El a desenat primele Volvo S80 şi XC90. Renumitul designer Peter Horbury a decedat la vârsta de 73 de ani

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Geely Holding, principalul grup privat de automobile din China, anunță cu profundă tristețe despre decesul lui Peter Horbury, fost vicepreședinte executiv de design al Geely Holding Group.

Peter, care s-a alăturat Geely Holding după achiziționarea Volvo Cars în 2010, a fost responsabil pentru proiectarea mai multor vehicule marca Volvo Cars, Lotus, Geely Auto și Lynk & Co. În timpul perioadei sale la Geely, el a fost cel care a deschis Studiourile de design Geely din Shanghai, Barcelona, ​​Göteborg și California, inspirând o nouă generație de designeri care dezvoltă modele de generație următoare.

În cel mai recent rol al său, Peter a fost Senior Vice President of Design la Lotus Group, supervizând o nouă gamă de vehicule pur electrice.

Eric Li, fondatorul și președintele Geely Holding, a declarat: „Peter a fost un designer unic, capabil să surprindă limbajul mărcii și emoția mărcilor din Scandinavia până în China. A fost un artist genial, la suflet, care putea să traducă concepte de pe planșa de desen pe drumuri. Ne va lipsi profund prezența lui și contribuția sa la povestea de succes globală a Geely. În numele întregii echipe, transmitem familiei și prietenilor lui condoleanțe și recunoștința noastră pentru munca de o viață a lui Peter.”

Designerul britanic a redefinit gama Geely Auto odată cu lansarea modelului Borui în 2015, Boyue în 2016, precum și a mai multor produse ulterioare. Peter a mai fost cheia definirii mărcii chinezo-europene Lynk & Co, care s-a lansat în 2016 cu un design unic și de atunci a avut succes la nivel mondial pe piețele din Europa, China și Orientul Mijlociu.

Peter s-a alăturat pentru prima dată Volvo Cars în 1979 și a devenit parte a echipei de design Ford Motor Company după ce aceasta a achiziționat Volvo Cars în 1999. Este cunoscut pe scară largă anume pentru munca sa la Volvo, activând în timpul carierei într-o varietate de posturi în industria auto, inclusiv în calitate de director executiv de design pentru Ford între 2004 și 2009 și vicepreședinte executiv de design la Geely Auto între 2011 și 2021.

A fost desemnat Designerul Anului de revista britanică Autocar în 1998 și în timpul carierei sale de peste 40 de ani a fost implicat activ în proiectarea a peste 50 de automobile, precum și a camioanelor, autobuzelor și motocicletelor.

A studiat la Newcastle upon Tyne College of Art, absolvind în 1972 cu o diplomă în Design Industrial. A urmat mai târziu Colegiul Regal de Artă din Londra, absolvind un master în design auto în 1974. Horbury și-a început cariera la Chrysler UK și apoi a petrecut ceva timp la Volvo în Țările de Jos, lucrând la coupeul 480ES.

Ajuns la Volvo după ce modelul 850 din 1992 a fost desenat, a avut impact prin conceptul Volvo ECC din 1992, care a influențat designul Volvo pentru anii următori şi multe dintre formele sale au apărut pe primul S80. În 2002, Horbury a fost numit șeful tuturor studiourilor de design Ford Premier Automotive Group, care avea sub aripă Jaguar, Land Rover, Aston Martin și Volvo.

Cmentariile sunt închise