Domenii noi de colaborare între Toyota şi Suzuki. Ultima va vinde în Europa maşini pe bază de RAV4 şi Corolla

0

Companiile Toyota şi Suzuki au semnat un memorandum de cooperare la începutul anului 2017. Atunci s-a menţionat că producătorii intenționează să dezvolte în comun cele mai recente tehnologii ecologice și informaționale, precum și să coopereze în domeniul securității.

Acum au deschis mai mult parantezele şi informează opinia publică despre un schimb de modele şi chiar de agregate: Toyota îi va oferi instalaţii hibride, iar Suzuki recent dezvoltatele motoare compacte!

FOTO: freemalaysiatoday.com

Anul trecut, japonezii au semnat un alt contract, în conformitate cu care, Toyota va vinde în India sub marca sa crossover-ul Maruti Suzuki Vitara Brezza și hatchback-ul Baleno, iar în schimb Suzuki va lansa pe aceeaşi piaţă sedanul Corolla însă cu logoul său.

Schema se pare că merge ca pe roate şi de aceea s-a decis să se facă un nou pas, mult mai mare. Potrivit unui comunicat oficial, Toyota va oferi Suzuki sistemul său de propulsie THS (Toyota Hybrid System, însă nu generaţia a doua) pe care îl va putea folosi pe piaţa globală, dar şi alte tehnologii pentru a crea maşini hibride în India.

Mai mult, pe piaţa europeană vor fi lansate modele Suzuki create pe baza platformelor crossoverului Toyota RAV4 şi a break-ului Toyota Corolla Touring Sports, respectiv fiind vorba din nou despre maşini electrificate! Aparent, o astfel de mişcare înseamnă pentru Suzuki că i se va permite să vândă pe piața europeană mașini de-ale partenerului dar cu logouri proprii. Aceste clone le va produce însăşi Toyota de la sfârşitul anului 2020, însă deocamdată nu este clar dacă se vor diferenţia cumva, inclusiv prin design.

De cealaltă parte, Suzuki îi va da Toyota motoarele sale noi pentru mașini compacte, iar după o ajustare acestea vor fi asamblate pentru piaţa europeană la uzina din Polonia a concernului nipon. Care vor fi exact aceste motorizări deocamdată nu există informaţii.

De asemenea, în cadrul acestui parteneriat se va extinde gama de modele pe care Suzuki le va produce în India cu logourile Toyota: lângă Vitara Brezza și Baleno s-au alăturat sedanul Ciaz și van-ul compact Ertiga. Toate acestea sub marca Toyota sunt planificate să vândă nu numai pe piața indiană, ci şi în Africa. Termeni exacți din nou nu s-au anunțat, dar este cunoscut faptul că din 2022 crossoverul Vitara Brezza îşi va muta producţia la uzina Toyota din India.

Încă o colaborare este pe partea dezvoltării comune a unui van din clasa C, proiectat pentru piaţa din India, care va fi comercializat sub ambele logouri. Când va apărea acest model pe piaţă la fel nu s-a anunţat.

Acest parteneriat destul de serios dintre Toyota şi Suzuki le va aduce beneficii ambelor companii, permițându-le să-și extindă gama și respectiv să-şi mărească vânzările. În baza statisticilor JATO Dynamics, anul trecut Suzuki a vândut în Europa 249.103 de autoturisme (+2%), ocupând astfel locul 19 printre mărcile care activează pe această viaţă, iar de cealaltă vânzările Toyota au constituit 706.293 de unități (+4%, locul 10). În India, dimpotrivă, compania Maruti Suzuki (proprietate a corporaţiei Suzuki) este un lider incontestabil cu 1.731.179 de maşini noi realizate (+8%), în timp ce Toyota se află doar pe locul şase cu 151.480 de unităţi (+9%).

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata