(video) Fondată de un tânăr de 22 de ani! Marca Koenigsegg marchează 25 de ani de la apariţie

Anul 2019 este unul istoric pentru compania suedeză Koenigsegg Automotive, este anul în care a împlinit 25 de ani de la fondare. Mai exact, chiar în august 1994 şi-a început operaţiunile, atunci când un tânăr în vârstă de 22 de ani pe nume Christian von Koenigsegg a decis să-şi realizeze visul – de a crea o maşină super sport de talie mondială.

Christian von Koenigsegg

Prima mașină de serie, stradală, numită CC8S, a fost livrată clientului abia în 2003. Între timp, Koenigsegg a produs încă zece modele și diferite ediții speciale de atunci – CCR, CCX, CCGT, CCXR, Agera, Agera R, Agera S, One:1, Agera RS și Regera. Cel de-al 12-lea model, noul Jesko, a fost introdus la Salonul Auto Internațional de la Geneva din acest an și se va alătura hipercarului Regera pe linia de producție Koenigsegg din 2020.

În ultimii ani, compania a crescut dintr-un constructor pionier într-un producător renumit şi iconic în industria auto globală. Koenigsegg este sinonim cu inovația și este cunoscut pentru angajamentul său față de performanța finală a vehiculului. Este un producător de mașini vizionar, neînfricat să conteste gândirea convențională.

În momentul în care Christian von Koenigsegg și-a început călătoria automobilistică acum 25 de ani, exista un singur jucător pe piaţă în ceea ce se putea numi hiper-performanță. McLaren F1 este venerat astăzi ca o mașină generațională – un etalon de performanţă. Saltul pe care l-a făcut şi demonstrat de la restul pieței la acea vreme a fost extraordinar și totuși nu a fost tipul de succes comercial care l-ar fi putut construi o companie în acel moment. McLaren a făcut F1 până în 1998, chiar înainte să “dispară” ca producător auto timp de peste 10 ani.

Cam într-un astfel de mod se defăşurau afacerile cu maşini ultra performante la mijlocul anilor ’90. Era o piață care se mândrea cu puțini clienți, pentru un produs cu costuri ridicate, pe care nimeni nu știa real dacă și-l dorește – setul perfect pentru a crea o nouă nișă.

Koenigsegg Automotive a intrat pe această piață în 1994 cu puțin mai mult decât un vis, o schiță (realizată prin intermediul Microsoft Paint!) şi o hotărâre inepuizabilă. Primul prototip al lui Christian a avut nevoie de doi ani pentru a fi construit și a fost testat pentru prima dată în 1996. A fost nevoie de încă 6 ani de credință, dăruire, sânge, transpirație și lacrimi înainte ca primele mașini să fie finalizate în 2002, gata de livrare la începutul anului următor. Acesta a fost un timp de testare a rezistenţei şi nu numai ca producător auto.

Koenigsegg a perseverat prin recesiuni și provocări ale pieței care au văzut unele nume celebre căzute şi dispărute. Cel mai însemnat moment a fost totuşi când compania a supraviețuit în faţa unui faliment, în urma unui incendiu din fabrică care ar fi putut distruge tot ceea la ce lucraseră atât de mult timp – doar cu câteva zile înainte de a livra prima lor mașină de serie la ediţia din 2003 a Salonului Auto de la Geneva.

După acest moment, ca de “răscruce”, Koenigsegg a devenit un producător mai puternic cu fiecare an ce trecea, proiectând noi soluții care redefinesc ceea ce știe lumea despre limitele performanței auto. Fiecare model lansat de companie a ridicat o anumită ştachetă, fie prin stabilirea unor noi recorduri, fie prin introducerea unor tehnologii în premieră.

Modelul CC8S a stabilit în 2002 un record mondial Guinness ca fiind cea mai puternică mașină de serie din istorie. CCR a preluat ulterior acel record și şi-a mai adăugat unul în portofoliu prin depăşirea vitezei maxime pe care o putea atinge McLaren F1. Mai târziu modelul CCX a fost cel care a dominat un timp circuitul de teste al celor de la Top Gear, iar CCXR a fost recunoscut ca primul hipercar “verde” al lumii datorită motorului care putea consuma şi benzină, şi etanol.

Unii dintre voi poate mai cunosc că modelul Agera R a stabilit cinci recorduri de performanță, inclusiv un uluitor timp de doar 21.19 secunde pentru exerciţiul 0-300-0 km/h. La fel Agera S a introdus primele jante din fibră de carbon din lume pentru o mașină de serie (proiectate și fabricate in-house).

