(foto) Blindata lui Erdogan a fost adusă la Chişinău cu un Airbus. Maşina în care se va deplasa prin capitală

Preşedintele Republicii Turcia Recep Tayyip Erdogan urmează ca deja peste câteva ore să calce pe pământ moldovenesc. Toate pregătirile decurg în grabă pentru ca evenimentul să se desfăşoare conform tuturor procedurilor protocolare.

Până şi maşini speciale au fost aduse din această ţară pentru a-i asigura deplasarea şi pentru a-l escorta pe oficial.

FOTO: resboiu.ro

Între timp, aproape de ora amiezii, pe Aeroportul Internaţional Chişinău a aterizat un avion militar care aparţine Forţelor armate ale Turciei. Potrivit Runway 08, aeronava de model Airbus A400M Atlas a venit împreună cu limuzina prezidenţială. Dacă au mai fost alte careva vehicule la bord deocamdată nu se cunoaşte.

Airbus A400M Atlas este un avion cu patru motoare cu elice, făcut pentru a fi atât transportor militar, cât și avion-cisternă. Proiectat de Airbus Military, modelul e prevăzut să înlocuiască avioane de transport învechite ale forțelor aeriene a mai multor țări.

De propulsia avionului cu o greutate de 76.5 tone (când este gol), răspund patru motoare turbo Europrop TP400-D6, care produc câte 11.217 CP fiecare! Elicile sunt făcute în mare parte din fibră de carbon ranforsată.

În dependenţă de greutatea obiectelor transportate (maxim 43.5 tone), autonomia poate ajunge 8.700 de km (doar cu echipajul). Viteza maximă pe care o poate dezvolta este de puţin sub 800 de km/h.

FOTO: airbus.com

Compartimentul cargo al aeronavei măsoară 17.71 metri în lungime (fără rampă), 4.00 metri în lăţime şi 3.85 metri în înălţime, teoretic destul pentru ca să încapă mai multe automobile, inclusiv poziţionate în două rânduri.

Vezi şi: (foto) Ştiai asta? Iată cum sunt transportate în alte ţări limuzinele blindate ale preşedintelui SUA

FOTO: wikipedia.org

Forţele aeriene ale Turciei au comandat zece astfel de avioane pentru flota sa, ultimele patru exemplare urmând să ajungă în ţară până la sfârşitul anului curent. Preţul unui A400M Atlas este de minim 150 de milioane de euro.

Până în iulie 2011, opt ţări au comandat în total 174 de astfel de avioane.


Cât priveşte automobilul pe care preşedintele turc în foloseşte pentru deplasări, uneori îl conduce şi singur, se cunoaşte că acesta este un Mercedes-Maybach S600 Guard, model pre-facelift. De regulă, în deplasările oficiale, în funcţie de buget şi necesităţi, sunt folosite două astfel de limuzine.

Vezi şi: (foto) Next level pentru preşedintele Igor Dodon. Foloseşte deja un S-Class W222 pentru deplasări

FOTO: zimbio.com

Maşina are un ampatament mai lung spre deosebire de un S-Class obişnuit (lungime 5.453, ampatament 3.365 mm) şi este primul automobil din lume care are cel mai mare nivel de protecţie, disponibil pentru maşinile “civile” – VR10!

Nivelul maxim de protecţie îl face practic una dintre cele mai sigure maşini din lume, iar caroseria şi geamurile pot rezista cu uşurinţă gloanţelor armelor de asalt. Pentru a atinge un astfel de nivel ridicat, caroseria lui Mercedes-Maybach a fost dotată cu aramidă (o fibră sintetică extrem de rezistentă) în combinaţie cu polietilenă specială, iar geamurile sunt acoperite cu un strat de policarbonat, toate pentru a rezista schijelor. În cazul unei explozii în imediata apropiere a maşinii sau dedesubt, oamenii prezenţi în habitaclu vor fi protejaţi eficient.

FOTO: protothema.gr

La capitol tehnic se poate remarca un motor V12 de 6.0 litri, care produce 530 de CP şi 830 Nm de cuplu. Acceleraţia 0-100 de km/h o poate face în 7.9 secunde, iar viteza maximă este limitată electronic la 190 de km/h. Greutatea totală a maşinii, cu şofer la bord şi cu rezervorul umplut în proporţie de 90%, este de 4.350 de kg.

Când a fost prezentată, în anul 2016, maşina avea un preţ de start în Germania de 470.000 de euro.

Vezi şi: (doc/grafic) Lista străzilor şi zonelor pe care circulaţia şi accesul va fi limitat, cu ocazia vizitei preşedintelui turc

Cmentariile sunt închise