BYD își cumpără 300 de hectare pentru a-și construi prima fabrică auto europeană la 1000 de km de Chișinău

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Producătorul chinez de automobile electrice BYD a semnat pre-contractul de vânzare-cumpărare al unei suprafeţe de teren de 300 de hectare amplasate la marginea oraşului Szeged (Seghedin), sudul Ungariei, al patrulea oraș ca mărime din această țară, aflat chiar la hotar cu Serbia și România.

Acolo, compania chineză intenţionează să îşi construiască prima sa uzină auto din Europa, una de ultimă generație, a declarat marţi ministrul ungar al Afacerilor Externe, Peter Szijjarto. Se știe că procesul va avea loc în câteva etape, însă o dată a inaugurării nu există deocamdată.

Într-un comunicat de presă, Szijjarto a salutat proiectul drept una dintre cele mai importante investiţii din istoria economiei ungare făcută de cel mai mare producător de autovehicule electrice din lume.

Viitoarea uzină BYD de la Szeged va fi a cincea fabrică de automobile din Ungaria (Mercedes-Benz, Audi și Suzuki au deja active unele, iar BMW urmează în 2025), a spus Szijjarto precizând că investiţia este de ordinul miliardelor de euro şi va crea mii de locuri de muncă. Guvernul ungar va oferi, bineînţeles, sprijin financiar acestui proiect, valoarea sprijinului rămâne să fie definitivată în cadrul discuţiilor cu Comisia Europeană.

Începând din 2018, Ungaria se numără printre cei mai mari 20 de exportatori mondiali de automobile, a mai spus Szijjarto, adăugând că în ultimii 15 ani volumul de producţie al acestui sector a crescut de 3.5 ori, “depăşind pragul de 10.000 de miliarde de forinţi în 2022”.

BYD a vândut 526.409 de automobile complet electrice în ultimul trimestru al anului trecut, detronând pentru prima dată (la capitolul vânzări trimestriale) constructorul american Tesla Inc. din poziţia de cel mai mare vânzător mondial de automobile electrice.

Potrivit unor rezultate preliminare, profitul net al BYD a crescut cu până la 86.5% în 2023 comparativ cu 2022. Într-un raport preliminar remis Bursei de Valori de la Shenzhen, BYD a estimat că profitul său net pentru anul trecut s-a situat undeva între 29 şi 31 de miliarde de yuani (4.04 – 4.32 miliarde de dolari), o creştere procentuală de 74.46% până la 86.49% comparativ cu 2022. 

Marca BYD a făcut progrese semnificative în lansarea operațiunilor sale de mașini de pasageri în Europa. În primul an de activitate, compania a înființat 230 de magazine în 19 țări și a introdus cinci modele noi (HAN, TANG, ATTO 3, SEAL și DOLPHIN). În plus, trei modele noi sunt planificate să fie lansate în următoarele 12 luni!

La momentul de față, BYD mai are o fabrică în Ungaria, însă acolo produce doar autobuze electrice și șasiuri pentru acestea, astfel de platforme existând și în țări precum Brazilia, India și SUA. Alte fabrici de automobile are în afara Chinei în India, Thailanda și Uzbekistan (preluată de la Uzbekistan Peugeot Citroen Automotive și modernizată pentru a începe producția în 2024), încă una fiind în construcție în Brazilia, deschiderea sa fiind planificată pentru 2025.

Cmentariile sunt închise