Din 1 octombrie, examinarea medicală pentru obținerea unor permise auto va fi efectuată de către medicul de familie

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

În sfârşit! Din 1 octombrie 2023 intră în vigoare normele actualizate privind examinarea medicală a conducătorilor de vehicule și a candidaților pentru obținerea permisului de conducere, aprobate prin Hotărârea Guvernului Republicii Moldova nr. 130 din 02.03.2022.

Modificările operate au drept scop simplificarea procedurii privind examinarea medicală a conducătorilor de vehicule și a candidaților pentru obținerea permiselor de conducere din grupa I amatori (categoriile AM, A1, A2, A, B1, B).

Documentul stabilește că, examinarea conducătorilor de vehicule și a candidaților să fie efectuată de către medicul de familie, la cererea solicitantului! Informația privind problemele de sănătate mintală sau cele legate de consumul de droguri/alcool va fi furnizată medicilor de familie de Centrele comunitare de sănătate mintală și Dispensarul Republican de Narcologie, în baza solicitării acestuia, în termen maxim de trei zile lucrătoare.

Totodată, ordinul stipulează că, în cazul în care medicul de familie constată că solicitantul suferă și/sau se află sub supraveghere medicală pentru una sau mau multe afecțiuni sau constată riscuri și pericole care pot apărea în timpul conducerii vehiculelor, să fie consultat de Comisia medicală teritorială de examinare a conducătorilor auto, care include specialiști de profil îngust.

În ceea ce privește obținerea permisului de conducere din grupa II profesioniști (începând cu BE şi superioare), examinarea medicală se va realiza, în continuare, în cadrul comisiilor teritoriale de examinare medicală a conducătorilor auto. În cadrul acestor comisii, vor trece examenul medical și persoanele care nu sunt înregistrate pe lista unui medic de familie.

Cmentariile sunt închise