(foto) Două milioane de Dacia Duster produse! Culisele unei istorii de succes

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Succesele se succed în istoria mărcii Dacia. După lansarea modelului Logan, în 2004, un alt star şi-a făcut apariția în lumea auto în 2010 – Duster. Acest model emblematic, care a democratizat accesul la vehiculele SUV, a parcurs cele mai dificile drumuri, de la frigul siberian la deșertul marocan.

Cu aspectul său robust şi performanțele off-road ale unui adevărat 4×4, croit totodată nevoilor unei familii, Duster s-a dovedit a fi vehiculul pregătit să răspundă oricărei încercări. Anul acesta, SUV-ul Dacia sărbătorește 2 milioane de exemplare vândute în 44 de țări! O poveste de succes pe care designerii, inginerii, dar mai ales clienții, nu o vor uita!

Să dăm timpul înapoi până în 2010. Foarte probabil, la acea vreme purtați o îmbrăcăminte comodă, fără accente extravagante. Iar mașina care vi s-ar fi părut potrivită ar fi fost pe măsura stilului vostru – un vehicul confortabil, poate un SUV, dar nu oricare!

Pe atunci, piaţa vehiculelor SUV se afla în plin avânt, dar modelele disponibile erau fie prea scumpe şi sofisticate, fie prea rustice. Acesta este contextul în care şi-a făcut apariția Duster. Accesibil, robust şi atrăgător, SUV-ul Dacia s-a dovedit a fi perfect adaptat tendințelor din societate, răspunzând nevoilor cotidiene ale clienților.

În scurt timp, Duster a devenit nu doar un model emblematic pentru marca Dacia, ci şi un adevărat reper în industria auto. Din 2010, succesul acestui model este confirmat de cele 2 milioane de exemplare vândute pe plan mondial.

Un tur de orizont al succesului acestui model, de la Helsinki la Ankara

Să începem cu România, țara în care este produsă Dacia Duster, pentru a descoperi câteva cifre privind fabricația sa la uzina de la Mioveni. Odată părăsită linia de montaj, să plecăm către Italia pentru un meci de fotbal, iar apoi mai departe, pentru a urca pe unul din cei mai înalte vârfuri ale Terrei.

Şi, dacă nu ați obosit, să facem un ocol prin Finlanda înainte de a merge în Turcia. Urmăriți traseul? Iată: 2 milioane de vehicule Duster înseamnă mult!

Esențialul, ca mod de viață

Dacă sunteți interesați să aflați şi alte curiozități, iată în cele ce urmează câteva detalii interesante despre clienții Duster:

  • În Marea Britanie sunt cele mai multe femei în rândurile posesorilor de Duster.
  • În Turcia sunt cei mai tineri clienți de Duster (vârsta medie este de 42 de ani).
  • Clienții din Franţa, Germania, Marea Britanie, Spania şi Italia sunt cei mai mari amatori de petrecere a timpului în aer liber: 23% fac drumeții iar 12% practică mersul pe bicicletă.
  • Tot în țările sus-menționate, 44% dintre clienți locuiesc în mediul rural, 30% într-un oraș mic, 10% într-un oraș mare şi 11%, în suburbiile unui oraș mare.
  • 56% dintre clienți spun că au cumpărat un Duster în primul rând pentru prețul său, 20%, pentru design şi 16%, din fidelitate faţă de marca Dacia.

Duster, un vehicul cu vocație internațională

Să revenim asupra genezei proiectului H79 – numele de cod al primei generații Duster. Misiunea echipei de proiect nu a fost deloc ușoară: plecând de la o coală albă, trebuia creat un vehicul care nu exista pe nicio piaţă auto. Un automobil capabil să ruleze la fel de bine atât pe zăpadă cât la temperaturi ridicate. Pe scurt, un vehicul 4×4 robust, fiabil şi polivalent, disponibil la un preț accesibil, fără concurență.

Una din provocările etapei de proiectare a reprezentat-o etajarea cutiei de viteze cu o primă treaptă foarte scurtă, capabilă să permită înaintarea vehiculului cu doar 5,79 km/h la 1.000 rpm. Protocolul de verificare a capacităților vehiculului amintea de felul în care infanteriștii mărșăluiau în război în faţa jeep-urilor, pentru a deschide drumul.

