(doc) Guvernul a invocat o serie de motive pentru a nu susține anularea dreptului de conducere pe viaţă și confiscarea mașinii

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Guvernul Republicii Moldova a emis avize la două proiecte de lege importante, dezbătute în Parlament în prima lectură și urmând a fi votate în lectură finală, care au scopul de a înăspri pedepsele pentru condusul în stare de ebrietate. Unul este pozitiv, iar altul e negativ.

Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative, înaintat cu titlu de inițiativă legislativă (nr. 366 din 13 octombrie 2023) de către un grup de deputați în Parlament, se susține de principiu, urmând a fi corelat și cu conceptul proiectului de lege inițiat de Guvern nr.175/2023, adoptat în prima lectură, precum și cu următoarele propuneri și recomandări de îmbunătățire:

[embeddoc url=”https://gov.md/sites/default/files/document/attachments/subiect-12-il-366-2023_0.pdf”]

Iar în privința inițiativei unei deputate din opoziție, care a propus ca accidentele rutiere provocate de consumul de alcool sau de droguri, precum și de depășirea limitei de viteză să fie calificate drept infracțiuni intenționate, penalizate cu anularea dreptului de conducere pe viaţă, confiscarea mașinii sau mai mulți ani de închisoare după caz, Guvernul nu susține proiectul de act normativ în redacția propusă.

Din cauză că în Codul Penal este reglementată pedeapsa sub forma privării de dreptul de a conduce mijloace de transport sau anularea acestui drept, dar și condițiile și termenul pentru care poate fi aplicată respectiva pedeapsă (existând opțiunea de redobândire), din conținutul articolului în cauză rezultă că pedeapsa sub forma anulării dreptului de a conduce mijloace de transport nu poate fi aplicată pe viață.

Iar confiscarea mijlocului de transport nu poate fi aplicată în calitate de sancțiune, întrucât aceasta face parte din categoria măsurilor de siguranță și nicidecum din categoria pedepselor aplicate persoanelor fizice.

[embeddoc url=”https://gov.md/sites/default/files/document/attachments/subiect-13-il-339-2023.pdf”]

Cmentariile sunt închise