(video) Premieră mondială: Noua, a doua generaţie a modelului bestseller Mercedes-Benz GLC

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Ziua de 1 iunie a fost bogată în premiere auto mondiale. Seara zilei a culminat cu premiera noii generaţii Mercedes-Benz GLC, o altă maşină care ne arată cât de repede trece timpul. Parcă mai ieri a fost anunţat facelift-ul generaţiei precedente, însă asta s-a întâmplat în februarie 2019.

În faţa noastră avem a doua generaţie a modelului care este bestseller pentru Mercedes-Benz. Din acest considerent, asupra sa s-a lucrat destul de mult pentru a-l mai face mai bine dotat şi mai modern, dar în acelaşi timp păstrând un preţ competitiv şi un look recunoscut pentru a nu speria clienţii.

În ultimii doi ani, GLC a fost un Mercedes popular, depășind chiar și Clasa C. Doar în 2021 au fost vândute 270.000 de mașini.

Caracteristici cheie:

  • Proporţiile corpului s-au păstrat în ansamblu, până și forma geamurilor laterale rămâne de recunoscut. Ampatamentul a fost întins cu 15 mm (până la 2.888 mm), dar lungimea totală a crescut cu 60 mm (până la 4.716 mm), depăşind la acest capitol modelele rivale Audi Q5 (4.682 mm) și chiar BMW X3 (4.708 mm). Lățimea nu s-a modificat (1.890 mm), iar înălțimea a fost redusă cu doar 4 mm (până la 1.640 mm). Ecartamentul frontal este cu 6 mm mai mare, iar cel posterior cu 23 mm.
  • Cea mai vizibilă schimbare a aspectului este în partea frontală, acolo unde blocurile optice au o conexiune directă cu grila radiatorului. Faruri LED se oferă standard, însă opţional şi pentru prima dată se propun farurile DIGITAL LIGHT, care pot proiecta şi diverse imagini simbol pe carosabil. Ambele mai au câte o matrice formată din 1.3 milioane de micro oglinzi. Un sistem electronic le controlează pentru a proiecta o imagine de 2.6 milioane de pixeli.
  • Pachetul exterior Avantgarde Line cu ornamente cromate a devenit standard. Jantele pot măsura între 18 şi 20 de inci. Coeficientul de rezistență aerodinamică a fost redus de la 0.31 la 0.29 Cx, deși designerii și inginerii nu au apelat la soluții la modă precum mânere retractabile pentru portiere. Opţional se poate alege pachetul exterior AMG Line cu un design mai sportiv al grilei de radiator şi a barelor de protecţie.
  • Designul interior îl imită pe cel al noului C-Class, evident. Un panou de bord digital de 12.3 inci este oferit standard. Consola centrală a fost înlocuită cu o „tabletă” verticală tactilă de 11.9 inci, ușor întoarsă spre șofer. Un head-up display rămâne o opțiune.
  • Se promite o izolare fonică mult mai bună. De exemplu, una dintre soluţiile folosite, pentru prima dată, pentru prelucrarea tunelului central a fost utilizată o acoperire de 2 mm grosime pe bază de bitum!
  • Printre opțiuni se numără: sistem de climatizare pe patru zone, camere cu vedere panoramică, un acoperiș panoramic, un sistem audio Burmester (15 difuzoare, 710W), scaune frontale multi-conturate cu masaj, etc.
  • Hayonul acţionat electric și bancheta posterioară (rabatabilă în proporţii de 40:20:40) sunt oferite standard. Volumul portbagajului de sub raft a crescut de la 550 la 620 de litri, deși cu rândul din spate rabatat creșterea nu este atât de semnificativă: de la 1.600 la 1.640 de litri.
  • Modelul a păstrat platforma modulară MRA, arhitectural similară cu cea folosită pentru generaţia anterioară. Partea frontală a maşinii are o suspensie clasică cu braț dublu, iar în spate este o configuraţie multi-link. Nişte amortizoare dependente de amplitudine sunt montate standard.
