Sfaturi utile! Cum să dezinfectăm corect mașina pe timp de COVID-19

Întreaga lume este afectată de noua pandemie globală de COVID-19. Cel mai simplu sfat pentru cum să stai în siguranță este să stai acasă. Dar ce se întâmplă dacă trebuie neapărat să mergi undeva cu mașina? Cum să ucizi coronavirusul din maşina personală fără a deteriora suprafeţele? Iată câteva sfaturi utile.

cleaning car
FOTO: consumerreports.org
  • Keep distance – Păstraţi distanţa

Poate cea mai principală regulă în cazul acestei pandemii este, după cum recomandă şi autorităţile de la Chişinău, de a minimiza contactul cu alte persoane. Dar dacă trebuie făcută o călătorie, protejați-vă.

„În mod ideal ar trebui să nu mergeți nicăieri. Dacă trebuie să mergeți undeva, mergeți singuri – nu împărțiți mașina cu nimeni. Dacă trebuie să mergeți cu cineva, asigurați-vă că persoana respectivă nu prezintă simptome acute de vreo boală respiratorie. Folosiți un respirator sau cel puțin o mască de protecţie. Asigurați-vă că aveți detaliile de contact ale tuturor celorlalți pasageri, astfel încât să îi puteți urmări dacă aflați că sunteți infectat”, recomandă Jana Parmova, medicul șef Skoda.

Este important să rețineți că, chiar dacă o mașină este un fel de unitate de izolare mobilă care vă permite să minimizați contactul cu alții în călătoriile necesare, cum ar fi cumpărăturile pentru mâncare, medicamente sau alte elemente esențiale, călătoria cu mașina nu este lipsită de riscuri!

(video) Moldovenii şi COVID-19: Cum nu toţi respectă îndemnul “Staţi Acasă!” Mesajul prim-ministrului

https://autoblog.md/video-moldovenii-si-covid-19-cum-nu-toti-respecta-indemnul-stati-acasa-mesajul-prim-ministrului/embed/#?secret=86pP4Lj8Jp
  • Dezinfectaţi cât mai des

Dacă nu puteți evita să intrați în contact cu alții și să mergeți undeva cu mașina, acordați atenție măsurilor de igienă preventive. Dezinfectați toate suprafețele pe care le atingeți înainte și după călătorie, mai ales dacă împărtășiți mașina cu cineva sau dacă transportaţi pe cineva care are nevoie de asta.

Luați această metodă de curățare foarte în serios: dezinfectați volanul, levierul cutiei de viteze, maneta frânei de mână, mânerele ușilor, comenzile radioului sau sistemului infotainment după caz, manetele de pe coloana de direcție, cotierele, comenzile de poziție a scaunelor, ramele ușilor și mânerele exterioare, inclusiv cel al portbagajului. Aceste principii sunt și mai importante pentru șoferii de taxi sau alți șoferi care transportă pasageri.

Ce ar trebui să folosiți pentru a dezinfecta mașina? De exemplu, se recomandă utilizarea unor produse de curățare pe care le aveți deja acasă. Unele care conţin cel puţin 70% alcool sunt eficiente împotriva noului coronavirus, iar alcoolul izopropilic nu va dăuna suprafețelor principale ale mașinii dumneavoastră. De fapt, este ceea ce folosesc producătorii auto și subcontractanții lor pentru a dezinfecta piesele. Pentru a vă crește liniștea sufletească, puteți utiliza alcool pentru a șterge uşor tapițeria scaunelor și a altor suprafețe moi din mașină. Dar aveți grijă să nu le înmuiați!

Alcoolul nu ar trebui să deterioreze nici pielea, nici imitația din piele, dar o curățare excesivă intensă cu alcool poate decolora materialul: deci nu frecați scaunele și alte suprafețe din piele prea tare! Totuși, după curățare, suprafețele din piele din mașină trebuie tratate cu produse de protecție a pielii sau suprafeţei textile, după caz.

