(foto) Bentley şi-a conceput prima jantă din fibră de carbon! A durat cinci ani să o facă

După câţiva ani de dezvoltare (mai exact cinci!), în parteneriat cu unul dintre cei mai importanți furnizori mondiali de materiale compozite, Bentley anunță astăzi o nouă jantă din fibră de carbon, dezvoltată special pentru Bentayga.

Janta din carbon de 22 de inci, proiectată cu specialiștii de la Bucci Composites, va fi cea mai mare de felul său, de producţie, din lume, oferind şi o gamă largă de beneficii, dincolo de reducerea greutăţii nesuspendate cu 6 kg per roată.

Caracteristici cheie:

  • Noua jantă a fost supusă standardizării excepţional de severe a Technischer Überwachungsverei (Technical Inspection Association) și a devenit prima care a putut trece toate testele.
  • Janta nou dezvoltată a fost supusă celor mai riguroase teste pentru roțile non-metalice în conformitate cu noile standarde TÜV, inclusiv testarea stresului biaxial, testarea impactului radial și lateral pentru simularea gropilor și pietrelor, suprapresiunea anvelopelor și testele cuplului excesiv care depășesc limitele permise.
  • Unul dintre cele mai severe teste – cel de impact – a arătat cum janta din carbon este extrem de sigură pe lângă beneficiile de performanță. După un impact sever care ar putea sparge sau sfărâma o jantă din aluminiu, provocând o explozie a anvelopei, janta din fibră de carbon permite o deflație lentă a anvelopei datorită stratificării inteligente a țesăturilor din fibră, ceea ce va face ca vehiculul să se oprească în siguranţă!
  • Economia de greutate și rigiditatea ridicată oferită de proprietățile fibrei de carbon înseamnă o platformă de direcție mai stabilă și mai consistentă. Pentru comparație, o jantă din aluminiu forjat poate pierde până la un grad în unghiul de înclinare, datorită curbării roții, reducând aderența și agilitatea.
  • În plus, datorită greutăţii reduse, frânarea devine mai bună şi mai receptivă.
  • Şi, deoarece janta din carbon mai rigidă nu suferă aceeași cantitate de îndoire, permite o stabilitate mai mare a anvelopelor și pată de contact mai consistentă datorită unei suprafețe mai mari de susținere a anvelopelor.
  • Una dintre principalele inovații constă în procesul de fabricație a jantei, care implică aplicarea conceptelor inovatoare (acoperite de brevete) combinate cu utilizarea RTM de înaltă presiune (Resin Transfer Molding). Materialele și parametrii de producție au fost studiați cu atenție pentru a asigura repetabilitatea produsului, dar fără a afecta calitatea acestuia.
  • Procesul implică tăierea pânzei din fibră de carbon în forme prescrise. Segmentele de țesut sunt apoi stivuite, încălzite și drapate într-o matriță pentru a crea preforme tridimensionale. Preformele sunt strânse și aranjate într-o matriță mai mare înainte ca rășina și întăritorul să fie injectat peste tot. După timpul de întărire la temperatură, ansamblul componentului este îndepărtat din matriță, iar suprafețele finale sunt prelucrate până la finisarea corectă, înainte de polişare.

Noua jantă va fi disponibilă de comandat de la sfârșitul anului 2021, în calitate de opţiune de la Mulliner, individual sau putând fi combinată cu Styling Specification.

Cmentariile sunt închise