(foto) Hartge F1 – un unic Mercedes-Benz W124 cu un motor “inamic”

Hartge a fost un atelier german de tuning format în anul 1971. Inițial cu sediul în Merzig și mai târziu în Beckingen, scopul companiei era de a plasa motoare mult mai puternice în mașinile de serie marca BMW mai mici. Rezultatele au dus automobilele departe de scopul lor inițial în materie de design, iar o serie de modele “Frankenstein” au fost create cu cheltuieli enorme.

Hartge a împins limitele a ceea ce era posibil, iar atenția lor la detalii a fost “a doua la niciuna”. Obținând statutul de producător în 1985, Hartge a construit nişte “killeri” uriaşi pe roţi din BMW-urile de zi cu zi și a făcut din asta un adevărat cult, urmat de mulţi.

A spune că mașina oferită aici este unică ar fi o subestimare. Deoarece Hartge a fost cunoscut pentru munca lor asupra BMW-urilor, această creație iese din tipare şi este un adevărat one-off. Această mașină şi-a început viața ca un Mercedes-Benz 300E de generație W124 cu motor M103 de 3.0 litri şi cu şase cilindri în linie (180 CP/255 Nm), anul producţiei 1988. Adică, până când nu a ajuns în mâinile fraților Hartge.

În a doua jumătate a anilor ’80, frații s-au gândit să extindă afacerea pentru a cuprinde maşini din linia Mercedes-Benz, iar în 1989 lumina a fost văzută de celebrul atelier Carlsson. Hartge F1, sedanul despre care este acest articol scris, a devenit un fel de produs al perioadei de tranziție.

Motorul și transmisia au fost scoase și în loc a fost pus un agregat BMW M88 (286 CP/340 Nm), cunoscut în primul rând pentru locul său sub capota unor modele ca BMW M1, M635 sau M5 E28! Motorul a fost transformat în continuare pentru o rată de compresie mai mare (de 10,7:1) și un volum crescut de la 3.453 cm³ la 3.535 cm³, pe lângă alte intervenţii şi dotări primite, precum un software special adaptat pentru Bosch Motronic, colectoare speciale de evacuare și un sistem sport de evacuare a gazelor de eşapament.

Cutia de viteze manuală în cinci trepte a provenit de la un BMW Seria 6 E24, iar manevrabilitatea şasiului a fost revizuită în stil tipic cu o suspensie sport Bilstein. După jantele de 17 inci în anvelope Pirelli P700 de mărimi 215/45 ZR 17 pe faţă şi 255/45 ZR 17 pe spate, se ascund mecanisme de frânare ventilate cu discuri de 302 mm pe puntea din faţă.

Rezultatul a fost o mașină irepetabilă cu performanțe șocante, construită fără a ține cont de costuri. Cu 330 de cai putere la 6.800 rpm şi 350 Nm la 4.500 rpm, de origini BMW, într-un șasiu Mercedes, mașina a devenit o fascinație a presei auto. Cu motorul “inamic” poate accelera până la 100 km/h în mai puțin de 6 secunde, iar viteza maximă urcă până la cât este scris pe vitezometru, ceea ce este comparabil cu posibilităţile aceluiaşi 500 E, echipat cu un V8 de 5.0 litri (M119), în termeni de sprint 0-100. În același timp, Hartge F1 este în mod evident mai ușor și mai agil, mai ales având noua suspensie.

Însoțit de diverse articole care documentează istoria mașinii, aceasta este poate creația finală a atelierului Hartge, societatea pe acţiuni fiind lichidată la jumătatea anului 2019 și eliminată din registrul comercial. Fiind în condiții originale, adică nerestaurat, aceasta reprezintă oportunitatea de a deține un Hartge ca niciuna alta.

Maşina unică de felul ei, cu aproape 132.000 de km pe odometru, va încerca să-şi găsească un proprietar în cadrul licitaţiei care va fi organizată de RM Sotheby’s în Essen, Germania, în perioada 24-27 iunie. Un preţ orientativ de start nu a fost publicat, însă modelul s-ar putea vinde fie pentru bănuţi, fie pentru câteva zeci de mii de euro bune.

Preluarea articolelor de pe www.autoblog.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD. Materialele de pe www.autoblog.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Vezi şi:

https://autoblog.md/video-cum-merge-mercedes-benz-e-class-w124/

https://autoblog.md/foto-in-acest-mercedes-benz-e-36-amg-sunt-sapte-locuri-pentru-pasageri-cum-este-posibil/

https://autoblog.md/evolutie-in-teorie-si-in-practica-acum-30-de-ani-a-aparut-mercedes-benz-190-e-2-5-16-evolution-ii/

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/