FARM a devenit membru FIA! Ce înseamnă asta în perspectivă pentru cei care doresc să participe în marile sporturi cu motor

Veste bună pentru moldovenii care au o carieră în sporturile cu motor sau cel puţin au o tangenţă cu asta!

Acum câteva ore, în cadrul Adunării Generale a Federației Internaționale de Automobilism, care s-a desfăşurat în capitala Franţei, Paris, a fost făcut un anunţ important: FIA a aprobat oficial includerea Federației de Automobilism din Republica Moldova în structura sa în calitate de membru pe competenţa Sport!

Ce înseamnă acest lucru mai exact ne explică preşedintele Comisiei Naţionale de Karting a FARM şi membru al prezidiului FARM, Alexandru Răileanu. Solicitat pentru o reacţie, acesta a declarat pentru AutoBlog.MD că această afiliere FIA este un eveniment de importantă majoră în istoria ţării şi deschide noi oportunităţi pentru sportivii moldoveni.

“În primul rând le dă posibilitatea sportivilor, piloţilor moldoveni de a participa în concursurile de peste hotare, fie naționale, regionale sau internaționale, sub drapelul Republicii Moldova.

Cu tipul de licenţă care era emisă de FARM până acum, concetăţeni cu abilităţi nu puteau concura peste hotare, nici chiar în concursuri naționale din România sau Ucraina. Era necesar de schimbat acest act pe o licență națională emisă de un ASN (autoritate sportivă națională/federație) afiliat FIA, respectiv, din cauza acestui dezavantaj pe care îl avea FARM, unii sportivi moldoveni au ales să concureze sub drapelele altor ţări”.

Alexandru Răileanu a mai declarat că această afiliere la FIA pentru FARM mai înseamnă posibilitatea de a semna un contract de finanțare cu Ministerul Educației, Culturii şi Cercetării al Republicii Moldova. Anterior, una din condițiile prioritare impuse era afilierea la federația internațională de profil. Atât Ministerul Educaţiei, cât şi Ministerul Economiei au promis suport pentru FARM în cazul în care se va afilia la FIA.

De cealaltă parte a balanţei, FIA cere de la FARM în primul rând management corect în federația naţională și management al siguranței în concursurile desfășurate pe teritoriul Republicii Moldova.

“În următorii doi ani, cu suportul FIA și sper a Guvernului RM (ministerele de profil), vom implementa tot necesarul. De notat că FARM s-a afiliat acum la FIA ca membru-asociat, cu drepturi depline, doar că nu are drept de vot la Adunarea Generală a FIA. Peste doi ani, după implementarea tuturor condiţiilor vom primi afiliere finală.

Pe viitor vom avea acces şi la granturi de până la 50.000 de euro anual pentru dezvoltarea automobilismului în RM”.

Întrebat fiind şi, dacă cu această licență un pilot moldovean poate ajunge să concureze în Formula 3, Formula 2, DTM, WEC şi alte competiţii auto cu renume, Alexandru Răileanu a spus:

“Cu licența internațională obținută de la o federaţie afiliată FIA, precum a devenit mai nou FARM, poți merge în FIA F2, F3 și alte concursuri internaționale. În perspectivă, ca să fie observaţi de echipele mari şi să-şi construiască o carieră frumoasă, piloţii moldoveni trebuie să participe mai întâi în multe concursuri internaţionale şi să se evidenţieze cu rezultate bune”.

Amintim că în zilele de 17-19 mai 2019, Republica Moldova a fost vizitată de membrul World Motorsport Council FIA, Zrinko Gregurek, care a fost primit de Secretarul de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Radu Rebeja şi ministrul Economiei Chiril Gaburici. În timpul vizitei a inspectat şi desfășurarea etapei a II-a a Campionatului Național de Karting.

În septembrie 2019, la invitația lui Zrinko Gregurek, delegația Federației de Automobilism din Republica Moldova a vizitat etapa finală a Campionatului European de Hill Climb, care s-a desfășurat la Buzet, Croația. Scopul vizitei a fost schimbul de experiență în organizarea unui concurs internațional (în mare parte pe criterii de siguranță).

Iar mai devreme, în octombrie 2018, la invitația ministrului Economiei, șantierul Arena Chișinău a fost vizitat de Serkan Yazici (președintele Federației Turcești de Automobilism și membru World Motorsport Council FIA), unde s-a discutat despre necesitatea afilierii la FIA. În context s-a discutat şi despre posibilitatea construcției unui circuit internațional de karting în zona noului centru sportiv care va fi inaugurat în curând.

Cmentariile sunt închise