Moldova: Vor răspunde penal şoferii care fug în urma unor accidente soldate cu vătămări medii a victimelor

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Începând cu 6 iulie 2023 au intrat în vigoare mai multe sancţiuni noi şi actualizate pentru conducătorii auto din Republica Moldova, care au fost aprobate în Parlament la începutul lunii martie.

Despre câteva v-am relatat ieri, precum noile amenzi pentru depăşirea limitei de viteză, pentru neacordarea priorităţii legale pietonilor şi câteva penalizări din care s-au exclus punctele de penalizare, iar astăzi continuăm să vă amintim despre altele.

Şoferii din Moldova trebuie să cunoască despre o nouă răspundere penală de care ar putea avea parte. Se va întâmpla în cazul vor părăsi locul unui accident rutier soldat cu o vătămare medie a integrității corporale sau a sănătății victimelor. Până acum o sancţiune separată pentru părăsirea locului accidentului rutier era în cazul în care acesta s-a soldat doar cu vătămarea gravă a victimelor sau cu cel puţin un deces (amendă de până la 42.500 de lei, până la 240 de ore de muncă neremunerată sau până la doi ani de închisoare).

La articolul 266 din Codul Penal, alineatul (1), textul „la art.264 alin.(3) și (5)” s-a substituit cu textul „la art.264 alin.(1), (3) și (5)”. Completarea sugerată are ca obiectiv stabilirea răspunderii penale pentru infracțiunea de părăsire a locului accidentului rutier dacă această încălcare a cauzat din imprudență vătămarea medie a integrității corporale sau a sănătății, vătămarea gravă a integrității corporale sau a sănătăţii, decesul unei persoane, sau decesul a două sau mai multor persoane.

Necesitatea amendării respective rezultă din multitudinea cazurilor de părăsire a locului accidentului rutier de către conducătorul mijlocului de transport, precum și din stringența care se impune pentru disciplinarea conducătorilor auto.

Potrivit datelor din Sistemul informațional automatizat ”Registrul accidentelor rutiere”, în ţara noastră, pe
parcursul a douăsprezece luni ale anului 2022 s-au înregistrat 2.312 de accidente în traficul rutier,
în rezultatul cărora 217 persoane au decedat, iar altele 2.586 au fost traumatizate.

Accent sporit s-a pus pe investigarea și stabilirea persoanelor care au părăsit locul accidentului rutier. Astfel, din 277 de accidente rutiere cu părăsirea locului, soldate cu consecințe ușoare și grave, doar în 16 cazuri soldate cu persoane decedate autorii acestora au fost stabiliți în proporție de 100%.

Cmentariile sunt închise