Comisia Europeană spune că știe de ce mărcile de electromobile din China sunt ieftine în Europa

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Producția de electromobile în China a transformat o țară care practic nu avea nici o marcă puternică de automobile într-un adversar de temut pentru constructorii europeni și americani.

Electromobil BYD Qin Plus

Anul trecut, Comisia Europeană a început o investigație în China asupra producătorilor de electromobile. În cadrul unui discurs susținut în Parlamentul European, Ursula van der Leyen afirma că: ”prețul acestora este ținut în mod artificial scăzut prin subvenții de stat uriașe. Aceasta dăunează pieței noastre (Europene n.r.)”. Doar că de la afirmație la dovadă e cale lungă.

Prin urmare, în luna septembrie a anului trecut a fost trimisă în China o echipă de investigații. Încetul cu încetul au început să strângă documente și dovezi. Acestea au fost și reprezintă un motiv de îngrijorare pentru mărcile de mașini de acolo. BYD, cel mai mare producător de electromobile din lume, țintește extinderea spre Europa și va deschide o fabrică la 1.000 de kilometri de Chișinău.

Electromobilele din China se extind în Europa

Alături de BYD mai există și SAIC, care produce mărcile MG și asamblează modele Volkswagen în China. De asemenea există colaborări strânse între Renault și alte companii chinezești producătoare de electromobile. Mai mult, Dacia Spring este produs acolo și exportat în Europa. Modelul cu siglă românească tocmai a trecut printr-un facelift important, iar noi am fost să vedem în secret acest nou electromobil.

Dacia Spring a fost la Salonul Auto de la Geneva 2024

Colaborările dintre companiile europene și cele din China s-au datorat tocmai din dorința de a obține prețuri mai scăzute pentru electromobilele vândute în Europa. Cu toate acestea, competiția nu pare a fi tocmai corectă. Dacă guvernul chinez susține financiar, direct sau indirect, producția mărcilor locale, cei europeni nu vor avea nici o șansă. Fără subvenții, tot timpul vor avea prețuri mai mari pentru electromobilele produse în Europa.

Pe data de 5 martie, pe site-ul oficial al Uniunii Europene a fost publicat un raport referitor la rezultatele preliminare ale investigației. Acesta susține că a identificat un prejudiciu dificil de reparat cauzat de importurile masive de produse subvenționate. Raportul mai precizează și următoarele aspecte:

În ceea ce privește subvenționarea, Comisia dispune de suficiente elemente de probă care tind să arate că importurile produsului în cauză originare din RPC fac obiectul unor subvenții. Presupusele subvenții constau, printre altele, în:

Considerentul 4 al raportului 785/2024

(i) transferul direct de fonduri și transferul direct potențial de fonduri sau de pasive;

(ii) veniturile publice nepercepute sau necolectate și

(iii) bunurile și serviciile furnizate de autoritățile publice contra unei remunerații mai mici decât cea adecvată.

Se afirmă că măsurile descrise în considerentul 4 constituie subvenții, deoarece ele implică o contribuție financiară din partea guvernului RPC sau a altor guverne regionale (inclusiv organisme publice) sau din partea unor organisme private care au primit sarcini sau ordine din partea guvernului RPC și conferă un avantaj producătorilor-exportatori ai produsului în cauză. Acestea par a fi specifice și, prin urmare, pot face obiectul unor măsuri compensatorii, printre altele, deoarece se limitează la anumite sectoare, produse și/sau regiuni.

Document 32024R0785

Concurența dintre electromobile se aprinde

Comisia susține că la moment nu poate da o estimare exactă a prejudiciului. De asemenea, deși susține că are dovezi în favoarea afirmațiilor, nu a prezentat public nici una dintre acestea. Ce trebuie știut este că un astfel de raport nu poate fi redactat decât dacă sunt prezentate și dovezi unei comisii. Neprezentarea dovezilor poate fi și cauzată de faptul că ancheta se află încă în derulare. Asta înseamnă că este posibil să apară și noi dovezi. Chiar dacă nu a nominalizat exact mărcile chestionate, cele mai importante nume prezente în Europa sunt MG și BYD.

Dacă acest comitet de investigații are dreptate, vor urma vremuri grele pentru mărcile din China. Una dintre măsuri va putea fi suprataxarea electromobilelor produse acolo și exportate în Uniunea Europeană. Acest fapt fie îi va determina să construiască aceste vehicule în Europa.

Cmentariile sunt închise