Atenție! Începând de astăzi te va costa mai scump dacă nu acorzi prioritate legală pietonilor sau cicliştilor

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Astăzi, 6 iulie 2023, este ziua în care expiră trei luni de la publicarea în Monitorul Oficial, respectiv din care intră în vigoare mai multe sancţiuni noi şi actualizate pentru conducătorii auto din Republica Moldova, care au fost aprobate în Parlament la începutul lunii martie.

Printre acestea se numără şi noi amenzi pentru cei care se fac că nu văd pietoni angajaţi în trecerea străzii şi nu le cedează trecerea regulamentară. Noile penalităţi, mai usturătoare, le-ar putea deschide ochii unor astfel de şoferi. Iar dacă vor fi prinşi că se arată indiferenţi în mod repetat s-ar putea autodisciplina după ce vor fi lăsaţi pietoni pentru o vreme.

Articolul 238 din Codul Contravenţional (Încălcarea regulilor de oprire şi neacordarea de prioritate pietonilor şi altor participanţi la traficul rutier) are în noua redacţie a alineatului 3 Neacordarea de prioritate legală pietonilor sau cicliştilor o sancțiune actualizată: de la 30 la 36 de unități convenționale (1.500-1.800 lei) şi tocmai 5 puncte de penalizare, în loc de 18-30 de unităţi convenţionale şi 4 puncte de penalizare cât era anterior!

Totodată, articolul s-a completat cu noul alineat „(31) Acțiunile specificate la alin. (3) săvârșite repetat în cursul aceluiaşi an, se sancționează cu amendă de la 45 la 50 de unități convenționale (2.250-2.500 lei) şi cu suspendarea exercitării dreptului special de a conduce mijloace de transport pe un termen de la 30 la 45 de zile!

Rămâne neschimbat şi alineatul 4 al articolului, care spune că oricine a încălcat alineatul 3 şi prin aceasta a generat o situaţie de accident de circulaţie, riscă amendă de la 25 la 40 de unităţi convenţionale (1.250-2.000 lei) sau cu privarea dreptului de a conduce vehicule pe un termen de la 6 luni la un an!

Conform datelor statistice, anul trecut în Republica Moldova s-au înregistrat din cauza neacordării priorității pietonilor 425 de accidente de circulaţie, soldate cu 15 decese şi 428 de persoane traumatizate. Datele disponibile deocamdată pentru primele trei luni ale anului 2023 arată 95 de accidente la acest capitol, soldate cu trei decese şi 98 de persoane traumatizate.

Cmentariile sunt închise