(foto) A fost restaurat şi pus în funcţiune un Bulli T1 unic în lume! Acum 60 de ani i s-au pus patru osii
Divizia VWCV Classic Vehicles a reconstruit ceea ce în termeni de inginerie este probabil cel mai neobișnuit T1 creat vreodată. Specialiştii tocmai au terminat readucerea la starea perfectă a acestui vehicul unic, vechi de 60 de ani – Half-track Fox!
Acest T1 a fost produs în uzina din Hanovra în mai 1962 și apoi trimis cumpărătorului său din Austria. După o scurtă perioadă de viață ca un T1 normal, acesta a fost transformat acolo de către un mecanic Volkswagen vienez într-un specialist alpin.
Kurt Kretzner a convertit acest Bulli într-un T1 cu patru osii: două dintre ele sunt echipate cu un mecanism de antrenare cu lanț, iar alte două conduc vehiculul folosind anvelope duble. Și astfel s-a creat ceea ce este probabil cel mai capabil de off-road Bulli care a fost văzut vreodată pe versanții munților acestei lumi.
Surse istorice spun că mecanicul în cauză era un schior pasionat. El a remarcat că în regiunile muntoase ale Austriei exista un deficit de camionete cu capacități off-road standard înalte. Unele care erau ușor de condus pentru oricine și totuși puteau urca până la cea mai înaltă luncă alpină. „Un ajutor ideal pentru toată lumea: deținători de cabane de munte, vânători, pădurari, medici, ingineri de întreținere pentru teleschi, catarge TV și radio, conducte și altele asemenea”, așa cum a scris Kretzner mai târziu în literatura de vânzare pentru Half-track Fox. „La început, m-am uitat în jur, dar nu am putut găsi vehiculul la care visam. Așa că am decis să-l construiesc eu.”
După cum a spus și a făcut odată Ferry Porsche, la fel a făcut și Kurt Kretzner. Inventatorul a petrecut peste patru ani proiectând și construind alpinistul său. Două „Vulpi”, se pare, au fost construite în perioada de până în 1968, dar când a fost vorba de a treia, producția a încetat apoi. Ceea ce a supraviețuit, totuși, este cel puțin un exemplar Half-track Fox.
Ceea ce a plantat mecanicul vienez sub caroseria acestui Bulli vopsit în portocaliu a fost, în față, o axă dublă direcționată cu roți duble de 14 inci cu benzi de rulare brute și, în spate, o altă axă dublă cu transmisie pe lanț. Lanțurile au fost montate pe roți de 13 inci și o construcție cu design propriu realizată din elemente de aluminiu cu blocuri de cauciuc groase de doi centimetri. Ca urmare a direcției duble pe axa din față, diametrul de viraj îi e mai mic de 10 metri – așa că aproape că se putea întoarce în propria circumferință.
Fiecare roată era echipată cu o frână. Un diferențial automat cu alunecare limitată a asigurat o propulsie distribuită uniform chiar și pe zăpadă adâncă. Puterea pentru aceasta o lua din motorul său standard de 34 CP, cu o capacitate cubică de 1.192 cm3. Viteza maximă îi este 35 km/h și, prin urmare, este doar puțin mai lent decât membrul regnului animal de la care și-a luat numele.
Kurt Kretzner a vrut să construiască un vehicul pe șenile care să fie foarte ușor de condus. Tocmai din acest motiv mecanicul a optat nu pentru direcția prin lanțuri pe fiecare osie, așa cum se găsește la un buldozer, ci pentru o soluție semi-șenilară (cu lanțuri doar pe axele motoare) și o soluție aproape standard, deși dublată. Și așa obișnuia inventatorul să-l promoveze: „Noul Half-track Fox ideal, ușor de condus, care vă permite să stăpâniți în siguranță și confortabil orice teren dificil. Zăpada, nisipul, pământul pietros, pajiștile de munte, pâraiele mici și pădurile pot fi străbătute cu acest vehicul.”
De-a lungul anilor, Half-track Fox a fost rar văzut. În 1985, T1 a apărut pentru ultima dată la Viena, înainte ca la începutul anilor 1990 să fie cumpărat de Muzeul Porsche din Gmünd. La un moment dat a trecut apoi în posesia „Bullikartei e.V.” – o societate de îndrăgostiți din prima generație Bulli. În 2005, au început o primă încercare de a restaura vehiculul special alpin. Cu membrii societății răspândiți în toată țara, însă, din păcate, nu a fost posibilă, din motive logistice, finalizarea restaurării.
La sfârșitul anului 2018, Half-track Fox a intrat în colecția de vehicule clasice VWCV. Scopul: să fie pus din nou în funcțiune! Sub principiul lor călăuzitor „Erinnern. Erleben. Erhalten.” (Remember – Experience – Preserve), experții în vehicule clasice au început așadar un proces minuțios de restaurare. Caroseria veche de 60 de ani a fost, așa cum este cazul pentru toate restaurările din fabrică din Hanovra, dezbrăcată de vopsea, reparată, acoperită cu un strat catodic și revopsită în nuanța originală de portocalie mat. Culoarea a fost aleasă special pentru ca vehiculul să fie recunoscut imediat în mediul rural.
Echipa VWCV Classic Vehicles a adus, de asemenea, mecanica înapoi în stare ca nouă. Interiorul de asemenea. Echipa a putut să-și dea frâu liber creativității acolo, deoarece nu existau specificații oneroase. Componentele din lemn de fag și pin au fost adaptate individual la spațiul din interior și au fost instalate suporturi practice pentru scule. În februarie 2022, atunci venise în sfârșit momentul – Half-track Fox și-a canalizat din nou drum prin zăpadă. Și a făcut acest lucru, într-adevăr, cu o capacitate neobișnuit de bună la urcare: în urma restaurării extensive a acestui T1 cu patru axe, echipa de vehicule clasice VWCV a putut vedea singuri că șoferul avea mai multe șanse să capituleze în urcușuri abrupte decât Half-track Fox!
GALERIE FOTO:
Cmentariile sunt închise