(video) SUA a început înaintea Europei: Aplică tarife vamale de 100% pentru mașinile electrice din China

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Casa Albă a anunţat marţi o creştere semnificativă a tarifelor vamale aplicate pentru produse chineze din 1 august 2024. Soluția vine în ideea de a proteja companiile şi muncitorii americani de o concurență considerată incorectă.

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat într-o conferință de presă la subiect că „China practică dumpingul de produse pe piață la prețuri inechitabil de scăzute. Prețurile sunt foarte mici deoarece companiile chinezești nu trebuie să se gândească la profituri, căci sunt subvenționate de stat”.

Aceste noi tarife vamale vizează mai multe sectoare industriale considerate strategice, precum semiconductori, minerale rare, produse medicale şi automobile electrice. În cazul acestora din urmă tarifele vamale fiind majorate de la 25 până la 100%!

Anterior, secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a subliniat că este necesar ca administrația americană să se asigure că stimulentele prevăzute în planul IRA să susţină industriile americane şi ca aceste investiţii să fie protejate.

Guvernul american a investit peste 860 miliarde de dolari, via planul IRA, pentru a accelera producţia de automobile electrice, baterii pentru automobile şi panouri fotovoltaice şi centrale eoliene made in USA.

Însă, Washingtonul acuză Beijingul că susţine puternic industriile chineze în aceste sectoare considerate drept strategice. Susținerea este sub formă de importante subvenţii care creează o supraproducţie în rândul firmelor chineze. Și această supraproducţie este orientată spre piaţa mondială şi reduce preţurile, afectând dezvoltarea industriilor concurente din alte ţări.

Noile tarife vamale vizează tocmai „eliminarea practicilor comerciale incorecte, fie că este vorba de transferul de tehnologii, proprietatea intelectuală sau inovaţia”, a precizat Casa Albă într-un comunicat.

Pe lângă majorarea de patru ori a tarifelor pentru vehiculele electrice din China…

Washingtonul a majorat semnificativ şi tarifele pentru oţelul şi aluminiul din China, de la 7.5 până la 25%. Iar pentru baterii şi pentru semiconductori, de la 25 până la 50%. Un tarif similar fiind impus şi pentru panourile fotovoltaice şi anumite produse medicale chinezeşti.

Lael Brainard, directoarea Consiliului economic naţional, a justificat noile tarife vamale prin faptul că China îşi finanţează creşterea pe seama altora.

„Din cauza practicilor sale incorecte, China dispune de o capacitate de producţie a panourilor fotovoltaice de două ori mai mare decât cererea mondială anticipată pe termen scurt.”

SUA au importat anul trecut bunuri în valoare de 427 miliarde de dolari din China şi au exportat bunuri în valoare de 148 de miliarde de dolari către a doua mare economie a lumii.

Vezi și: Comisia Europeană spune că știe de ce mărcile de electromobile din China sunt ieftine în Europa

Cmentariile sunt închise