Force majeure la VW! Producţia noului ID.3 întâmpină impedimente din cauza soft-ului prost realizat

Se pare că în rândurile companiei Volkswagen se coace un alt mare scandal: hatchback-ul electric ID.3, pe care producătorul german şi-a pus foarte mult speranţa, “s-a născut prematur” din cauza calității slabe a platformei sale digitale, iar până acum modelul a fost asamblat exclusiv sub forma unei “conserve”.

Zvonuri despre faptul că VW ID.3 are probleme legate de software au apărut în presa germană încă anul trecut, iar de atunci problema nu a dispărut, ci doar s-a agravat. Amploarea sa a fost de așa natură încât programul de lansare al modelului va fi probabil amânat, iar Volkswagen va suferi pierderi uriașe inclusiv din cauza amenzii de mediu, care urma să fie redusă ca urmare a asamblării şi lansării pe piaţă a unui număr mare de electromobile.

Amintim că ID.3 a fost prezentat oficial în luna septembrie a anului trecut și este poziționat de către producător ca un model de reper, comparabil în valoare în istoria Volkswagen cu Beetle și Golf. Volkswagen ID.3 este prima maşină electrică de masă a unui brand german, pune baza unei familii de electromobile şi trebuie să devină un hit, dar, din păcate, primul pas a fost făcut în noroi.

Producţia noului VW ID.3 a început în orașul german Zwickau în noiembrie anul trecut, iar Angela Merkel însăși a participat la ceremonie, având în vedere importanța evenimentului. În speranţa că vor exista vânzări semnificative ale noului produs, cancelarul chiar a majorat subvențiile pentru achiziționarea de mașini electrice cu 50% în Germania.

Cu toate acestea, după cum scrie ziarul Süddeutsche Zeitung, hatchback-urile încă părăsesc în prezent linia de asamblare sub formă de “conserve” – bucăţi de fier fără umplutură electronică, adică automobile semi-finisate. Acestea sunt depozitate pe un mare teritoriu în aer liber lângă Leipzig şi acolo toate așteaptă momentul în care vor fi “reînviate” și trimise dealerilor. Acest depozit a fost filmat săptămâna trecută de un angajat al companiei de închirieri auto Nextmove şi chiar a avut probleme cu poliția din această cauză.

Astfel, conform informațiilor Süddeutsche Zeitung obținute dintr-o sursă din interiorul Volkswagen, situația cu lansarea pe piaţă a noului ID.3 este catastrofală, mașina fiind încă foarte departe de ceea ce poate fi numit produs finit. Volkswagen a decis inițial să dezvolte o platformă digitală complet originală pentru ID.3, fiind în goana de a urmări exemplul celor de la Tesla, cu capacitatea de a-i face actualizări prin tehnologia OTA și alte caracteristici moderne, dar a alocat prea puțin timp și resurse pentru acest caz. Acum, software-ul este un produs complet brut care constă din mai multe blocuri care nu doresc să lucreze împreună. Dacă acest software ar fi de încărcat în ID.3 în această formă, maşina pur și simplu nu va fi capabilă să ruleze şi se va defecta în scurt timp.

Martin Hoffmann, directorul IT responsabil de această situaţie creată, a demisionat deja şi va părăsi compania până în ultima zi a lui martie 2020, iar șefii Volkswagen se află acum în discuții urgente cu Daimler pentru o posibilă cooperare în domeniul software, care ar permite reanimarea cât mai curând posibilă a proiectul ID.3. Problema este că Daimler se află în prezent în negocieri similare cu BMW, iar cooperarea dintre cei doi producători premium pare mai promițătoare, mai ales că la nivel hardware au început să lucreze împreună de la sfârșitul anului 2018.

În general, Volkswagen a ajuns într-o poziție dificilă, căutând în mod convulsiv programatori cu experiență, care sunt acum în deficit, și cel mai probabil nu va putea produce 100.000 de exemplare ID.3 până la sfârșitul acestui an. Acum are nevoie să mişte carul din loc, conform planului care prevede startul livrărilor din această vară, dar din câte se pare se va face în volume limitate și cu capacități foarte trunchiate în materie de electronică, care în viitor vor fi extinse atunci când software-ul va fi gata. Dar este clar că pentru un astfel de produs brut presa auto “va rupe Volkswagen în bucăți”.

În prezent VW are o gură de aer din cauza pandemiei de coronavirus, un răgaz binevenit, iar pe seama COVID-19 se poate pune totul: întârzieri în livrare şi aprovizionare, tiraje mici și incapacitatea de a îndeplini cerințele privind emisiile de CO2. Singura întrebare este dacă Volkswagen va fi în măsură să rezolve problema cu software-ul în condiții de force majeure, atunci când alte probleme îi sunt mai mari pe cap?

Preluarea articolelor de pe www.autoblog.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD. Materialele de pe www.autoblog.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Vezi şi:

FRANKFURT 2019: Primele impresii despre noul VW ID.3 – Reportaj Video AutoBlog.MD

(foto) Ştiai asta? Motorul de maşină care a ajuns să încapă până şi într-o geantă sportivă

(video) VW AG ar putea ajunge cu încărcătoarele sale în Moldova înainte ca Tesla să o facă

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/