Este necesar sau nu de încălzit motorul în sezonul rece? Argumente pro și contra

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Dezbaterile cu privire la încălzirea motorului nu durează de un deceniu. În trecut, totul era clar – vechile propulsoare cu carburator trebuiau încălzite mult timp până la atingerea unei temperaturi optime de funcționare. În prezent, electronica este responsabilă de tot, alegând modul optim de funcționare a motorului imediat din momentul pornirii la rece. Cu toate acestea, problema încălzirii motorului la frig rămâne încă relevantă.

Argumente pentru încălzire la ralanti

  • Uleiul rece este mai gros și mai vâscos. În consecință, pentru pompă este mai dificil să-l pompeze. Din acest motiv, piesele motorului nu primesc o cantitate adecvată de lubrifiere. În special, o astfel de „înfometare” este nedorită pentru rulmenții arborelui cotit. Acesta este un alt motiv pentru care comanda de mărire a turației vine de la unitatea de comandă electronică a motorului rece – pentru a creşte presiunea uleiului şi, pentru ca, piesele să fie mai bine lubrifiate.
  • Un motor rece este zgomotos și consumă mai mult combustibil. Într-un motor rece, există mai puține goluri și frecare mai mare. În plus, curelele și transmisiile sunt înţepenite. Cu o sarcină redusă la ralanti, există mai puține riscuri de deteriorare a acestora.

Argumente pentru începerea imediată a deplasării

  • Convertizorul catalitic are nevoie de mai mult timp pentru încălzire când maşina stă pe loc. Respectiv, dacă nu este încălzit până la o temperatură optimă, nu funcționează la capacitate maximă. Ca urmare, crește conținutul de substanțe nocive emise prin eşapament.
  • La ralanti îndelungat, bujiile au adesea de suferit. Deoarece amestecul de combustibil este prea bogat, acestea sunt literalmente inundate cu benzină sau motorină, se formează funingine pe ele și se strică mai devreme decât este de aşteptat.
  • Alternatorul (generatorul), la ralanti, nu produce suficientă încărcare, astfel încât sarcina asupra acumulatorului crește.
  • Chiar dacă uleiul s-a încălzit în motor, la începutul condusului, cel din cutia de viteze şi din sistemul hidraulic al servodirecției, este încă rece. Prin urmare, este mai eficient de pornit la drum imediat după ce este aprins motorului şi de mişcat uşor, astfel încât toate sistemele să se încălzească uniform.

Conform celor expuse, mașinile moderne sunt proiectate din fabrică să nu stea mult timp la ralanti. Recomandarea este de încălzit motorul pentru o perioadă scurtă de timp, nu mai mult de 3-5 minute, exact atât cât trebuie să curăţim maşina de eventuală zăpadă sau gheaţă.

Motoarele moderne, în special cele turbo diesel, nu se încălzesc bine la ralanti din cauza unui randament înalt și a unei pierderi mai mici de căldură. Prin urmare, pentru a ajunge la temperatura optimă de funcționare, trebuie să lucreze cu supra sarcină.

În plus, din punct de vedere ecologic, este mai util de început de condus după doar câteva minute. Acest lucru ajută catalizatorul să atingă mai repede temperatura de funcționare și să reducă emisiile mai eficient.

Cmentariile sunt închise