(foto) 20 de ani de Lamborghini Gallardo: Istoria unui model mic, dar cu un impact uriaș
Gallardo, prezentat la Salonul Auto de la Geneva din anul 2003, a fost primul vehicul de serie Lamborghini cu motor V10. Chiar de la început, a devenit un succes comercial incredibil, obținând record după record de vânzări. Cu ocazia aniversării a două decenii de la apariţie, compania a decis să facă o retrospectivă a istoriei sale pentru a sărbători emblematicul “baby Lambo”.
Ferruccio Lamborghini simțise deja că există o piață pentru un Lamborghini “mai mic” și, mai presus de toate, unul cu un preț mai mic și costuri reduse de funcționare, iar la începutul anilor 1970 a încurajat dezvoltarea a ceea ce avea să devină Urraco, care a evoluat în anii 1980 în Jalpa.
În 1987, Lamborghini a început dezvoltarea proiectului L140, în special pentru a crea un Lamborghini mai compact. De-a lungul anilor au fost create mai multe prototipuri și cu acestea s-au explorat diverse soluții tehnice, inclusiv un V8 în primă instanță și apoi un motor V10.
În 1998, după o analiză atentă, s-a decis să se înceapă din nou de la zero, luând ca bază doar conceptul, dimensiunile generale și ideea unui motor cu zece cilindri: ceva ce nu a mai fost instalat niciodată pe o mașină stradală Lamborghini.
Noul motor a fost rezultatul muncii inginerului Massimo Ceccarani, care, după mai mult de zece ani în companie, a preluat rolul de director tehnic, dar și a lui Maurizio Reggiani, care la acea vreme era responsabil de dezvoltarea și proiectarea motorului în cadrul Biroului Tehnic.
Maurizio Reggiani, director tehnic Lamborghini din 2006 până în 2022, își amintește că „L140 avea un motor V10 cu unghi al V-ului de 72 de grade şi cu o cutie de viteze integrată în zona băii de ulei, proiectat de Lamborghini, și nu era practic de produs pentru tipul de mașină pentru care era destinat. În plus, poziția cutiei de viteze sub motor a generat un centru de greutate ridicat, ceea ce nu ar fi garantat caracteristicile de manevrabilitate pe care ar trebui să le aibă un Lamborghini super sport. Așa că, atunci când am început proiectul cu numele de cod “baby Diablo”, a fost ales un V8 și s-a decis să căutăm un potențial motor printre cele deja existente pe piață, inclusiv unul cu opt cilindri marca Audi. Odată cu achiziția ulterioară de către Audi a companiei, s-a decis producerea unei mașini complet noi, cu un cadru tubular din aluminiu și un motor cu 10 cilindri, proiectat de Lamborghini, dar și o transmisie nouă, atât manuală, cât și robotizată.”
Motorul instalat pe primul Gallardo a fost un V10 natural aspirat de 5.0 litri, cu un unghi V de 90 de grade și câte patru supape per cilindru, care generează 500 CP. În locul alegerii clasice a unui format V72, un unghi de 90 de grade a fost favorizat pentru a limita înălțimea motorului, obținând astfel avantaje în aspectul vehiculului și coborârea centrului de greutate pentru o dinamică mai bună. Intervalele regulate de ardere au fost obținute prin adoptarea unor aşa-zise “crankpins” cu un decalaj de 18 grade. Iar un sistem de lubrifiere cu carter uscat nu numai că a dus la o ungere perfectă chiar și în condiții dinamice extreme, dar a permis și o coborâre suplimentară a centrului de greutate.
După cum explică Maurizio Reggiani: „Pentru a putea fi produs în cantitățile planificate, V10-le trebuia să aibă un V de 90 ° și astfel s-a decis adoptarea unui “știft despicat” pe arborele cotit, care permitea arderea regulată chiar cilindrii era poziţionaţi la 90°. Carterul, care până atunci a introdus căptușeli și acoperire din Nikasil, a fost revizuit și reproiectat de inginerii Lamborghini pentru a fi realizat cu un aliaj de aluminiu hipereutectic, soluţie care a permis căptușelii să fie turnată direct pe aluminiu. Acest lucru a permis la rândul său reducerea distanței dintre cilindri și, în consecință, a lungimii motorului, a greutății și a costurilor. Acest lucru a dat naștere motorului V10 MPI de 5.0 litri, care a fost instalat pe prima serie Gallardo.”
Astfel, primul V10 a fost un motor de ultimă generație: de 5.0 litri cu lubrifiere cu carter uscat, arbori cu came duble în chiulasă pentru fiecare banc de cilindri, cu distribuție variabilă a supapelor (4 supape per cilindru) și distribuție acționată de lanț.
