(foto) Dubla doi! Primele informații despre noul Mercedes-Benz GLC electric

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Primul model al sub brandului Mercedes-EQ, EQC din 2018, nu a avut succes. Până și încetarea producției sale la sfârșitul primăverii din 2023 nu a fost anunțată public. Prețul, autonomia limitată și platforma-i în sine să fi fost cauza eșecului ”experimentului”?

Amintim că modelul a folosit arhitectura MRA, utilizată și de prima generație Mercedes-Benz GLC, deci fiind una concepută din start pentru mașini cu motoare termice. Și EQC a fost singurul EV care a folosit MRA. Dar succesorul său va fi independent de actualul GLC.

(foto) Dubla doi! Primele informații despre noul Mercedes-Benz GLC electric

Mercedes-Benz GLC a fost întotdeauna unul dintre cele mai apreciate modele SUV ale mărcii, iar în 2024 a fost clasat bestseller la nivel global. Acum, clienții pot aștepta un nou și interesant capitol în istoria acestui model prin varianta GLC with EQ Technology. Acest vehicul reprezintă un pas semnificativ pentru Mercedes-Benz, marcând trecerea către o nouă eră de mobilitate electrică.

Deși modelul ni se prezintă anticipat în formă camuflată, suprafețele descoperite ne spun că designul exterior va fi similar cu cel al noului sedan CLA. Apropo, premiera acestui va avea loc săptămâna viitoare!

Teste riguroase în condiții extreme: GLC electric în regiunile polare

Prototipurile de teste mai sunt supuse unor teste riguroase în regiunile polare din Suedia. În fața temperaturilor care scad mult sub zero și a drumurilor acoperite de zăpadă, aceste vehicule au demonstrat rezistență și performanță excepțională.

„Noul nostru GLC electric este o mașină fără compromisuri – și o testăm la fel de riguros. În timpul testelor de iarnă din Suedia, GLC electric și-a demonstrat fiabilitatea și robustețea chiar și în condiții extreme. Reprezintă inovație și calitate – un lucru pe care l-am demonstrat în iarna scandinavă.”

Christoph Starzynski, Vicepreședinte al Dezvoltării și Integrării Vehiculelor la Mercedes-Benz Group AG

Chiar și în condiții meteorologice extreme, GLC electric reușește să ofere eficiență ridicată și o autonomie practică. Pe drumurile de iarnă, acesta menține standardele excepționale de siguranță și confort pe care clienții Mercedes-Benz le așteaptă.

Tehnologie avansată pentru o conducere sigură pe gheață și zăpadă

În timpul testelor de iarnă dură din Arjeplog, Suedia, noul GLC with EQ Technology și-a demonstrat calitățile excepționale de rulare și manevrabilitate, precum și tracțiunea superioară pe drumurile înghețate datorită sistemului 4MATIC. Modelele cu tracțiune integrală dispun de un puternic front-axle drive unit, care poate fi conectat sau deconectat rapid utilizând un Disconnect Unit (DCU) atunci când este necesar.

Pentru a asigura tracțiunea optimă și stabilitatea la condus pe zăpadă și gheață, senzorii detectează roțile care se învârt pe loc și distribuie cuplul în funcție de strategia de funcționare. Deoarece ambele motoare electrice sunt controlate independent, forța de conducere rămâne menținută în mod optim.

Unitatea de propulsie de pe puntea posterioară, dezvoltată integral de Mercedes-Benz, stabilește noi repere, oferind o putere impresionantă. Pentru o utilizare excepțional de eficientă a energiei, ambele EDU sunt echipate cu electronice de putere de înaltă performanță și invertoare de ultimă generație din carbură de siliciu.

Pe lângă tracțiunea integrală receptivă și direcția precisă, noul sistem de frânare impresionează pe pistele suedeze. Acest sistem inovator combină componentele separate anterior ale servofrânei, cilindrului principal și controlului ESP într-un modul compact. Soluția oferă o senzație de încredere a pedalei de frână și un feedback precis și constant.

