(video) Dronele care vor transporta pasageri. Cum vor reacţiona unele în cazul unei defecţiuni tehnice serioase

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

XPeng AeroHT, divizia de aeromobile a companiei chineze XPeng Inc., a demonstrat în premieră mondială funcționarea a ceea ce ar fi unul dintre sistemele de salvare pentru viitoarele drone care vor transporta pasageri.

În cazul unei defecţiuni critice a unui organ de propulsie, care e vital pentru un astfel de aparat atunci când se află în văzduh, sistemul are scopul să coboare mijlocul de transport la sol în siguranţă.

Imagini arată cum, în cadrul unui test, drona este ridicată la 50 de metri altitudine, după care intră în funcţiune câteva dispozitive pirotehnice prin intermediul cărora se desfac câteva paraşute.

Conform calculelor XPeng, capsula se îndreaptă spre pământ cu o viteză confortabilă de 5.2 metri pe secundă în momentul în care sistemul de propulsie cedează. Deşi în timpul aterizării această dronă de teste şi-a menținut o poziție orizontală, din momentul când au încetat să se mai învârtă elicele şi până la deschiderea parașutelor a căzut aproape vertical. 

Inspecția prototipului nu a evidențiat nicio deteriorare. Cu toate acestea, din videoclip nu este clar dacă au existat pasageri la bord sau măcar manechine.

XPeng se autointitulează cel mai mare dezvoltator de soluții de mobilitate aeriană din Asia. Zilele trecute, compania a mai prezentat două proiecte neobișnuite: o nouă interpretare de aeromobil și un vehicul cu şase roţi care transportă un tip de dronă cu două locuri pentru pasageri.

În cazul primului, având o greutate de aproximativ o tonă, este așteptat să intre în producție în 2024 la un preţ estimativ de aproximativ 130.000 de euro. Al doilea există doar în format digital pentru moment, însă este un electromobil cu cinci locuri şi mai are un motor cu ardere internă pe post de generator pentru sporirea autonomiei.

Cmentariile sunt închise