(video) Revoluția începe! Pentru prima dată un taxi aerian fără pilot a efectuat primul zbor interurban

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Așa-numitele taxiuri aeriene electrice (eVTOL) vor reprezenta cu siguranță o revoluție în mobilitatea urbană. Acestea, în perspectivă și pe distanțe scurte, vor înlocui cu siguranță elicopterele, care sunt prea scumpe de întreținut. Dronele transportatoare de pasageri vor deveni astfel o soluție de masă pentru o gamă largă de cetățeni.

Recent, compania chineză AutoFlight a lansat și supravegheat pentru prima dată zborul unui astfel de eVTOL fără pilot între două orașe. Această realizare marchează primul zbor public din lume al unei aeronave eVTOL pe o rută trans-marină și între orașe.

Transportul aerian a parcurs 50 km în 20 de minute. Pentru comparație, transportul terestru cu o mașină ar fi durat trei ore!

Taxiul aerian Prosperity a zburat între Shenzhen și Zhuhai, într-o zonă de control strict al serviciului de aviație civilă chinez, deoarece în zonă există mai multe aeroporturi internaționale cu o capacitate de aproximativ 86 de milioane de pasageri. Aceste orașe sunt separate de o întinsă deltă a râului Pearl, iar deplasarea pe uscat ar necesita un ocol destul de lung.

Transportul aerian devine astfel ideal pentru călătorii peste suprafața apelor și pentru a zbura între insule unde nu există deloc infrastructură rutieră terestră. Compania AutoFlight se așteaptă ca noul tip de mobilitate aeriană să fie solicitat în orașele înconjurate de teren dificil.

Drona Prosperity este capabilă să transporte până la cinci pasageri pe o distanță de până la 250 km. Viteza maximă îi este de 200 km/h. AutoFlight se așteaptă să primească permisiunea pentru opera zboruri comerciale în 2026.

Ar mai fi de notat că formele lui Prosperity au fost realizate de celebrul designer auto Frank Stephenson! Companiei aparține și recordul mondial pentru distanța de zbor cu o încărcare a bateriei.

Metoda de funcționare a unui astfel de transport este destul de simplă, dar și de încredere, fără de care autoritățile chineze nu oferă nicio licență!

Prosperity are o construcție ce include 10 electromotoare ce pun în mișcare elice. Acestea sunt utilizate exclusiv în timpul mișcărilor verticale ale aeronavei. Pentru mișcarea orizontală există motoare electrice și elice dedicate în partea posterioară.

Numai în zona Shenzhen, AutoFlight crede că ar putea opera peste 300.000 de zboruri pe an. Zborurile vor include transportul obișnuit de pasageri, livrare de mărfuri, turism, precum și activitatea serviciilor de urgență.

Compania se așteaptă ca alte metropole chineze să preia inițiativa. Acest lucru va crea o nouă economie și noi condiții confortabile pentru cetățeni, fără a crește sarcina asupra infrastructurii, cu bugete relativ modeste pentru întreținerea parcurilor de transport.

Între timp în Moldova:

Cmentariile sunt închise