Loic Feuvray, șef de produs Duster 1, îşi amintește: „Mergeam alături de mașină pentru a verifica dacă viteza de deplasare în treapta 1 era suficient de mică pentru a răspunde regimului off-road”.

Ornamentul de plastic negru, simbolul abordării „design to cost”

Dacă primul Duster a fost un best-seller, a doua generație a modelului nu a făcut decât să consolideze acest succes. Lansat în 2017, noul vehicul îşi propunea să păstreze ADN-ul SUV-ului produs la Mioveni, aducând un plus de confort şi de tehnologie. Designul reținut în final, după analiza mai multor propuneri, se remarca prin aspectul general robust şi prin noul calandru cu o identitate vizuală ușor de recunoscut.

Un exemplu al abordării „design to cost”, materializată în soluții fiabile dar puțin costisitoare, îl reprezintă ornamentul de plastic negru, amplasat între ușile faţă şi aripile roților. Cu un aspect care amintește de un snorkel, acea priză de admisie a aerului întâlnită pe unele vehicule extreme pentru off-road, această piesă are un rol funcțional, protejând zona din faţa portierelor de eventualele proiecții de pietriș sau noroi, asigurând totodată şi suportul pentru amplasarea semnalizatorului lateral.

După cum mărturisește David Durand, directorul de design exterior al Dacia, „utilizarea acestei piese în forma sa brută, nevopsită, conferă vehiculului un design unic, care contribuie la aspectul general robust al lui Duster”.

Şi încă o curiozitate: Duster 2 este singurul model al mărcii Dacia care dispune de trei deflectoare de aer în centrul planșei de bord, faţă de două, pe celelalte modele. Acest detaliu nu este întâmplător. Dincolo de aspectul estetic, acest aerator suplimentar asigură o ventilație mai eficientă pentru pasagerii de pe locurile din spate.

Premiat de 40 de ori!

Dacă designerii şi inginerii au făcut totul pentru a crea acest vehicul unic, colegii din fabricaţie au avut şi ei un aport major. Uzina de la Mioveni a fost transformată şi modernizată pentru a asigura fabricația modelului Duster. În mod firesc, vehiculul a fost adaptat pentru a răspunde nevoilor unor clienți speciali. Așa au apărut versiunile Duster destinate Armatei, Poliției sau serviciilor de ambulanță.

Duster este o mândrie națională în România, dar succesul său este la fel de mare şi pe plan internațional. De la momentul lansării, Duster a cules nu mai puțin de 40 de premii! Printre acestea, se numără titlul „Mașina Anului în România”, trofeul „cel mai bun SUV” în Marea Britanie, sau premiul „cel mai bun vehicul de familie” obținut în Germania şi Belgia!

Pikes Peak, Marea Traversare – Duster în 16 ipostaze

Acum știți mai multe despre Duster. Dar acest model are şi alte ipostaze de dezvăluit. Vi le dezvăluim în imaginile care urmează:

  • Să începem cu latura sportivă, aventuroasă. Duster este un model căruia îi place competiția, fie că e vorba de raliul Aicha des Gazelles din Maroc sau de celebra cursă Pikes Peak din Statele Unite, trecând prin Trofeul Andros.
  • În Polonia, Duster a devenit un participant tradițional în multe competiții. Este văzut în mod regulat pe podium la Campionatul Național de Raliuri și Cupa Dacia Duster Motrio.
  • În Franța, este adesea văzut în cursele de anduranță 4WD și în timpul Marii Traverse Alpine.
  • Iată încă o fotografie pentru a adăuga un sentiment de uimire: Duster călătorește prin Grecia, inclusiv cu un cort pe acoperiş.

Să trecem acum la vehiculele transformate şi la seriile limitate: Duster cu șenile, Duster ambulanță, Duster de Poliție, Duster „Papamobil”. În România, Ministerul Apărării Naționale dispune deja de 880 de vehicule Duster, utilizate pentru diverse misiuni. De fiecare dată, culoarea caroseriei este pregătită cu grijă în atelierele de la Mioveni.

Şi o ultimă curiozitate: Duster există şi sub forma unui pickup, cu 400 de unități deja făcute… și modificate!

Aventură, natură, călătorii… experiența Duster este un pachet întreg, de care se bucură deja cei două milioane de clienți ai săi!

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://pps.iainlangsa.ac.id/ https://jdih.sumbawakab.go.id/