(foto) Istoria a şapte break-uri neobişnuite care poartă simbolurile Rolls-Royce
Până când britanicii de la Rolls-Royce pregătesc un răspuns în forţă pentru produsul colegilor din Crewe, Bentley Bentayga, să vedem istoria interesantă a şapte modele, majoritatea fiind construite iniţial în caroserii sedan, iar după care au fost transformate la comandă în break-uri.
Aceste maşini au purtat cu mândrie statueta Spirit of Ecstasy şi la sigur nu aţi auzit despre toate.
1. Rolls-Royce Phantom II Shooting Brake
Phantom II a fost ultimul Rolls-Royce care a fost făcut pe când sir Frederick Henry Royce era încă în viaţă. Această maşină şi-a început istoria în caroseria unui sedan obişnuit, însă deja după 10 luni de exploatare severă aceasta a devenit impracticabilă (spre deosebire de şasiu). De aceea s-a decis înlocuirea caroseriei cu una nouă, una mai funcţională, şi s-a optat pentru Shooting Brake.
Iar pentru că în acei ani în SUA devenea tot mai popular un stil Woody, s-a decis ca exteriorul maşinii să fie decorat cu lemn natural.
Drept rezultat a fost realizat “un automobil de vânătoare pentru gentlemani, cu ajutorul căruia puteau fi făcute ieşiri la natură cu nişte arme şi câini dresaţi”. Aşa scria ziarul New York Times despre această maşină (de aici şi denumirea Shooting Brake – automobil pentru vânători).
În 2015, un exemplar de acesta produs în îndepărtatul 1930, a fost vândut la o licitaţie pentru 181.500 de dolari.
2. Rolls-Royce Silver Cloud I Estate
Acest “universal” a fost făcut în atelierul de caroserii H.J. Mulliner. În total au fost constuite patru astfel de maşini, două dintre care erau standard şi alte două pe un şasiu alungit (Silver Cloud).
Uşa portbagajului este împărţită în două jumătăţi, cea de sus se deschidea în sus, iar cea de jos – în jos. Printre alte opţiuni exclusive pe care le avea modelul, la sfârşitul anilor ’50, se numărau: trapă Webasto, sistem de climatizare, radio 202R şi nişte scaune cu un nivel sporit de confort.
Spetezele scaunelor posterioare puteau fi rabatate, fapt care permitea mărirea volumul portbagajului, exact ca şi în maşinile analogice din prezent!
3. Rolls-Royce Silver Wraith Estate Wagon
Silver Wraith Estate Wagon a fost făcut în anul 1955 de către specialistul în caroserii James Young pentru şeful companiei Castrol Oil din New Jersey.
Maşina nu este una pentru servicii funerare, chiar dacă acoperişul înalt ar da un astfel de indiciu. Toate scaunele au fost păstrate din uzină.
La o licitaţie organizată recent de Barrett-Jackson, un exemplar al acestui model straniu a fost vândut pentru o sumă foarte mică – doar 15.400 de dolari.
4. Rolls-Royce Silver Shadow II Shooting Brake
Proprietarul acestui automobil a fost cândva cel mai bun basist din toate timpurile, John Alec Entwistle, membru al trupei The Who.
Nici până în prezent nu se cunoaşte cu exactitate ce firmă a transformat sedanul Silver Shadow într-o maşină cu ampatament lung, însă cel mai probabil în acei ani de astfel de reutilări se ocupa atelierul FLM (Panelcraft) Ltd.
Exemplarul dat, produs în 1980, a fost restaurat complet până la starea originală în anul 2007 de specialiştii atelierului Coway, după care a mers în Scoţia pentru a sta uscat şi la cald într-un garaj.
În anul 2014 maşina şi-a găsit un nou proprietar la o licitaţie organizată de Bonhams. Aceasta a fost cumpărată pentru doar 43.700 de lire sterline.
5. Rolls-Royce Flying Spur Wagon
Poate nu veţi crede, dar de transformarea acestui Flying Spur din sedan în break, s-a ocupat renumitul atelier de tuning West Coast Customs.
Compania americană este cunoscută pentru jantele masive şi sistemele audio performante pe care le montează pe maşini, însă nimeni nu s-a gândit că băieţii de acolo vor face un astfel de experiment.
Maşina a fost văzută de mai multe ori în California şi în Marea Britanie.
6. Biemme B12 Rolls-Royce Phantom
Compania Biemme Special Cars a creat cel mai luxos dric din lume (maşină folosită pentru transportul sicrielor). Drept bază a fost folosit un Rolls-Royce Phantom din generaţia a şaptea. Drept rezultat, s-a făcut o maşină lungă de 7 metri.
Datorită unei suspensii care se reglează automat la nivelul iniţial, un astfel de Phantom este capabil să transporte o greutate mare. Sub capotă se ascunde acelaşi motor V12 de bază care produce 460 cai putere.
7. The Beast
Istoria “bestiei” a devenit cunoscută recent, însă dacă ar fi să vă spunem pe scurt – este un automobil făcut personal de un entuziast numit John Dodd. Maşina ciudată este dotată cu un motor Rolls-Royce Merlin care are un volum de 27 de litri.
Maşina iniţială a avut pe capotă o statuetă Spirit of Ecstasy, însă aceasta a ars în garaj şi ulterior prin instanţă Rolls-Royce i-a interzis folosirea simbolurilor sale pe aceste autovehicule hand-made.
Mai târziu Dodd a construit a doua versiune The Beast. Chiar dacă aceasta nu a mai avut vreun logo Rolls-Royce, forma grilei radiatorului şi motorul au rămas acelaşi.
“Monstrul” cu 750 de cai putere consumă un litru de carburant la un kilometru parcurs! Viteza maximă poate depăşi uşor 300 de km/h!
The Beast se află într-o stare impecabilă şi până în prezent. Aceasta este condusă periodic de fiul lui Dodd.
Sursă: Motor
Cmentariile sunt închise