(foto) Acum 25 de ani Toyota a lansat modelul uriaş Mega Cruiser şi s-a gândit să-l facă şi într-o versiune civilă
Am mai scris anterior despre acest model într-un top 13 maşini produse de companii japoneze care sunt neobişnuite şi capabile de off-road, dar ne-am amintit de el din nou pentru că în 2020 împlineşte 25 de ani de la apariţie.
În fiecare an, un lot proaspăt de autoturisme și vehicule utilitare care niciodată nu au fost vândute în Statele Unite devin disponibile pentru import pentru că nu mai sunt afectate de legea locală ce limitează vârsta de import a maşinilor noi la 25 de ani. În 2019, de exemplu, au devenit posibile de importat modele ca: Audi RS2 Avant, construit de Porsche în 1994, primul Subaru WRX STi sau legendarul McLaren F1.
În 2020, un alt grup de hituri din anii 90 se vor alătura, printre care unul dintre cele mai obscure SUV-uri pentru off-road construite vreodată: Toyota Mega Cruiser din 1995, răspunsul Japoniei la Hummer H1. Peste 5-6 ani modelul va fi teoretic posibil de importat legal şi în ţara noastră, asta pentru că va corespunde cerinţelor unui autovehicul de epocă (mijloc de transport auto de orice marcă şi tip şi cu vârsta mai mare de 30 de ani).
Hummer-ul originalul și Toyota Mega Cruiser aveau la fel de multe în comun, fiind iniţial două SUV-uri realizate pentru aceleași roluri de către diferite țări. Ambele au fost dedicate pentru serviciile militare ale țărilor respective, înainte de a ajunge pe piața auto de consum larg. Fiecare era enorm, dar Mega Cruiser este mai mare: cu aproximativ 178 de mm mai înalt decât un Hummer H1 și cu 406 mm mai lung, însă cu 25 mm mai îngust (5.090 x 2.170 x 2.075 x 3.395 mm în lungime, lăţime, înălţime şi ampatament).
În ciuda acestor dimensiuni, Mega Cruiser oferea o schemă de locuri surprinzător de mică, cu spațiu pentru doi ocupanți în față și alţi patru în spate. În locul celui de-al treilea rând Mega Cruiser are o suprafață de încărcare uriașă de 2.050 mm, cu o capacitate de încărcare de 600 kg și un hayon cu trepte rabatabile.
Amenajările interioare erau la unele exemplare la fel de bune ca la modelele Toyota de mijlocul anilor ’90: telefoane, ecrane și ceea ce arată ca o adevărată tapițerie din piele și inserţii din lemn. Exemplarul ilustrat în imaginile de mai jos este cu siguranță unul bine dotat cu foarte multe opţiuni din fabrică, dar şi ulterior personalizat de proprietar, deşi în echipare de bază maşina arată mai “spartan”.
De menţionat că Mega Cruiser avea un preţ de start care este echivalentul modern a aproximativ 90.000 de dolari!
Toyota s-a mai uitat peste gardul vecinilor de la AM General şi oferise pe modelul său ca opțiune un sistem centralizat de control a presiunii în anvelope, însă nu era o copie banală a dotării care exista pe Humvee. Roţile sale cu anvelope monstruoase de 37 de inci şi jante de 17.5 inci în diagonală erau montate pe nişte punţi de tip portal, oferindu-i lui Mega Cruiser un avantaj de 10 milimetri în ceea ce priveşte garda la sol: 420 de mm în total, aproape dublu din ceea ce poate oferi cel mai nou Jeep Wrangler.
Interesant mai este că sistemul de frânare nu îi este instalat în roţi, ci în apropierea diferenţialelor autoblocabile Torsen. Toate discurile de frână sunt ventilate, iar diferenţialul central poate fi blocat prin manipularea unei comenzi din habitaclu. Tracţiunea este una integrală permanentă.