Cutia de viteze cu șase trepte a fost echipată cu sincronizatoare duble-triple conice de ultimă generație, cu sistem optimizat de control și cuplare, fiind amplasată în spatele motorului, în timp ce tracțiunea integrală a folosit sistemul VT încercat și testat deja de o vreme. Un sistem secvențial robotizat (Lamborghini e-gear, oferit ca dotare opțională pe această versiune) a fost, de asemenea, dezvoltat, păstrând mecanica de bază a cutiei de viteze neschimbată.
Șasiul structural integral din aluminiu se bazează pe piese extrudate sudate pentru turnarea elementelor de conectare. Pe acest șasiu, părțile exterioare ale caroseriei sunt montate cu sisteme diferențiate (nituri sau șuruburi sau sudură), în dependență de funcția piesei. Alte piese externe suspendate (cum ar fi barele de protecție) sunt fabricate din material termoplastic și conectate prin șuruburi.
Proiectul de design a început în anul 2000 pe baza unei propuneri inițiale de la Italdesign-Giugiaro, apoi optimizat și finalizat de nou înființatul Lamborghini Centro Stile condus atunci de Luc Donckerwolke (acum designer-şef principal în grupul Hyundai). Sarcina designerilor, exigentă, dar în același timp fascinantă, a fost de a identifica atributele formale ale Lamborghini și de a le combina într-o unitate complet individuală.
Dimensiunile lui Gallardo și obiectivele sale de performanță i-au conferit un atletism compact. Ampatamentul vehiculului și consolele reduse i-au conferit un aspect mai dinamic. O parte esențială a designului iconic al lui Gallardo, care a fost, de asemenea, văzut pe Murciélago prezentat în 2001, a fost influența aeronautică puternică, observată prin cabina frontală integrată în caroseria vehiculului; în parbrizul ascuțit înclinat, cu montanți tensionați; în tratamentul complex al suprafețelor plane traversate de marcaje distincte; și în orientarea elementelor sistemului de răcire în direcția fluxului de aer.
Cu toate acestea, ceea ce a făcut ca modelul Gallardo să iasă în evidență atunci când a venit pe piață a fost performanța sa combinată cu manevrabilitatea, fiabilitatea și caracterul practic de zi cu zi, atât de mult încât ar putea fi utilizat confortabil în orice călătorie zilnică.
În mai 2004, Gallardo a început tradiția de a “dona” mașini poliției italiene: acestea au fost folosite în scopuri speciale, cum ar fi transportul de organe sau medicamente care salvează vieți.
În 2005, la doi ani de la introducerea versiunii coupé, Automobili Lamborghini a prezentat Gallardo Spyder la Salonul Auto de la Frankfurt. Şi nu era doar o versiune “open top” a coupeului, ci un model complet nou, cu un nou sistem de deschidere/închidere soft-top, care implică și capacul motorului vehiculului.
Lamborghini Gallardo Spyder a introdus, de asemenea, noi caracteristici importante în ceea ce privește motorul, transmisia și performanța. Motorul său de 4.961 cm3 cu 10 cilindri furniza acum o putere de 520 CP la 8.000 rpm. Cutia de viteze cu șase trepte (întotdeauna manuală, cu oferta opțională a versiunii robotizate e-gear) avea acum un raport de transmisie mai scurt, rezultând o manevrabilitate mai dinamică a vehiculului.
Aceste noi caracteristici ale motorului au fost introduse și pe versiunea coupe începând cu modelul anului 2006.
În 2007, anul în care producția “baby Lambo” a depășit 5.000 de unități de la prezentarea sa, Gallardo Superleggera a fost prezentat la Salonul Auto de la Geneva. Noul model, datorită creșterii puterii cu 10 CP și reducerii greutății cu 100 kg, a fost mult mai dinamic, atingând un raport greutate/putere de doar 2.5 kg/CP. Superleggera avea o cutie de viteze mecanică robotizată standard, devenind o caracteristică obișnuită pe toate versiunile ulterioare și era disponibil în patru culori fără costuri suplimentare.
Mai mult, Superleggera avea multe piese din fibră de carbon special pentru a obține o reducere importantă a greutății, cum ar fi spoilerul spate fix: o dotare opțională iconică pentru această versiune, împreună cu frânele carbon-ceramice.
La Salonul Auto de la Geneva din martie 2008 a fost prezentat LP 560-4, versiunea facelift a lui Gallardo; Cu 20 kg mai ușor, echipat deja cu un V10 de 5.2 litri (560 CP), cu sistem de injecție stratificată direct. Tot în 2008, producția modelului Gallardo a ajuns la 7.100 de unități. La Salonul Auto de la Los Angeles din luna noiembrie a aceluiași an a fost prezentată versiunea open top LP 560-4 Spyder cu aceleași specificații tehnice.
