(foto) Lecţie de istorie: Cum cea mai mare colecţie de maşini Bugatti a fost întoarsă înapoi în Franţa
O nouă lecţie de istorie interesantă marca Bugatti! Ştiaţi că în urmă cu aproximativ 60 de ani, un oarecare Fritz Schlumpf a cumpărat tocmai 30 de vehicule Bugatti după o serie de negocieri dure?
El pur și simplu adora marca Bugatti şi produsele sale. Fritz Schlumpf a trebuit să dețină cât mai multe dintre cele 30 de vehicule posibile pentru că a vrut să le folosească ca bază pentru înființarea celei mai mari colecții personale de maşini Bugatti existente. De fapt, a devenit ceva de felul unei obsesii, așa putând fi catalogate negocierile cu un proprietar american de maşini Bugatti, unele care au continuat timp de cel puțin doi ani!
Bugatti și Schlumpf sunt două nume care au fost interconectate pentru o lungă perioadă de timp. Fritz Schlumpf şi-a putut permite să-şi cumpere primul Bugatti la vârsta de 22 de ani în 1928 și obişnuia să-l conducă în weekend-uri şi în cadrul unor curse auto. Entuziastul auto a ținut legătura cu compania Bugatti din Alsacia în următorii ani, deși pasiunea sa pentru colecţie nu s-a dezvoltat corespunzător până în 1961. Schlumpf a lucrat inițial ca broker de lână, iar în 1929 fratele său Hans, mai mare cu doi ani, s-a alăturat companiei de textile. În 1935, au fondat Société Anonyme pour l’Industrie Lainière (SAIL), o societate cu răspundere limitată care comercializa lână.
După cel de-al Doilea Război Mondial, frații au cumpărat atât de multe fabrici și mori pentru filare în Alsacia până când au dominat aproape pe deplin industria textilă din estul Franței. În 1957, au achiziționat o fabrică de lână nefuncțională în Mulhouse, Alsacia, pentru a-și construi propriul muzeu de automobile: în onoarea iubitei lor mame și a lui Ettore Bugatti, dar mai ales pentru Fritz Schlumpf însuși. La urma urmei, colectarea de mașini Bugatti a devenit mult timp obsesia lui. Începând cu 1961 el a achiziționat numeroase vehicule clasice și în cele din urmă a devenit cel mai important colecţionar Bugatti din istorie.
Pentru a realiza acest lucru, Schlumpf le-a scris proprietarilor Bugatti din întreaga lume la începutul anilor 1960. El a obținut adresele dintr-un registru păstrat de Hugh Conway de la British Bugatti Owners Club, care l-a pus în legătură şi cu colecționarul american John W. Shakespeare din Hoffman, Illinois, SUA, în 1962.
Shakespeare s-a dedicat colecţionării vehiculelor Bugatti încă din anii 1950: prima sa mașină a fost un Bugatti Type 55 din 1932, aceasta fiind urmată de un Type 41 Royale Park Ward, a treia și ultima maşină pentru clienţi publici, 12 exemplare Type 57, trei exemplare Type 55 și maşina electrică personală a lui Ettore Bugatti, un Type 56, care data din 1931. În total, Shakespeare deținea cea mai mare colecție Bugatti din lume, cuprinzând aproximativ 30 de vehicule.
Schlumpf pur și simplu a trebuit să pună mâna pe aceste mașini și i-a făcut lui Shakespeare o ofertă impresionantă de 70.000 de dolari! Dar acesta din urmă a cerut cel puțin 105.000 de dolari, după ce a aflat că Schlumpf a accesat serviciile lui Bob Shaw din Illinois în 1963, un cunoscător de Bugatti care i-a evaluat-o.
Shaw a ajuns la concluzia: “Majoritatea mașinilor sunt ținute într-o parte a clădirii cu o podea murdară, ferestre sparte, acoperiș care se scurge și unde păsări îşi au făcute cuiburile. Fiecare maşină este într-o stare de degradare și niciuna dintre ele nu a fost pornită sau nu s-a mers în ultimele cel puţin cel puțin 18 luni”.
Shaw l-a sfătuit să nu cumpere nicio maşină, dar Schlumpf a fost pe deplin angajat în acest timp să o facă și i-a oferit lui Shakespeare 80.000 de dolari pentru întreaga colecție. După negocieri dure, amenințări reciproce și șantaj, Schlumpf și Shakespeare au convenit în cele din urmă asupra unui preț de achiziție de 85.000 de dolari în anul următor (echivalentul a aproximativ 720.000 de dolari în prezent) – inclusiv transportul în Franța. Din punctul de vedere al zilei de azi, a fost mai mult decât o afacere bună – de fapt, a fost o afacere reală.
La 30 martie 1964, cele 30 de maşini marca Bugatti au părăsit Illinois într-un tren al Southern Railway care se îndrepta spre New Orleans, unde urmau să fie încărcate pe o navă marfară olandeză. O fotografie arată trenul deschis cu un număr mare de vehicule rare. Câteva săptămâni mai târziu, cargobotul a ajuns în portul francez Le Havre, unde Fritz Schlumpf și-a primit în cele din urmă comoara. El a fost acum cu un pas uriaș mai aproape de atingerea obiectivului său de a fi cel mai mare colecţionar de Bugatti din lume.
Abia în 1965, frații Schlumpf și-au făcut publică colecția într-un scurt comunicat de presă și s-a născut ideea unui muzeu. Dar Fritz Schlumpf nu l-a deschis oficial. Frații Schlumpf au avut puține ocazii de a se bucura de colecția lor unică de mașini, iar plăcerea lor în aceste mașini minunate a fost doar pe o perioadă de câțiva ani: greve la scară largă au avut loc după ce s-au angajat în practici comerciale discutabile, iar declinul industriei textile franceze în anii 1970 a însemnat în cele din urmă că au fost forțați să fugă în Elveția. Povestea muncitorilor uimiți care au dat peste comoara păstrată în secret în 1977 a intrat în istoria automobilelor.
Ceea ce a rămas din ea sunt vehiculele exclusive prezentate într-o expoziție extraordinară și unică: colecția Schlumpf este acum situată în Muzeul Național “Cité de l’Automobile” din Mulhouse, în inima Alsaciei – cea mai mare expoziție de automobile din lume. Acoperind o suprafață de peste 25.000 de metri pătrați, expoziția cuprinde 400 dintre cele mai rare, cele mai magnifice și mai valoroase mașini din lume – inclusiv aproximativ 100 de modele Bugatti, cum ar fi două din cele doar şase Type 41 Royale construite vreodată. Una dintre ele este fostul vehicul al americanului Shakespeare cu caroserie făcută de atelierul Park Ward.
Alte modele din grupul celor 30 de vehicule pot fi găsite în starea lor originală nerestaurată în Muzeul Mullin Automotive din Oxnard (California). Acolo și în Alsacia, vizitatorii le pot admira după odiseea lor de aproape 60 de ani.
Preluarea articolelor de pe www.autoblog.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD. Materialele de pe www.autoblog.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. De către cititori, like-urile şi share-urile articolelor SUNT SALUTATE!
Vezi şi:
https://autoblog.md/foto-lectie-de-istorie-15-ani-de-la-aparitia-lui-bugatti-veyron-cum-a-inceput-totul/
Sfaturi utile! Cum să dezinfectăm corect mașina pe timp de COVID-19
(video) Ediţia limitată a modelului Bugatti de 30000 de euro s-a epuizat în doar trei săptămâni
Cmentariile sunt închise