(foto) Bentley a finisat recrearea unei maşini a cărei caroserie unică a fost distrusă în timpul războiului

Atelierul de casă al celor de la Bentley, Mulliner, prezintă rezultatul lucrărilor efectuate pentru recrearea unui sedan numit Corniche, care a fost pierdut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Un prototip cu acest nume a fost construit în 1939 pe baza agregatelor instalate pe Bentley Mark V, a primit o caroserie făcută de atelierul francez Carrosserie Vanvooren şi drept rezultat trebuia să ajungă în serie ca o versiune sportivă a modelului MkV care urma să fie lansat.

Ideea de a construi un Corniche s-a născut după pilotul de curse grec André Embiricos a comandat de la Bentley o maşină sport pe baza şasiului modelului 4 ½ Litre, dar cu o nouă caroserie simplificată, rafinată şi realizată din duraluminiu. Inspirată de acest exemplar unic, conducerea companiei britanice a decis că noul sedan MkV, care se pregătea de lansarea, neapărat ar trebui să aibă o versiune sport similară şi în mai 1939 o astfel de maşină-prototip a fost gata.

Corniche a fost construit pe un șasiu mai ușor realizat din oțel subțire, a fost echipat cu un motor de la MkV forţat să producă mai mulţi CP și cu o nouă transmisie. Corpul automobilului sportiv a fost proiectat și fabricat de atelierul francez Carrosserie Vanvooren.

O maşină cu forme ca şi cea din imagini abia a început să intre în vogă, de aceea arăta prea futurist pentru perioada de timp în care a apărut. Pentru a-i îmbunătăți aerodinamica, designerii chiar au trebuit să abandoneze ideea de a instala o grilă de radiator tradiţională, imensă şi verticală.

Imediat după construcție, mașina a fost testată pe circuitul oval Brooklands, unde a reușit să accelereze până la 161 de km/h, ceea ce un sedan obişnuit din acea vreme nu putea face. Mai târziu, în iulie 1939, Corniche a fost dus pentru teste stradale în Franța, însă a fost implicat într-un accident cu un autobuz și din nou a trebuit să fie reparat de atelierul Vanvooren.

Cu toate acestea, în timp ce maşina făcea cale întoarsă spre sediul Bentley, pilotul de teste nu a reuşit să-i menţină controlul, a intrat dur într-un copac şi a răsturnat maşina pe o parte.

Caroseria sedanului din nou a trebuit să fie scoasă şi trimisă în atelierul francez pentru restaurare, însă când era gata şi pregătită să fie trimisă în Marea Britanie pe calea apei, s-a întâmplat ca să fie distrusă după un bombardament al oraşului-port Dieppe.

De recrearea automobilului Corniche a decis să se ocupe istoricul auto și fostul şef al Bentley, Ken Lea. În deja îndepărtatul 2001 el a început să adune piese originale vândute colecționarilor în anii 1970, iar în 2008 chiar a primit asistență financiară din partea mărcii britanice pentru realizarea celor propuse.

Noul corp al maşinii a fost produs din aluminiu de către constructorii de caroserii Ashley & James din Lymington, Hampshire, în baza schiţelor furnizate de către familia designerului sedanului original George Paulin.

În februarie 2018, proiectul a fost transferat experţilor de la Mulliner și a devenit parte a activităţilor de aniversare a celor 100 de ani ai brandului. În același timp, nu numai angajații departamentului de proiecte exclusive, dar și personalul din alte departamente au început să lucreze asupra lui Corniche.

Echipa de specialişti în caroserii ai Mulliner au finalizat strângerea cu precizie a panourilor corpului maşinii, iar cei care s-au ocupat de vopsire au căutat informaţiile necesare în materiale din arhivă pentru a putea recrea cele două culori originale principale ale exteriorului Imperial Maroon şi Heather Grey.

Ulterior, cei de la design interior au reprodus habitaclul în stilul celui făcut cândva de atelierul Vanvooren, folosind materiale de tapițerie istoric adecvate.

Grila de radiator a fost desenată pentru prima dată digital pe un calculator, i s-a analizat aerodinamica generată şi proiectarea fiecărei lame, după care s-a realizat elementul în formă fizică. Proiectul a implicat, de asemenea, șase stagiari Mulliner, unul dintre care a asamblat un set de instrumente, similar cu cel original pe care îl avea Corniche.

Premiera publică a automobilului va avea loc în septembrie la Salon Privé, eveniment organizat la palatul Blenheim.

Cmentariile sunt închise

slot gacor https://dapurberita.tubaba.go.id/kontak/