(foto) Etrierul de frână dezvoltat de Continental ar putea fi utilizat în masă pe maşini electrice
Continental, concernul internațional care produce anvelope şi alte tehnologii pentru maşini, a conceput un sistem de frânare special pentru vehiculele electrice, unul în care etrierul este scos în evidenţă.
Numit Green Caliper, funcționează pe același principiu ca etrierul tradițional, dar datorită unei serii de inovații, ar trebui să aibă un impact pozitiv asupra autonomiei unui electromobil.
Green Caliper este un etrier din fontă mai compact, combinat cu un disc de frână mai subțire, dar cu un diametru mai mare. Modificările mărimilor şi folosirea de noi materiale au adus şi economie de greutate: noul etrier e mai uşor cu până la 2 kg, iar noul disc – cu până la 3 kg. Drept urmare, doar datorită acestor frâne o maşină electrică poate „slăbi” cu 20 de kg.
Etrierul din fontă este mult mai compact, iar plăcuțele de frână sunt mai mici și mai subţiri, deoarece se uzează mai lent. Astfel, masa etrierului este redusă. În același timp, etrierul de frână mai mic permite instalarea unui disc de frână mai mare din fontă.
În acelaşi timp, datorită sarcinii termice reduse, discul poate fi făcut semnificativ mai subțire, ceea ce economisește în continuare greutate. Şi deoarece frâna se cuplează mai departe pe discul mai mare, și astfel obține o putere mare de decelerare cu aceeași forță de strângere datorită brațului mai lung, performanța de frânare este optimă în același timp.
Inginerii Continental au mai decis să mărească distanţa dintre plăcuță și disc, precum și să adauge etrierului o funcție activă de retragere a plăcuței de frână. Acest lucru are menirea să reducă cuplul de frânare rezidual (la mai puțin de 0.2 Nm), care nu este altceva decât efectul de decelerare continuă în timpul deschiderii plăcuțelor, când frânarea nu mai este necesară. În consecință, sistemul electric va consuma mai puțină energie, iar autonomia va crește.
O altă inovație de design asigură că spațiul de aer dintre plăcuță și disc este mai mare și distribuit uniform pe ambele părți ale frânei.
Componentele mai compacte, conform calculelor Continental, nu sunt mai puțin eficiente decât frânele de dimensiuni convenționale, oferind până la 0.3 g forţă de frânare fără a apăsa pedala din cabină. În același timp, compania consideră că sistemele de frânare masive pentru vehiculele cu baterii, în ansamblu, nu sunt cu adevărat necesare, deoarece până la 80% din toate decelerațiile pe acestea sunt realizate datorită sistemului de recuperare.
Când va ajunge sistemul montat pe electromobile nu s-a menţionat, însă Continental spune că Green Caliper este gata de producţie.
Cmentariile sunt închise