(video) Automobili Lamborghini și materialele compozite. Peste 35 de ani de experiență relatată în 12 repere

Un punct forte al designului produsului Automobili Lamborghini este dezvoltarea și aplicarea materialelor ușoare din fibră de carbon. Cercetarea continuă și o abordare inovatoare au contribuit la plasarea Lamborghini în fruntea acestui sector de peste 35 de ani. Iată 12 repere din această istorie extraordinară!

  • 1983: Lamborghini lansează pentru prima dată dezvoltarea și utilizarea fibrelor de carbon. Noul departament Esperienza Materiali Compositi (cunoscut sub numele de E.Co), a fost înființat datorită sosirii unui know-how din Seattle, dezvoltat din primele componente din fibră de carbon și Kevlar din Boeing 767!
    • Primul prototip al șasiului din fibră de carbon este creat, cunoscut sub numele de Countach Evoluzione. Aceasta este prima utilizare a materialelor compozite de către Lamborghini și o premieră absolută de acest tip într-un proiect de mașină stradală.
  • 2007: Se stabilește un parteneriat strâns cu Universitatea din Washington (UW) – o etapă importantă în istoria compozitelor de la Automobili Lamborghini. Unele aspecte fundamentale ale dezvoltării tehnologiei RTM out-of-autoclave sunt delegate universității americane – o tehnologie care ar fi în cele din urmă baza monococului viitorului Aventador.
    • Tot în 2007 se înființează o divizie în Centrul de cercetare și dezvoltare, numit acum Composites Development Center, pentru a se concentra pe cercetarea materialelor inovatoare și dezvoltarea de noi concepte și tehnologii pentru aplicațiile din fibră de carbon.
  • 2008: Primul acord de colaborare este semnat cu Boeing pentru a studia comportamentul la impact al materialelor compozite și monococul lui Aventador. Înainte de oricine altcineva din industria auto, Automobili Lamborghini începe să implementeze tehnologii de materiale compozite, procese, simulare și metode de caracterizare din industria aeronautică și aerospațială.
  • 2010: Ca urmare a colaborării sale cu Boeing și Callaway – producătorul de articole şi echipamente pentru golf – Lamborghini dezvoltă tehnologia Forged Composites®, un brevet specific care conduce la conceptul de supercar Sesto Elemento în doar câteva zile. În același an, o fabrică dedicată producției de componente compozite este construită în Sant’Agata Bolognese (utilizată ulterior pentru a produce monococul lui Aventador), oferind atât producție automată, cât și măiestrie atentă.
  • 2011: Anul debutului noului Aventador LP 700-4, echipat cu un monococ inovator din fibră de carbon, proiectat și fabricat în întregime în Sant’Agata Bolognese. Carcasa caroseriei sale, realizată în întregime din fibră de carbon și proiectată cu o structură unică, garantează un șasiu care cântăreşte doar 229,5 kg!
    • Tocmai datorită naturii unice și complexe a procesului utilizat pentru fabricarea monococului din material compozit, pe care niciun furnizor nu îl putea furniza în acel moment, Lamborghini decide să producă monococul in-house.
    • Majoritatea pieselor care alcătuiesc monococul sunt produse folosind tehnologia brevetată Lamborghini RTM-Lambo. Acest proces elimină necesitatea laminării manuale și folosirii autoclavelor, dar în același timp permite utilizarea matrițelor din fibră de carbon, reducând timpii de producție și făcând din RTM-Lambo o tehnologie de fabricație de ultimă generație.
    • În 2011 se vede și începutul dezvoltării strategiei de reparații printr-un nou parteneriat cu Boeing.
  • 2014: Automobili Lamborghini devine prima companie auto din lume care obține certificarea TÜV pentru serviciul său de reparații auto a părţilor din fibră de carbon. Acest serviciu de reparații, a cărui dezvoltare a început în 2011, este auditat de experții TÜV Italia și certificat pentru responsabilitate, trasabilitate, fiabilitate, punctualitate și acuratețe.
    • Serviciul este oferit de experți specialiști, cunoscuți sub numele de Flying Doctors (medici zburători). Aceștia sunt profesioniști care au urmat o pregătire inițială la Departamentul de Reparații Boeing Co., urmat de o pregătire aprofundată suplimentară la Abaris Training Resources Inc. din Nevada, unde obțin calificarea Advanced Composite Structures Damage Repair, recunoscută de Administrația Federală a Aviației din SUA.
