Ferrari, neafectată de crize de cipuri, inflații sau conflicte militare. Numărul maşinilor vândute în 2022
(update) Cu ocazia recordului de vânzări, cei aproape cinci mii de angajați ai companiei au primit la sfârșitul anului un generos bonus salarial de 13.500 de euro.
Constructorul italian de automobile sportive Ferrari şi-a îmbunătăţit estimările pentru acest an, după ce în 2022 profitul său net a crescut cu 13%, până la 939 milioane de euro, graţie majorării vânzărilor de automobile sportive.
Pentru acest an, Ferrari mizează pe un profit operaţional de 2.13-1.18 miliarde de euro, în creştere faţă de un rezultat peste aşteptări de 1.773 miliarde de euro înregistrat anul trecut.
Constructorul italian a raportat joi că în 2022 veniturile sale au crescut cu 19.3%, până la 5,095 miliarde de euro, în timp ce numărul automobilelor noi livrate a urcat cu 18.5%, până la un record de 13.221 de unităţi (+2.066 unităţi), fără a lua în considerare mașinile din programul XX, cele de curse, cele one-off și rulate.
Portofoliul de produse al Ferrari pentru anul 2022 a inclus nouă modele cu motoare pe combustie şi trei modele hibride, care au reprezentat 78% şi respectiv 22% din livrările totale. Toate pieţele au contribuit pozitiv: livrările în spaţiul EMEA au crescut cu 8.5%, în Americi cu 21.8%, în China continentală, Hong Kong și Taiwan cu 72.6%, iar ţările din zona APAC cu 17.1%.
Creșterea livrărilor pe parcursul anului a fost determinată de Ferrari Portofino M și familia SF90, precum și de 296 GTB și 812 Competizione, care se aflau în faza de rampă. Livrările de Monza SP1 și SP2 au fost mai mici față de anul precedent și s-au încheiat în primul trimestru. Iar primele exemplare Daytona SP3 au fost trimise proprietarilor în ultimul trimestru.
„Aceste cifre ne conferă o bază pentru un an 2023 şi mai solid, alimentat de cererea persistent de mare pentru produsele noastre la nivel mondial.”
Benedetto Vigna, directorul general Ferrari
Ferrari a majorat preţurile pentru unele modele şi profită de faptul că bogaţii sunt mai puţin afectaţi de explozia inflaţiei şi creşterea dobânzilor. Constructorul italian se pregăteşte să facă trecerea la vehiculele electrice şi să îşi transforme uzina sa din nordul Italiei într-un hub pentru producţia de vehicule pe baterii.
Pentru acest an, Ferrari se aşteaptă să demareze livrările pentru noul său crossover Purosangue, care costă 390.000 de euro, şi pentru care compania susţine că nivelul comenzilor a depăşit cele mai ambiţioase aşteptări ale sale.
Comparativ, în 2021, Ferrari a livrat un număr record de 11.155 de autovehicule, a realizat o cifră de afaceri de 4,271 miliarde de euro şi un profit net de 833 milioane de euro.
Apropo, iată unul dintre automobilele făcute de companie în 2022, un Ferrrari 812 Competizione personalizat prin programul Tailor Made de către Carlos Sainz junior.
Cmentariile sunt închise