În Moldova se va introduce o limită pentru plățile în numerar la cumpărarea de bunuri imobile și automobile

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Ministerul Finanțelor a elaborat un proiect de lege (urmează a fi înregistrat în Parlament) menit să reglementeze tranzacțiile cu bunuri imobile și mijloace de transport între persoane fizice, cu accent pe restrângerea utilizării numerarului.

Conform proiectului, persoanele fizice care nu desfășoară activități de întreprinzător și care achiziționează bunuri imobile sau mijloace de transport de la alte persoane vor putea efectua plăți în numerar pentru aceste achiziții doar dacă valoarea bunului sau mijlocului de transport achiziționat nu depășește 300.000 de lei, indiferent dacă plata se face într-o singură tranșă sau în rate.

Proiectul introduce și obligații pentru notari și Agenția Servicii Publice în ceea ce privește autentificarea și înregistrarea contractelor de vânzare-cumpărare pentru bunuri imobile sau mijloace de transport care depășesc suma de 300.000 de lei. Aceștia trebuie să se asigure că plățile au fost efectuate prin transfer bancar, cu excepția cazului când se autentifică contracte cu rezervă de proprietate sau când dreptul de proprietate este înregistrat provizoriu.

Legea prevede, de asemenea, sancțiuni pentru nerespectarea limitelor de plată în numerar. Serviciul Fiscal de Stat poate aplica amenzi între 7% și 15% din suma plătită în numerar cu depășirea limitelor stabilite de lege. Termenul de prescripție pentru verificarea corectitudinii aplicării legii este de cel mult patru ani de la data plății în numerar.

Pentru a încuraja respectarea legii, persoanele sancționate pot beneficia de o reducere de 50% a amenzii dacă achită 50% din suma amenzii în termen de trei zile lucrătoare de la primirea deciziei Serviciului Fiscal de Stat cu privire la încălcare.

Conform notei informative a proiectului, în această ordine de idei se urmărește instituirea unui cadru normativ care să reglementeze normele de efectuare a tranzacțiilor în numerar și să ofere posibilitatea de a pune în aplicare măsuri efective şi proporționate în vederea diminuării riscurilor de comitere a încălcărilor cu utilizarea numerarului. Reducerea numerarului și orientarea spre efectuarea plăților prin virament reprezintă o acțiune cu efecte pozitive asupra dezvoltării economice, asigurând creșterea transparenței și securității prin sporirea posibilităților de monitorizare și combatere a evaziunii fiscale, combaterea factorului negativ de generare a concurenței neloiale.

[embeddoc url=”https://autoblog.md/wp-content/uploads/2023/10/Proiect-de-Lege-privind-efectuarea-decontarilor-in-numerar.pdf”]

Cmentariile sunt închise