(doc) Guvernul a aprobat limite pentru plățile în numerar la cumpărarea de autovehicule
Guvernul a aprobat astăzi, cu o serie de modificări, proiectul legii privind efectuarea decontărilor în numerar, care prevede norme mai exacte privind circulația numerarului în circuitul economic și orientarea spre efectuarea plăților prin transfer, mai degrabă decât prin numerar. Acest fapt va asigura creșterea transparenței și securității tranzacțiilor, combaterea evaziunii fiscale și a concurenței neloiale.
*Notă pentru calcule personale aproximative: Cuantumul salariului mediu lunar pe economie, prognozat pentru anul 2023, este de 11.700 de lei. Pentru anul 2024, când cel mai probabil va intra în vigoare legea, va fi de circa 12.500 lei (suma e neoficială).
Potrivit textului proiectului în noua redacție, persoanelor fizice care nu desfășoară activitate de întreprinzător și care cumpără mijloace de transport de la alte persoane fizice care nu desfășoară activitate de întreprinzător, sunt în drept să efectueze achitarea în numerar pentru mijlocul de transport procurat doar dacă valoarea bunului procurat nu depășește 50 de salarii medii lunare pe economie prognozate (anterior era menționată suma fixă de maximum 300.000 de lei), pentru fiecare bun în parte, inclusiv în situația în care achitarea are loc în rate.
Agenția Servicii Publice, în procesul înscrierii transferului dreptului de proprietate asupra mijloacelor de transport ce depășesc suma echivalentă a 50 de salarii medii lunare pe economie prognozate, au obligația de a se asigura că plata a fost efectuată prin transfer, în caz contrar nu vor înregistra în Registrul de stat dreptul de proprietate, cu excepția cazului când dreptul de proprietate se înregistrează provizoriu.
În cazul în care se va efectua achitarea în numerar în sumă ce depăşeşte limitele stabilite de prevederile prezentei legi, Serviciul Fiscal de Stat va aplica o amendă în mărime de la 3% până la 10% din suma achitată în numerar cu depășirea limitei stabilite. Termenul de prescripție pentru verificarea corectitudinii respectării prevederilor prezentei legi este de cel mult 4 ani de la data efectuării încasării plății în numerar. Persoanele sancționate vor putea beneficia de reducere de 50% din suma amenzii dacă, în termen de 3 zile lucrătoare din momentul aducerii la cunoștință a deciziei asupra cazului de încălcare fiscală, achită 50% din suma amenzii stabilită conform deciziei Serviciului Fiscal de Stat.
Ar mai fi de notat că, comisioanele sau alte plăți percepute de prestatorii de servicii de plată, care desfășoară activitate pe teritoriul Republicii Moldova, pentru tranzacțiile efectuate între persoane fizice, nu vor putea depăși 0.1% din suma tranzacționată prin transfer, inclusiv pentru extragerea de numerar.
Și încă un lucru important de menționat! Limita valorică se va modifica din 1 ianuarie 2026 – 25 de salarii medii lunare pe economie prognozate în cazul mijlocului de transport procurat!
Prezenta lege va intra în vigoare la expirarea a 3 luni de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Însă mai întâi urmează să treacă de votul Parlamentului, cu modificări finale sau fără.
[embeddoc url=”https://autoblog.md/wp-content/uploads/2023/11/proiect-de-lege-decontari-in-numerar.pdf”]
Cmentariile sunt închise