Suspensia modelului este una independentă cu câte două braţe, iar o bară stabilizatoare face legătura dintre cele două roţi faţă, alături de un sistem de roţi directoare spate 4WS! Sistemul de servodirecție sensibil la viteze poate întoarce roțile posterioare cu până la 12 grade, contribuind la micşorarea razei de întoarcere până la 5.6 metri, cu aproximativ 2.43 metri mai îngustă decât a unui H1 și cu aproape 1.52 metri mică decât a unui nou Ram 1500 EcoDiesel.
Deși direcția spate i-a adăugat maşinii o greutate considerabilă, în total cifra atingând 2.850 de kg, a fost o necesitate ca acest corp pe şasiu să fie pus în mişcare destul de operativ, motiv pentru care s-a optat pentru instalarea unui turbo diesel de 4.1 litri cu patru cilindri în linie numit 15B-FT. Cei 155 CP generaţi la 3.200 rpm şi 382 Nm de cuplu disponibil de la 1.800 rpm se văd cam ridicol în comparaţie cu cifrele record ale prezentului, dar 15B a fost un diesel respectabil pentru un producător de automobile nipon şi continuă să ofere mai multă putere şi cuplu per litru volum decât contemporanul turbo diesel V8 de 7.3 litri marca Ford.
O cutie de viteze automată cu patru trepte Aisin-Warner, similară cu cea folosită pe Land Cruiser-ele contemporane, trimite puterea către o cutie de transfer cu două trepte, care la rândul său o îndreaptă către o pereche de diferenţiale mecanice blocante.
Acest lucru ar putea suna ca o rețetă pentru călătoriile zilnice la staţiile de alimentare, dar nu este așa. Toyota a promis un consum de 9.3 litri la o viteză constantă de 60 de km/h, astfel că, cu rezervorul de 108 litri de la bord putea liber să atingă o autonomie de până la 1.000 de km. Ce ţine de viteză maximă, colegii de la blogul australian Boss Hunting au avut ocazia de a testa un Mega Cruiser şi s-au convins că nu poate rula cu mai mult de 130 de km/h.
Poate vă întrebați probabil cum puteți face rost de un astfel de Hummer-killer, dar, din păcate, există două lucruri care pot sta în calea realizării acestui vis. Este o problemă de raritate, întrucât Toyota a făcut (în perioada anilor 1996-2002) doar 3.000 de maşini Mega Cruiser, dintre care doar 151 (?) au fost vândute civililor şi 12 doar au volan pe partea stângă!
A doua problemă sunt legile din diferite ţări privind vârsta limită de import a vehiculelor. Un astfel de model ar putea fi adus şi înmatriculat în Republica Moldova peste vreo 5-6 ani şi asta doar dacă se va găsi un exemplar timpuriu.
În orice caz, este îmbucurător faptul că exemplare mai există în prezent şi chiar sunt exploatate de proprietari în toată regula. Este puţin probabil ca să aibă un urmaş direct în viitor, dar statutul de maşină de colecţie îi poate fi deja asigurat.
Apropo, iată unul din cele 12 exemplare cu volan pe partea stângă care se vinde chiar acum! Proprietarul spune că este într-o stare excelentă, se găseşte în capitala Kazahstanului şi are doar 52.000 de km parcurşi.
Pe lângă o mulţime de dotări din uzină mai dispune de: izolare fonică, împotriva vibraţiilor şi împotriva frigului, habitaclu tapiţat cu piele şi Alcantara hand made, un frigider, 3 monitoare şi un sistem audio cu 16 difuzoare/1 subwoofer, închidere centralizată şi sistem de alarmă, sistem de încălzire auxiliar Eberspracher programabil şi acţionat de la distanţă, sistem de încălzire interioară programabil Airtronic de la Eberspracher, un Winter package ce include un rezervor, o conductă şi filtru de combustibil toate putând fi preîncălzite, toate scaunele regrabile în două poziţii şi încălzite, toate geamurile sunt acţionate electric, telefon Thuraya cu o conexiune prin satelit.
Preţul maşinii din 1996 este de 109.000 de dolari!
Cmentariile sunt închise