(video) #Nu e glumă: Începând de astăzi în poți procura primul eVTOL autonom certificat

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Ştim şi noi că astăzi e 1 aprilie (ziua păcălelilor şi farselor), însă ne continuăm treaba şi astăzi vom publica mai multe articole, dacă nu toate, cu hashtagul special #Nu e glumă. Pentru că faptele şi evenimentele descrise sunt o realitate, adevărate!

Compania chineză eHang a anunțat startul vânzărilor internaționale de eVTOL-uri! În timp ce alte companii abia intrigă cu imagini digitale sau prototipuri timpurii, chinezii de la eHang încep să cucerească văzduhul cu dronele electrice transportatoare de pasageri.

Amintim că termenul eVTOL este o prescurtare a electric vertical take-off and landing. Cu alte cuvinte, o aeronavă electrică capabilă să decoleze/aterizeze din/în poziție verticală. Iar produsul eHang mai este un unmanned/autonomous aerial vehicle (UAV/AAV) – vehicul aerian fără pilot.

Primul eVTOL produs în serie este eHang EH216-S

Drona este capabilă să transporte autonom (dar zborul este supravegheat) doi pasageri cu o greutate totală de până la 240 kg pe o distanță de 30 km și cu maximum 130 km/h. În medie, energia din baterii este suficientă pentru aproximativ 20 de minute de zbor. Aceste caracteristici îl fac un ”moped” în lumea în curs de dezvoltare a mobilității aeriene urbane. Dar asta e abia începutul!

eHang EH216-S nu are cele mai elegante forme, cel mai mic preț și cea mai mare capacitate de transport, însă are un avantaj incontestabil. Concurenții ar mai avea nevoie de câțiva ani pentru lansare pe piață, însă eHang are toate lucrurile pregătite deja pentru producția în masă și are dobândită o mare experiență operațională. Nu există nicio îndoială că toți viitorii jucători din acest sector vor învăța din experiența sa.

Compania eHang este prima care a primit certificarea necesară pentru a lansa în producție acest eVTOL în vara lui 2023. Iar certificatul care permite utilizarea sa conform destinației a fost primit în decembrie. Tot atunci au început livrările către clienții corporativi.

EH216-S este descris drept o soluție ideală pentru diverse aplicații UAM (urban air mobility), inclusiv servicii de taxi aerian, turism aerian, navete către aeroport, transport între insule etc. Iar toate certificatele obținute este o dovadă că la capitolul siguranță stă foarte bine.

Vânzările cu amănuntul au început în China în martie 2024. Costă un EH216-S nu mai puțin de 2.39 milioane de yuani (331.000 USD). Iar startul vânzărilor și pe o platformă precum este Taobao arată că acest tip de transport devine mai aproape de oamenii obișnuiți. Prețul de vânzare cu amănuntul sugerat pentru piețele din afara Chinei este de 410.000 USD și este în vigoare de astăzi, 1 aprilie 2024.

Proiectele eHang și altele asemenea fac parte din sectorul eVTOL în plină expansiune

Sectorul atrage atenția și investițiile de la jucători importanți din industria aviației și cea auto, inclusiv Boeing, Embraer, Airbus, United Airlines, Toyota Motor Corp, Hyundai și Stellantis. În China, pe lângă EHang, AutoFlight și XPeng Inc. lucrează în același domeniu.

Cu toate acestea, cerințele de reglementare rămân o preocupare majoră pentru industria internațională din cauza reglementărilor stricte de siguranță, în special atunci când se operează astfel de drone în medii urbane dense. De zgomot nu mai vorbim… Însă cu timpul toate lucrurile se vor aranja și tehnologiile vor evolua pentru a le face mai silențioase și mai autonome.

Compania eHang este prezentă și în Europa deja, iar lansarea primului său eVTOL este rezultatul a aproximativ 10 ani de muncă.

Cmentariile sunt închise