Modelul One:1 a fost primul automobil de serie din lume cu un raport putere-greutate de 1:1. Cu un megawatt putere (1.360 CP), generat cu biocombustibil E85, a fost botezat primul “megacar” din lume. One:1 a zdrobit timpul pentru exerciţul 0-300-0 km/h al lui Agera R cu aproape patru secunde și a stabilit recordurile de timp pe circuitele Spa Francorchamps din Belgia și faimosul Suzuka din Japonia.

Mai aproape de actualitate, în 2017, Agera RS a stabilit cinci recorduri mondiale, incluzând un nou record de viteză maximă pentru o maşină de serie și un timp redus cu nouă secunde a recordului de timp pentru exerciţiul 0-400-0 km/h, stabilit de Bugatti Chiron cu doar câteva luni mai devreme.

Iar modelul Regera a introdus tehnologia Direct Drive și a devenit un pionier în ce priveşte sistemele de propulsie electrice, cu mai multă putere generată de electricitate decât Porsche 918, McLaren P1 și Ferrari LaFerrari la un loc.

Koenigsegg Regera

Ce urmează în viitor? Menţinerea pe un pole position! Același spirit care l-a făcut pe Koenigsegg să formeze o nouă piață pentru performanţe ultra-înalte încă poartă compania astăzi, deși este remarcabil modul în care piața s-a schimbat.

În cazul în care un afacerist nepriceput ar fi încercat să concureze cu Koenigsegg la jumătatea anilor 1990, acest lucru era imposibil, însă astăzi compania se confruntă cu concurența celor mai exclusivi producători, precum și cu mai mulți giganţi globali cu buzunare adânci. Totuşi, Koenigsegg este bine poziționat pentru a-şi continua drumul.

În perioada 2015-2018, compania şi-a mărit numărul de angajaţi de la 70 la puțin peste 200 de persoane. În aceeași perioadă şi-a mărit uzina cu 50%, preluând un hangar suplimentar de la compania Valhall Park. Aproximativ 800 de metri pătrați de spațiu au fost adăugați facilităților existente în 2018-2019 și un spaţiu similar va fi adăugat printr-un al treilea hangar în 2019-2020.

Agera RS a fost o serie de 25 de vehicule. Regera este o serie de 80 de vehicule. Noul model Koenigsegg – Jesko – va fi produs într-o serie de 125 de vehicule, reflectând cererea crescută de vehicule Koenigsegg la nivel mondial. Pentru a satisface această cerere, Koenigsegg și-a extins reprezentanța în întreaga lume cu noi dealeri adăugați în China, Coreea de Sud, Malaezia, Australia și orașe cheie ale pieței din Statele Unite. Un nou dealer elvețian şi-a deschis ușile noului showroom chiar în martie 2019. Toți dealerii trimit tehnicieni în Suedia pentru instruire pentru a oferi servicii mai bune clienților pe piața locală.

În ianuarie 2019, Koenigsegg a intrat într-o asociere comună cu National Electric Vehicle Sweden (NEVS). Cele două companii își unesc forțele pentru a aduce pe piață un vehicul unic și interesant care va exista într-un volum mai mare comparativ cu ediţiile limitatele ale hipercarurilor. Christian von Koenigsegg și echipa Koenigsegg vor conduce proiectarea, ingineria și specificațiile tehnice ale vehiculului. NEVS va ajuta cu facilități de dezvoltare, inginerie de producție de volum, testare și subansambluri. Asamblarea finală a mașinii va avea loc la Ängelholm, într-o fabrică extinsă, lângă instalațiile de dezvoltare și producție existente ale Koenigsegg.

The Ghost – the Spirit of Performance

Koenigsegg are 25 de ani în călătoria sa și a apărut cu adevărat din adolescență. Are o identitate de care să fii mândru și o organizație robustă căreia îi este “foame” să continue să construiască cei mai inovatoare mega maşini din lume.

O nouă eră răsare. Perfecțiunea, ca întotdeauna, este o țintă mișcătoare. Koenigsegg este pregătit pentru orice provocare.

Koenigsegg CC8S
Koenigsegg CC8S
Koenigsegg CCR
Koenigsegg CCGT
Koenigsegg CCX
Koenigsegg Agera
Koenigsegg Agera S
Koenigsegg Agera RS
Koenigsegg Regera
Christian von Koenigsegg şi soţia sa Halldora

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/