Nu folosiți în niciun caz peroxid de hidrogen, de exemplu, pentru că va deteriora cel mai probabil suprafețele mașinii. Nu folosiți produse de curățare care conțin amoniu pe ecranele tactile din mașină. Pânzele din micro-fibre sunt ideale pentru curățarea tuturor suprafețelor și pentru toate metodele de curățare.

dezinfectie masina coronavirus 2
  • Măştile de protecţie îi protejează pe alții, respiratoarele te protejează pe tine

Mai ales dacă călătoriți cu pasageri și unul dintre aceștia riscă să intre în contact cu o persoană infectată, folosiți echipament de protecție, adică măşti de protecţie sau respiratoare. O mască clasică textilă nu-l va proteja pe purtător împotriva virusului, dar poate reduce semnificativ riscul de a-i infecta pe alții. Deci, chiar și un aspect de bază este un semn de luare în considerare față de ceilalți din mașină și poate reduce riscul de infecție. Pentru o protecție autentică, mai eficientă, aveți nevoie cel puțin de respiratoare din clasa FFP3, deşi acestea nu sunt chiar accesibile pentru toţi.

Apropo, șoferii s-ar putea să nu își dea seama de acest lucru, dar mulți pot avea o mască în trusa de prim ajutor a mașinii, una din uzină. În unele țări europene, măştile erau un echipament obligatoriu, în altele sunt în continuare. Așadar, aruncați o privire în trusa dvs. de prim ajutor – s-ar putea să găsiţi una acolo

Un alt sfat este ca întotdeauna să aerisiți bine mașina după ce o curățați. Și aerisirea este legată de un alt sfat: curățați unitatea de aer condiționat. Asta nu înseamnă să duci mașina într-un centru de service pentru că în condiţiile de COVID-19 nu este chiar cel mai oportun moment. Dar puteți cumpăra (online să zicem sau la staţiile de alimentare cu carburanţi) spray-uri specializate pentru curățarea sistemului de aer condiționat și de ventilație a unei mașini. Deși acestea nu sunt la fel de eficiente ca și curățarea profesională, ele pot ajuta din nou la reducerea riscului: spray-ul de dezinfectare ar putea să nu șteargă coronavirusul, dar faptul că aveți un sistem de încălzire și climatizare mai curat înseamnă un risc mai scăzut de apariție a virusului.

(foto) Chişinău: Un taximetrist se plânge că a luat amendă de 22500 de lei pentru că nu purta mască. Ce spune poliţia

https://autoblog.md/foto-chisinau-un-taximetrist-se-plange-ca-a-luat-amenda-de-22500-de-lei-pentru-ca-nu-purta-masca-ce-spune-politia/embed/#?secret=dhjeXOviHG
  • Alimentarea în siguranță

Dacă trebuie să mergi neapărat undeva cu mașina, este foarte probabil să ai nevoie să cumperi combustibil mai devreme sau mai târziu. Nu uitați să fiți foarte atenți în ce priveşte igiena în staţiile de alimentare. Minimizați contactul cu personalul. Alegeți o stație de alimentare cu autoservire dacă puteți. După umplerea rezervorului, spălați-vă imediat mâinile sau măcar dezinfectați-le cu dezinfectant pentru mâini – ar trebui să aveți o cantitate suficientă în mașină!

În mod ideal, utilizați una dintre metodele moderne pentru plata combustibilului dvs.: plata cu cardul contactless sau telefonul mobil, de exemplu. Unele benzinării vă permit să folosiți metode de plată fără contact chiar la pompă, astfel încât nu este necesar să intrați în magazin. Și, întâmplător, un alt mod de a reduce riscul este să vă asigurați că rezervorul este plin, astfel încât să nu fie necesarul de a reveni curând în staţii.

Deși unele dintre măsurile de prevenire a răspândirii coronavirusului pot părea drastice și excesive, îngrijirea și prudența sunt esențiale! Cu cât respectăm mai mult aceste măsuri, cu atât reducem riscul răspândirii infecției și cu atât mai repede ne putem readuce viața la normal! Așa că aveți grijă, reduceți cât mai mult contactul cu ceilalți și călătoriile cu mașina, nu uitați să vă spălați bine mâinile și să folosiți dezinfectant! Drum bun!

Surse: Skoda, Consumer Reports

Preluarea articolelor de pe www.autoblog.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD. Materialele de pe www.autoblog.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

(video) “Taximetre anti-coronavirus” au apărut în Chişinău

Cmentariile sunt închise