(video) Lamborghini Jalpa a împlinit 40 de ani de la apariţie

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Jalpa (se citeşte Ialpa) este un alt model din istoria mărcii italiene care nu este cunoscut pe larg de toată lumea. Totuşi, pentru că în acest an a împlinit patru decenii de la apariţie, Lamborghini a decis să ne povestească pe scurt istoria sa.

Automobilul a fost prezentat pentru prima dată în martie 1981 la Salonul Auto de la Geneva.

În conformitate cu tradiția Lamborghini, Jalpa își ia numele de la o rasă de tauri de luptă (Jalpa Kandachia) și este ultima evoluție a constructorului de automobile Sant’Agata Bolognese a conceptului de sedan grand touring (oricât de ciudat nu ar suna asta) cu motor cu opt cilindri montat într-o poziție spate-mediană!

Jalpa este dezvoltarea finală a proiectului Urraco și Silhouette, păstrând arhitectura generală, dar echipată cu un motor mai voluminos de 3.5 litri. Linia, cu acoperișul care se deschide în format Targa, a fost proiectată de francezul Marc Deschamps de la Carrozzeria Bertone, unde a fost style director din 1980. Totodată a fost influențată direct și parțial desenată de Giulio Alfieri, care era manager general și director tehnic al Lamborghini la acea vreme.

Cea mai semnificativă inovație tehnică de pe Jalpa este evoluția finală a motorului V8 de 90°, realizat în întregime din aluminiu, cu patru arbori cu came în capul cilindrilor, dirijaţi prin lanțuri, instalați inițial pe Urraco și Silhouette.

Datorită alezajului crescut, cilindreea de 3.485 cm3, cele patru carburatoare duble Weber 42 DCNF, și un raport de compresie de 9,2:1, acest motor oferă o putere maximă de 255 CP la 7.000 rpm și un cuplu maxim de 314 Nm la 3.500 rpm, permițând automobilului să atingă o viteză maximă de 248 km/h.

Prototipul lui Jalpa, mașina prezentată la Geneva, are o poveste aparte. Se bazează pe un exemplar Silhouette care, odată produs, nu a fost niciodată vândut. A revenit în fabrică și a fost folosit ca bază pentru noul model. Jalpa prezentat la Geneva în 1981 este ușor de recunoscut după culoarea sa specială metallic bronze și are câteva caracteristici estetice unice care nu au fost folosite pe mașina de serie.

Jalpa, care a intrat în producție în 1982, are o caroserie semi-suport din oțel, bare de protecție negre și prize de aer dedicate pentru motor, stopuri orizontale și jante din aliaj de 16 inci, preluate direct de pe prototipul Athon, cu anvelope Pirelli P7 cu un profil redus.

Interiorul lui Jalpa este finisat luxos, cu utilizarea pe scară largă a pielii și a mochetei. Panoul de acoperiş detaşabil îi poate fi depozitat într-un spațiu special în spatele scaunelor.

În numeroasele test drive-uri care au apărut în revistele de specialitate la acea vreme, experții au descris cu entuziasm manevrabilitatea rutieră simplă, antrenantă și fără compromisuri a modelului.

La ediţia din 1984 a Salonului Auto de la Geneva a fost prezentată „seria a doua” Jalpa, care avea câteva modificări estetice precum bare de protecție și prize de aer în culoarea caroseriei, stopuri rotunjite și interior renovat.

Viața comercială a lui Jalpa s-a încheiat în 1988, după producția a doar 420 de mașini. A fost ultimul sedan Lamborghini produs cu un motor V8 și, din punct de vedere istoric, este ultima mașină sport din această clasă care a prezentat această cilindree și poziționare specială a motorului.

Conceptual, Jalpa este predecesorul direct al lui Gallardo din 2003, care urma să devină una dintre cele mai vândute mașini Lamborghini din istorie.

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://pps.iainlangsa.ac.id/ https://jdih.sumbawakab.go.id/