Sistemul optimizează meticulos recuperarea energiei de frânare, crescând astfel autonomia vehiculului. Conceptul garantează că șoferul simte în mod constant o senzație de încredere și transparență a pedalei de frână, indiferent dacă frânarea este realizată prin recuperare sau prin fricțiune. În plus, noul sistem de frânare respectă standardele de siguranță extrem de ridicate ale mărcii. De asemenea, sistemul poate comuta în mod fiabil la nivelul de rezervă hidraulic, asigurând astfel întotdeauna un comportament de frânare sigur.

Autonomie și încărcare rapidă: Tehnologii de ultimă generație

Echipat cu baterii și tehnologii de propulsie de ultimă generație, GLC-ul complet electric atinge o autonomie impresionantă chiar și în condiții friguroase. Minunile tehnologice includ o arhitectură de 800 V și electromotoare sofisticate, cel posterior având inclusă și o transmisie cu două trepte.

Diverse iterații de baterii de înaltă tensiune vor fi disponibile. Varianta principală a bateriei va suporta încărcarea cu o putere de peste 320 kW!

Dincolo de capacitatea lor energetică utilizabilă, aceste baterii diferă și în ceea ce privește chimia celulelor. Celulele bateriilor avansate utilizează anozi cu oxid de siliciu amestecat în grafit, obținând o densitate energetică gravimetrică excepțional de mare. Acest lucru permite autonomii mai lungi și o greutate mai redusă, îmbunătățind eficiența și performanța generală a vehiculului. În consecință, GLC beneficiază de o eficiență mai bună a consumului de combustibil și de un caracter mai practic.

Confort termic în condiții extreme: Pompa de căldură

Chiar și în cele mai aspre condiții de iarnă, GLC-ul complet electric uimește prin confortul excepțional al temperaturii, fiind echipat standard cu o pompă de căldură air-side. Când vine vorba de încălzirea interiorului, acest sistem utilizează aproximativ o treime din energia electrică pe care ar consuma-o un încălzitor electric comparabil pentru a obține același randament în condiții identice.

Fiind un sistem multi-sursă, pompa de căldură poate valorifica simultan trei surse de energie: căldura reziduală de la unitatea de propulsie electrică, căldura reziduală de la baterie și cea din aerul înconjurător. Integrată în sistemul de climatizare, aceasta răcește eficient vara și încălzește iarna.

Această abordare permite pompei de căldură să faciliteze performanțe de încărcare excepțional de ridicate prin precondiționarea bateriei de înaltă tensiune la temperatura optimă înainte de încărcarea rapidă. În plus, se aliniază la angajamentul Mercedes-Benz de a se asigura că eficiența nu compromite confortul și bunăstarea pasagerilor. Chiar și în timpul încărcării rapide, interiorul menține o temperatură confortabilă – un obiectiv de dezvoltare testat și validat în mod riguros în regiunea polară a Suediei.

Teste riguroase: De la cercul polar la deșert

Mercedes-Benz supune fiecare model nou unui program de teste riguros, inclusiv în condiții extreme de la cercul polar până la deșert. Centrul de teste din Arjeplog, Suedia, oferă piste speciale pentru evaluarea performanței vehiculelor, inclusiv trasee cu coeficienți de frecare variabilă, pante abrupte și gheață.

Pentru fiecare model nou, se efectuează peste 500 de teste individuale, iar pentru vehiculele electrice, se adaugă alte peste 100 de teste specifice, concentrate pe tehnologiile de propulsie și încărcare. Aproximativ două treimi dintre aceste teste se concentrează pe eDrive și încărcare. Acestea includ evaluarea performanței motorului electric la pornirea la rece, gestionarea cablurilor de încărcare și optimizarea strategiilor de operare, inclusiv recuperarea energiei.

Iar pentru a testa diferite cerințe ale clienților și profiluri de încărcare, centrul de testare Arjeplog oferă o gamă completă de opțiuni de încărcare, de la simple prize de uz casnic la cutii de perete și stații de încărcare rapidă. În plus față de testele de iarnă, în locații precum Arizona și Africa de Sud se efectuează evaluări de vară sub lumina intensă a soarelui și la temperaturi de până la 50 de grade Celsius.

Premiera noului GLC with EQ Technology este așteptată în această toamnă la IAA Mobility, probabil alături de GLC facelift.

Cmentariile sunt închise

×