(doc) Aprobat de Guvern! Un nou model de permis de conducere din 2020

0

(update 07.08.2019) Guvernul a aprobat la şedinţa din această după amiază modelele permiselor de conducere de tip nou.

„Se propune iniţierea unor modificări a permisului de conducere naţional al Republicii Moldova, de tip cartelă pe bază de policarbonat, cu gravare laser, de formatul ID-1, cu excluderea din acest document a câmpului de date nr. 14 ’’Grupa sangvină” şi rezervarea a două spaţii: 13 şi 14 pentru unele eventuale inscripţionări ale autorităţii emitente”.

Permisele de conducere de model 1995, 2008 şi 2015, ramân a fi valabile în condiţiile în care au fost eliberate, iar deţinătorii acestora nu au obligaţia de a le preschimba doar decât la expirarea acestora, cu excepţia permiselor de conducere de model 1995 care nu sunt limitate în termen!

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

(03.05.2019) Moldova: Un nou model de permis de conducere din 2020! Include şi o subcategorie nouă pentru posesorii de mopede!

Un nou model de permis de conducere, inclusiv provizoriu, va fi emis de Agenţia Servicii Publice din 2020. Formatul actelor va rămâne acelaşi, iar modificările care se doresc a fi făcute se ascund în detalii.

Potrivit informaţiilor, Instituţia Publică „Agenţia Servicii Publice” va asigura eliberarea permisului de conducere de model 2019 şi a permisului de conducere provizoriu de model 2019. Acest lucru este prevăzut de o hotărâre a Guvernului, fiind acum într-o etapă de consultări publice. Prezenta hotărâre va intra în vigoare doar din momentul creării condițiilor necesare pentru punerea în circulație a permisului de conducere de model 2019, dar nu mai târziu de 1 ianuarie 2020.

FOTO: unimedia.info

În temeiul modificărilor operate prin Legea nr. 61 din 31.05.2018 în Legea nr. 273-XII din 09.11.1994 privind actele de identitate din sistemul național de pașapoarte, începând cu data de 10.10.2018 au fost excluse datele „Grupa sangvină”. La perfectarea permiselor de conducere naționale de generațiile DL1995, DL2008 și DL2015, completarea câmpului de date „Grupa sangvină” se exercită automatizat, informația respectivă fiind preluată din baza de date a Registrului de stat al populației (din buletinul de identitate (CA)).

Normele privind examinarea medicală a conducătorilor de vehicule și a candidaților pentru obținerea permisului de conducere, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 12 din 19.01.2009, nu prevăd, iar Comisiile pentru examinarea medicală a conducătorilor de vehicule din cadrul instituțiilor medico-sanitare publice, nu exercită diagnosticarea candidaților în ceea ce privește grupa sangvină deținută.

Este de menționat faptul că, normele internaționale ce țin de domeniul obținerii permisului de conducere, Directiva Parlamentului și Consiliului Uniunii Europene nr. 2006/126/CE din 20.12.2006 cu privire la permisul de conducere și Convenția ONU asupra circulației rutiere, încheiată la Viena la 8 noiembrie 1968 și ratificată de Republica Moldova prin Hotărârea Parlamentului nr. 1318-XII din 2 martie 1993, nu prevăd includerea în permisul de conducere a datelor despre grupa sangvină deținută de către titularul acestui document.

Începând cu data de 10.10.2018, ca măsură provizorie, datele privind grupa sangvină în permisul de conducere de generația DL2015 sunt substituite cu semnul ”<” (mai mic), ceea ce semnifică lipsa datelor în câmpul de date respectiv.

Iată cum va arăta noul model de permis de conducere, dar şi cel provizoriu:

Încă o modificare prevede înscrierea în permisul de conducere naţional al Republicii Moldova, precum şi în permisul de conducere provizoriu a subcategoriei AM (moped, şi anume vehicule cu două sau trei roţi, ce dezvoltă o viteză maximă ce nu depăşeşte 45km/h), la propunerea Centrului de Armonizare a Legislaţiei al Cancelariei de Stat a Republicii Moldova, cu scopul conformării la cerinţele Uniunii Europene. Astfel, şi posesorii de mopede cu o capacitate cilindrică mai mare de 50 de cm³ sau cu o putere mai mare de 4 kW (5.43 CP) vor avea nevoie de un permis de conducere!

În concluzie, Permisul de conducere model 2019 va reprezenta o cartelă din policarbonat, cu gravare laser, de formatul ID-1, de pe care va fi exclus câmpul de date nr. 14 „Grupa sangvină”, dar în schimb vor fi rezervate alte două spații: 13 și 14 pentru unele eventuale inscripționări de autoritatea emitentă. Pe verso, în tabelul categoriilor de conducere, va apărea subcategoria AM. Se prevăd şi alte elemente suplimentare de protecţie.

Află mai multe detalii din cele patru documente ataşate (dacă nu apar imediat, actualizează pagina):

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata