(foto) Chişinău: Un taximetrist se plânge că a luat amendă de 22500 de lei pentru că nu purta mască. Ce spune poliţia

Un şofer a luat amendă de tocmai 22.500 de lei pentru că se afla în spatele volanului fără mască de protecţie pe faţă! S-a întâmplat chiar în această dimineaţă pe strada Tighina din capitală. Despre acest fapt s-a plâns pe o reţea de socializare.

Am luat legătura cu ambele părţi implicate în această situaţie, cu bărbatul şi INP, pentru a face o claritate, dar şi pentru ca acest caz să fie luat în serios şi de alţi transportatori de pasageri pentru a evita neplăceri.

FOTO: facebook.com/INP

Conducătorul auto, taximetrist, care staţiona pe strada Tighina fără pasageri în habitaclu, s-a arătat nemulţumit pentru că, în opinia lui, a fost amendat pe nedrept – pentru că nu purta mască (despre asta a fost informat de poliţist) – la care inspectorul care l-a documentat i-a spus că e problema sa. În procesul verbal care i s-a întocmit, acesta a motivat la secţiunea obiecţii că nu a găsit în farmacii măşti de protecţie şi mănuşi.

În plus, acesta ne-a declarat că a primit sancţiunea pe nedrept şi pentru că Articolul 76¹, care a apărut mai nou în Codul Contravenţional şi despre care cunoaşte, nu ar fi fost publicat în Monitorul Oficial şi că astfel prevederile sale încă nu ar fi valabile.

Cu aceste argumente am căutat să solicităm o reacţie din partea INP. Instituţia ne-a confirmat cazul şi ne-a comunicat că şoferul a fost amendat pentru că nu a respectat măsurile de profilaxie în contextul pandemiei de COVID-19 şi a stării de urgenţă instituite în ţară. Măsurile de profilaxie care sunt necesare de luat de transportatorii auto se enumeră în Hotărârea nr. 8 din 15 martie 2020 privind evoluția situației epidemiologice a infecției COVID-19, adoptată de Comisia națională extraordinară de sănătate publică (anexa 3, punctul 2).

Potrivit poliţiei, taximetristul în cauză nu a dorit categoric să se supună măsurilor de prevenire a virusului COVID-19, neavând asupra sa mască de protecţie, nici dezinfectant pentru mâini şi nici călătorii nu erau asigurați cu acesta. De asemenea din autovehicul lipsea şi soluția de dezinfectare a suprafețelor din interiorul mașinii.

Deşi INP face referire la măsurile de profilaxie adoptate de autorităţi, printre acestea nu se menţionează expres despre faptul că şoferii trebuie să poarte măşti de protecţie, deşi se face referire la dezinfectant atât pentru pasageri, cât şi pentru maşină. În context, conducătorul auto în cauză are posibilitatea să contesteze procesul-verbal timp de 15 zile în instanța de judecată dacă nu este de acord cu sancţiunea impunătoare.

La fel, cei de la INP ne-au confirmat faptul că Articolul 76¹, care a apărut mai nou în Codul Contravenţional şi în baza căruia se aplică amenzi, este publicat în Monitorul Oficial.


Amintim că, în legătură cu situația epidemiologică din țară și a prevenirii infecției cu COVID-19,  începând cu ziua de 16 martie 2020, a intrat în vigoare implementarea prevederilor hotărârilor Comisiei naționale extraordinare pentru sănătate publică.

Astfel, conform Ordinului MAI, cu privire la punerea în aplicare a Hotărârilor Comisiei, semnat de ministrul Afacerilor Interne, Pavel Voicu, Inspectoratul General al Poliției va verifica în comun cu autoritățile publice locale a respectării obligativității sistării activităților organizate până la data de 1 aprilie, curent, pe întreg teritoriul țării de către administratorii unităților comerciale cu amănuntul, piețelor comerciale, localurilor de agrement, recreere, sălilor de sport, și fitness, centrelor sportive, bazinelor de înot, teatrelor, cinematografelor, sălilor de concert, muzeelor și a altor unități pentru antrenament și recreere, unităților de alimentație publică,  în localurile și în spațiile amenajate/autorizate ale acestora (cu excepția unităților de comercializare a produselor alimentare, a produselor farmaceutice,  produselor petroliere  și  activităților de preparare și distribuire a produselor în regim catering).