  • Contra cost, clientului i se mai oferă la alegere: un Engineering package (include suspensia pneumatică AIRMATIC cu amortizoare adaptive şi direcţia pe puntea din spate), un șasiu sport şi cu suspensie mai rigidă (vine în combinaţie cu exteriorul AMG Line), un pachet Offroad Engineering (adaugă alţi 20 mm gardă la sol și protecție suplimentară în partea inferioară a maşinii), ori separat o suspensie pneumatică pentru toate roțile.
  • Amplificatorul de frână este acum electromecanic, iar principala noutate este direcţie pe puntea din spate. Sistemul este o premieră în segment şi este unul opţional. Cu el bifat, roţile posterioare ale noului GLC pot întoarce cu până la 4.5 grade (la C-Class e până la 2.5 grade). Soluţia reduce raza de întoarcere de la 11.8 la 11 metri, dar la viteze de peste 60 km/h, roțile din spate se întorc în aceeași direcție cu cele din față, sporind stabilitatea.
  • Desigur, fiind o maşină lansată în 2022, există la bord şi o mulţime de asistenţi electronici ai şoferului, inclusiv un cruise control adaptiv. Acum mașina se mai poate opri singură în fața unui obstacol fix de la o viteză de 100 km/h (anterior de la 60 km/h). Nou mai este şi sistemul de “capotă transparentă”, deja cunoscut de la mașinile altor mărci. La viteze de până la 8 km/h, pe monitorul central se arată imagini de pe camera frontală, arătând imaginea curentă a suprafeței drumului sub roțile din față.
  • Motoarele de bază vor fi de 2.0 litri şi cu patru cilindri în linie: GLC 200 pe benzină (204 CP/320 Nm), GLC 300 (258 CP/400 Nm) și GLC 220 d (197 CP/440 Nm). Există, de asemenea anunţată, o versiune cu motor cu șase cilindri în linie şi volum de 3.0 litri (GLC 400 d), dar va apărea mai târziu. Toate aceste propulsoare sunt asistate electric de un demaror-generator de 48V (sistem mild hybrid) care furnizează suplimentar alţii 23 CP și 200 Nm în primele secunde de accelerație. Cutia de viteze este un 9G-Tronic cu nouă trepte. Un GLC 300 cu tracțiune spate a fost pregătit special pentru America.
  • Oferta de unităţi plug-in hybrid este şi ea destul de vastă. Toate au la bază aceleași motoare de 2.0 litri şi cu patru cilindri, iar în cutia de viteze cu nouă trepte este încorporat un motor electric cu un randament de 136 CP și 440 Nm. Modelele disponibile sunt: GLC 300 e (313 CP/550 Nm), GLC 400 e (381 CP/650 Nm) și versiunea diesel GLC 300 de (335 CP/750 Nm). Cel mai puternic hibrid pe benzină poate face 0-100 km/h în 5.6 secunde.
  • Toate modelele PHEV mai dispun evident de o baterie (31.2 kWh) montată sub podeaua portbagajului și standard o suspensie pneumatică doar pe puntea din spate. În modul pur electric pot parcurge 117-120 km (WLTP) și pot accelera până la 140 km/h. Bateria poate fi încărcată AC cu o putere de 11 kW sau rapid DC cu până la 60 kW.
  • Toate versiunile menționate ale noului GLC au un sistem 4MATIC de tracțiune integrală permanentă. Diferenţa este că pe patru modele un diferenţial central împarte implicit tracțiunea într-un raport de 45:55 (în favoarea punții spate), iar la hibrizii pe benzină distribuția este diferită – 31:69. De asemenea, modelele PHEV pe benzină au un rezervor de combustibil mai mic: 49 vs 62 de litri cât era anterior. 

Recepția comenzilor pentru noul Mercedes-Benz GLC va fi deschisă la sfârșitul lunii iunie – simultan cu începerea producției în Germania. Vânzările vor începe în toamnă.

Pentru cei interesaţi, ataşăm toate detaliile disponibile şi specificaţiile tehnice complete ale motorizărilor:

[embeddoc url=”https://autoblog.md/wp-content/uploads/2022/06/PM_Der_neue_Mercedes_Benz_GLC_en.docx”]

GALERIE VIDEO:

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise