(doc) Consiliul UE a adoptat noi reguli de etichetare a anvelopelor în spaţiul comunitar

În curând, consumatorii vor fi mai bine informați atunci când aleg pneuri noi pentru autovehiculele lor. Consiliul Europei a adoptat miercuri într-o primă lectură un regulament privind noile norme de etichetare a pneurilor în legătură cu parametri precum eficiența consumului de combustibil, aderența pe teren umed și zgomotul.

Scopul regulamentului este de a spori vizibilitatea etichetelor și de a le oferi consumatorilor mai multe informații pentru a le permite să aleagă pneuri mai sigure, mai eficiente din punctul de vedere al consumului de combustibil și mai silențioase.

Regulamentul mai trebuie să fie adoptat în mod formal de către Parlamentul European într-o a doua lectură înainte de a fi publicat în Jurnalul Oficial şi a intra în vigoare respectiv.

FOTO: consumerreports.org

Consiliul UE apreciază că noile etichete reprezintă un beneficiu pentru consumatorii din toată Europa și vor oferi mai multe informații despre eficiența consumului de combustibil, siguranța și zgomotul extern. Aceste reguli vor avea, de asemenea, un impact asupra reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră, a declarat Tomislav Ćorić, ministrul Mediului și Energiei din Croația, țară care deține președinția Consiliului Europei.

Regulamentul introduce o serie de modificări importante, astfel că etichetele vor deveni mai vizibile și mai clare pentru consumatori, datorită noilor obligații cu privire la modul de afișare. Se vor adăuga pictograme pentru zăpadă și gheață, iar designul etichetei va fi actualizat.

Cerințele pentru anvelopele reșapate se vor aplica odată ce este disponibilă o metodă de testare adecvată pentru a măsura performanța acestora. Regulamentul include, de asemenea, dispoziții pentru adăugarea parametrilor privind kilometrii parcurși și uzura odată ce sunt disponibile metode de testare adecvate. Se preconizează că aceasta va ajuta la reducerea cantității de microplastice care intră în mediu din cauza uzurii anvelopelor. Anvelopele pentru camioane și autobuze vor trebui, de asemenea, să poarte etichete.

Sistemul de etichetare a anvelopelor are ca scop reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și a poluării fonice în sectorul transporturilor și creșterea siguranței rutiere. Aceasta va permite consumatorilor să obțină informații mai relevante cu privire la eficiența consumului de combustibil, siguranță și zgomot și să ia decizii de cumpărare rentabile și prietenoase cu mediul.

Anvelopele, în principal datorită rezistenței la rulare, reprezintă 20-30% din consumul de combustibil al vehiculului. Prin urmare, reducerea rezistenței lor la rulare contribuie la scăderea emisiilor, asigurând, de asemenea, economii pentru consumatori datorită consumului redus de combustibil.

Regulamentul aprobat cu detalii:

[embeddoc url=”https://autoblog.md/wp-content/uploads/2022/08/Regulament-Etichetare-Pneuri-Europa-2020.pdf”]

Preluarea articolelor de pe www.autoblog.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD. Materialele de pe www.autoblog.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Vezi şi:

Constantin Mihalachi: Unde este logica dragi guvernanți?! De ce vă luați de hibride când toată lumea le promovează?

Cmentariile sunt închise