Noul motor a prezentat unele modificări tehnice semnificative și neașteptate, după cum explică Maurizio Reggiani: „Pentru versiunea ulterioară (a lui Gallardo), cu motor de 5.2 litri, s-a decis schimbarea geometriei arborelui cotit, îndepărtând știftul despicat și acceptând astfel o ordine de ardere neregulată în favoarea rigidității crescute a arborelui cotit. De asemenea, a fost adoptată tehnologia de injecție directă a combustibilului, care a sporit eficiența camerei de ardere cu o putere mai mare și mai puțini poluanți.”
În anul 2009, cu ocazia celor 9.000 de maşini produse, Automobili Lamborghini a prezentat modelul special Gallardo LP 550-2 Valentino Balboni. Au fost produse doar 250 de exemplare, caracterizate printr-o soluție tehnică nemaivăzută până acum pe acest model: 550 CP și tracțiune spate.
Însă datorită numeroaselor cereri din partea clienților, Gallardo LP 550-2 a devenit apoi model de producție (în 2010) și într-o versiune Spyder (în 2011). Pentru a-i modela caracterul unic, în aceste versiuni, inginerii din Sant’Agata Bolognese au adoptat tracțiunea spate și au revizuit toate componentele dinamicii de conducere, inclusiv arcurile, amortizoarele, barele stabilizatoare și anvelopele. Având în vedere variația fluxului de putere, ajustările au afectat și aerodinamica vehiculului. În plus, diferențialul spate a fost actualizat și s-au făcut ajustări semnificative ale sistemului de stabilitate dinamică ESP.
Continuăm: în martie 2010, Gallardo LP 570-4 Superleggera a fost prezentat la Geneva, fiind un model mai dinamic, mai ușor, mai puternic și chiar mai atrăgător. Prezentat cu scopul de a continua succesul versiunii din 2007 cu același nume, greutatea modelului LP 570-4 a fost redusă cu 70 kg față de predecesor, iar putea motorului a fost sporită până la 570 CP, rezultând într-un raport greutate/putere redus, de 2.35 kg/CP.
Modificările aduse exteriorului au fost făcute exclusiv pentru a îmbunătăți aerodinamica. Acest design a crescut rata fluxului de aer către radiatoare și a sporit forța de apăsare pe puntea frontală. Modificările aduse panourilor podelei vehiculului și utilizarea pragurilor laterale și a noului difuzor posterior din fibră de carbon au contribuit suplimentar. În plus, sarcina aerodinamică pe puntea din spate a fost echilibrată prin utilizarea unei aripi fixe.
În 2010, alte două mașini au fost prezentate cu același motor: mai ușorul LP 570-4 Spyder Performante (o reducere cu 65 kg a masei totale în comparație cu LP 560-4 Spyder), precum și Gallardo LP 570-4 Blancpain Edition, care a reunit spiritul competitiv al Super Trofeo cu manevrabilitatea perfectă rutieră și un design exclusiv inspirat de “Lamborghini Blancpain Super Trofeo” – campionatul cu o singură marcă participantă, înființat în 2009.
În 2012, Automobili Lamborghini a prezentat alte două versiuni ale modelului actualizat la Salonul Auto de la Paris. Aceste variante au fost chiar mai îndrăznețe și extreme: noul Gallardo LP 560-4 și Gallardo LP 570-4 Edizione Tecnica au reprezentat o evoluție stilistică ulterioară a primului model Lamborghini V10.
În ianuarie 2013 a fost anunțată dezvoltarea unui nou program GT3, bazat pe Gallardo MY13. În același an, Gallardo LP 570-4 Squadra Corse a fost prezentat la Salonul Auto de la Frankfurt. Acest nou model de serie limitată, cel mai extrem din gama Gallardo, a fost inspirat de Gallardo Super Trofeo: mașina care concurează în Lamborghini Super Trofeo.
Pe 25 noiembrie 2013, ultimul Lamborghini Gallardo a părăsit linia de producție a fabricii istorice din Sant’Agata Bolognese. Ultima unitate asamblată a fost un Gallardo LP 570-4 Spyder Performante în culoarea Rosso Mars.
De-a lungul a zece ani de producție, Gallardo a fost realizat într-un număr mare de ediții speciale, a fost vândut în 45 de țări și, numărând cele 32 de variante, a ajuns la un total de 14.022 de unități produse. Acestea sunt cifre care, în sine, fac din Gallardo una dintre cele mai bine cotate mașini super sport create vreodată, cu un loc garantat printre icoanele designului italian și ingineriei auto.
Cmentariile sunt închise