; Ordinul IGPF nr.91 din 04.07.2017).

Conducătorii auto care au traversat frontiera de stat pe sensul de ieșire din țară la volanul autoturismelor din regiunea transnistreană a țării înainte de 10 ianuarie, a.c. li se va autoriza temporar intrarea în Republica Moldova.  Mai mult, cetățenilor care și-au programat o călătorie li se recomandă să consulte legislația statului de destinație/tranzitat și să respecte normele de circulație rutieră.

Vezi şi:

Șoferii cu numere neutre de înmatriculare sunt obligați să aibă pe mașină semnul MD! Ce se întâmplă în caz contrar

(foto) Noile plăcuţe cu numere de înmatriculare neutre nu sunt valabile pentru orice autovehicul

(video) Valabil de la 1 mai. Şoferii din Moldova trebuie să aibă Carte Verde sau RCA local pentru a intra în RMN

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/