De asemenea, se va monitoriza executarea obligației entităților prestatoare de servicii publice și private să organizeze și să asigure un regim fluidizant de acces al persoanelor în locurile de prestare a serviciilor și neadmiterea încălcării distanței sociale.

Totodată, va fi monitorizat modul de respectare privind  interzicerea organizării și desfășurării manifestărilor/măsurilor/întrunirilor în masă cu participarea unui număr mai mare de 50 de persoane, inclusiv menținerea dialogului cu comunitățile religioase.

La fel, va fi monitorizată executarea prevederilor hotărârilor Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică privind evoluția situației epidemiologice a infecției COVID-19, în parte ce ține de regulile de comportament aplicabile în privința transportatorilor care prestează servicii de transport rutier (în special verificarea numărului de pasageri transportați dacă corespunde cerințelor stabilite), combaterea transportului ilicit de pasageri.

Va fi asigurată:

  • intensificarea de comun cu autoritățile medico-sanitare teritoriale a activităților de monitorizare a persoanelor autoizolate la domiciliu, cu sancționarea persoanelor care încalcă regimul dat;
  • însoțirea transportului medical specializat de urgență la transportarea persoanelor ce se eschivează de la respectarea măsurilor de sănătate publică sau în cazurile de agresare a personalului medical din cadrul echipelor de urgență antrenate în activități de profilaxie a infectării cu COVID-19.
  • dislocarea echipelor de patrulare pentru asigurarea securității publice în adiacentul instituțiilor medico-sanitare desemnate la nivel național ca instituții medicale strategice pentru tratarea pacienților infectați cu COVID-19.

MAI reiterează despre necesitatea manifestării unui comportament responsabil al cetățenilor, neadmiterea situațiilor de nesubordonare autorităților și de apeluri false către serviciile specializate de urgență. Poliția va oferi o atenție sporită la respectarea distanței sociale și asigurarea igienei personale.

Toate abaterile care reprezintă nerespectarea măsurilor de sănătate publică expuse în hotărârile Comisiei extraordinare pentru sănătate publica vor fi sancționate contravențional cu amenzi de la 450 la 500 unități convenționale (22.500 – 25.000 lei) pentru persoana fizică și de la 1.000 la 1.500 de unități convenționale (50.000 – 75.000 lei) aplicată persoanei juridice.

Pentru nerespectarea măsurilor de prevenire sau combatere a bolilor epidemice, dacă aceasta a provocat răspândirea unei asemenea boli, persoanele vor fi cercetate sub aspect penal,cu sancționarea cu  amendă în mărime de la 720 la 1.000 unităţi convenţionale (36.000 – 50.000 lei) sau cu închisoare de până la 3 ani. Aceleași fapte soldate din imprudenţă cu vătămarea gravă sau medie a sănătăţii sau cu decesul persoanei se pedepsesc cu închisoare de până la 7 ani.

Potrivit ultimelor informaţii, publicate astăzi, 18 martie 2020, din momentul aprobării hotărârilor Comisiei pentru Situații de Urgență au întocmite 38 procese verbale: 33 din acestea sunt cazuri în care agenții economici nu s-au conformat cerințelor și măsurilor impuse prin hotărârile respective, iar în 5 procese verbale sunt vizate persoanele fizice care nu au respectat măsurile de prevenire a virusului. Amenzile aplicate ajung la suma de circa 800.000 de lei!

Preluarea articolelor de pe www.autoblog.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD. Materialele de pe www.autoblog.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

https://autoblog.md/video-taximetre-anti-coronavirus-au-aparut-in-chisinau/

Cmentariile sunt închise