Decizie interesantă a Comisiei Europene: Taxe vamale diferite în funcție de producător auto chinez

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

În cadrul anchetei sale în curs, demarate din toamna lui 2023, Comisia Europeană anunță primele decizii. CE a concluzionat provizoriu că lanțul valoric al vehiculelor electrice cu baterii (BEV) din China beneficiază de subvenții neloiale. Iar asta ar reprezinta o amenințare de prejudiciu economic pentru producătorii de BEV din UE.

Ancheta a examinat, de asemenea, consecințele și impactul probabil al măsurilor asupra importatorilor, utilizatorilor și consumatorilor de BEV-uri din UE. Și a calculat deja unele taxe.

Comisia Europeană a dezvăluit în prealabil taxe compensatorii provizorii pe care le va impune mașinilor electrice din China.

Comisia a dezvăluit în prealabil nivelul așa-numitelor taxe compensatorii provizorii pe care le va impune la importurile de BEV-uri din China

În consecință, CE a luat legătura cu autoritățile chineze pentru a discuta aceste constatări și pentru a explora posibile modalități de soluționare a problemelor identificate într-un mod compatibil cu normele OMC.

În cazul în care discuțiile cu autoritățile chineze nu vor conduce la o soluție eficientă, aceste taxe vor fi introduse începând cu 5 iulie 2024 printr-o garanție (în forma care urmează să fie decisă de autoritățile vamale din fiecare stat membru al UE). Acestea vor fi percepute numai dacă și atunci când se vor impune taxele definitive, deci vor fi percepute cu un efect retroactiv.

Taxele individuale pe care Comisia le-ar aplica celor trei producători chinezi incluși în eșantion ar fi următoarele. (Aceștia trei sunt considerați cei mai mari beneficiari de subvenții de stat).

  • BYD – 17.4%
  • Geely – 20%
  • SAIC – 38.1%

Alți producători care au cooperat cu ancheta, dar care nu au fost incluși în eșantion, vor fi taxați cu 21%. Toți ceilalți producători de BEV din China care nu au cooperat cu ancheta vor fi supuși taxei de 38.1%!

Vezi și: Turcia impune taxe vamale suplimentare pentru orice vehicul importat din China

Comisia Europeană a dezvăluit în prealabil taxe compensatorii provizorii pe care le va impune mașinilor electrice din China.

Procedura și etapele următoare

La 4 octombrie 2023, Comisia a inițiat în mod oficial o anchetă antisubvenție din oficiu privind importurile de vehicule electrice cu baterii pentru pasageri originare din China. Orice anchetă se va încheia în termen de maximum 13 luni de la deschidere. Comisia poate publica taxe compensatorii provizorii în termen de 9 luni de la inițiere. Măsurile definitive trebuie instituite în termen de 4 luni de la instituirea taxelor provizorii.

În urma unei cereri motivate, un producător de BEV din China (Tesla) poate beneficia de un nivel al taxei calculat individual în etapa definitivă. Orice altă societate producătoare din China care nu a fost inclusă în eșantionul final și care dorește ca situația sa specială să fie investigată poate solicita o reexaminare accelerată, în conformitate cu regulamentul antisubvenții de bază, imediat după instituirea măsurilor definitive (adică la 13 luni de la inițiere). Termenul pentru încheierea unei astfel de reexaminări este de 9 luni.

Informațiile cu privire la nivelurile preconizate ale taxelor provizorii sunt furnizate tuturor părților interesate (inclusiv producătorilor, importatorilor și exportatorilor din UE și asociațiilor reprezentative ale acestora, producătorilor-exportatori chinezi și asociațiilor reprezentative ale acestora, precum și țării de origine și/sau de export, și anume China) și statelor membre ale UE înainte de instituirea unor astfel de măsuri, în conformitate cu procedurile prevăzute de regulamentul de bază antisubvenții al UE. Aceste informații sunt, de asemenea, făcute publice pe site-ul web al Comisiei.

Societățile incluse în eșantion au primit în mod individual informații privind propriile calcule. De asemenea, au dreptul și posibilitatea de a face observații cu privire la acuratețea acestora. În cazul în care aceste eventuale observații furnizează suficiente elemente de contrabalansare, Comisia își poate revizui calculele în conformitate cu legislația UE.

Măsurile finale vor fi impuse din 2 noiembrie 2024

Conform celor notate într-un atașament de întrebări-răspunsuri, noile taxe vamale vor fi adăugate la taxa de import deja existentă de 10%, percepută la importurile de mașini electrice!

Iar la întrebarea dacă este nivelul taxelor suficient pentru a proteja industria UE de prejudiciu, CE răspunde astfel:

„Scopul taxelor vamale provizorii ar fi acela de a elimina avantajul concurențial neloial substanțial al producătorilor chinezi de vehicule electrice cu baterii din cauza existenței unor scheme de subvenții neloiale în China. Prin urmare, îndatoririle ar urma să asigure că industriile UE și cele chineze concurează pe condiții echitabile. Scopul nu este de a închide piața UE pentru astfel de importuri!”

Taxele provizorii sunt rezultatul unei investigații antisubvenție a UE, care a relevat faptul că întregul lanț valoric al BEV este puternic subvenționat în China și că importurile de BEV din China au reprezentat o amenințare cu un prejudiciu clar previzibil și iminent pentru industria UE. Comisia a analizat un volum mare de dovezi referitoare la fiecare dintre societățile investigate și, pe această bază, a putut calcula un nivel al taxelor provizorii corespunzător nivelurilor de subvenționare constatate în fiecare caz.

Vezi și: (video) SUA a început înaintea Europei: Aplică tarife vamale de 100% pentru mașinile electrice din China

Cmentariile sunt închise