    • Scopul acestui serviciu de reparații este de a garanta că performanța tehnică a piesei reparate va fi 100% identică cu partea originală.
  • 2015: Anul care marchează crearea Carbonskin®. Automobili Lamborghini își extinde activitățile în domeniul materialelor flexibile și, după ani de cercetare și dezvoltare, proiectează un nou material din fibră de carbon cu matrice flexibilă, potrivit pentru aplicații în interiorul mașinilor.
    • De aici este creat Carbonskin® (un alt brevet exclusiv Lamborghini): un material compozit unic, flexibil, certificat pentru utilizare în automobile. Carbonskin® a fost dezvoltat în întregime de echipa de cercetare și dezvoltare Automobili Lamborghini și respectă toate cerințele de omologare și validare ale industriei auto.
    • Pe lângă reducerea greutății (cu 28% mai ușor decât Alcantara și cu 65% mai uşor decât pielea), acest nou material inovator oferă caracteristici unice, precum naturalețea fibrelor de carbon, un efect tridimensional și o moliciune imediată la atingere în comparație cu alte materiale.
  • 2016: Are loc inaugurarea noului laborator de cercetare a fibrelor de carbon Advanced Composite Structures Laboratory (ACSL) în Seattle (Washington, SUA). Funcționând ca entitate externă de la sediul central al companiei din Sant’Agata Bolognese, ACSL investighează orice inovații potențiale cu folosirea fibrei de carbon.
  • 2017: A demarat un proiect de cercetare cu Houston Methodist Research Institute pentru studiul materialelor compozite în medicină. Automobili Lamborghini pune la dispoziția institutului cunoștințele sale în studiul materialelor compozite din fibră de carbon, lansând o colaborare pentru studiul acestor materiale în domeniul medical.
    • Proiectul de cercetare se concentrează pe studiul bio-compatibilității in-vitro a materialelor compozite, care ar putea fi utilizate potențial pentru dezvoltarea implanturilor protetice și pentru dispozitivele subcutanate. Scopul este de a identifica materiale noi, mai ușoare, care sunt radio-transparente, mai bine tolerate de corpul uman și mai durabile în timp decât cele utilizate în prezent în domeniul medical.
  • 2019: Automobili Lamborghini a devenit atunci primul producător auto din lume care efectuează de atunci şi până în prezent cercetări privind materialele din fibră de carbon la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS). Cercetarea comună în materii compozite avansate din fibră de carbon, inițiată în urmă cu doi ani între Automobili Lamborghini și Houston Methodist Research Institute, a atins acum o etapă importantă.
    • În ziua de 2 noiembrie 2019, pe Wallops Flight Facility din Virginia, lansatorul Northrop Grumman Antares a avut misiunea de a transporta o serie de probe de material compozit produse de Automobili Lamborghini către ISS. Lansarea a făcut parte dintr-o campanie de testare sponsorizată de ISS US National Laboratory și a fost supravegheată de Houston Methodist Research Institute.
    • Concret, aceste teste au ca scop analizarea răspunsului, reacţiei a cinci materiale compozite diferite produse de Lamborghini la tensiunile extreme generate de mediul spațial, în vederea viitoarelor aplicații ale Lamborghini și în domeniul medical.
  • 2021: Lansarea modelului Lamborghini Essenza SCV12, prima mașină de pe piață cu o cușcă de protecţie din fibră de carbon, omologată în conformitate cu standardele de siguranță FIA Hypercar. Această realizare extraordinară este rezultatul experienței de 30 de ani a Automobili Lamborghini în studiul și aplicarea materialelor compozite în domeniul auto.
    • Pentru a obține acest rezultat, monococul din fibră de carbon produs în autoclavele departamentului CFK de la Lamborghini a fost ranforsat în mai multe puncte, dat fiind faptul că trebuie să susțină forțe de peste 12 tone, fără deformări semnificative, în timpul testării statice și dinamice extrem de riguroase pentru omologarea de tip FIA.
    • Există mai mult de 20 de teste statice care, pe lângă șasiu, implică pedale, curele și rezervorul de combustibil. Testele dinamice de impact, pe de altă parte, implică lovituri la viteze de până la 14 metri pe secundă. Este important să rețineți că în acest tip de test, șasiul maşinii nu trebuie expus la intruziuni ale elementelor exterioare care ar putea intra în contact cu conducătorul auto, iar rezervorul de combustibil nu trebuie să se scurgă.
  • Astăzi: Un alt aspect la care Lamborghini a lucrat de-a lungul anilor este sustenabilitatea ecologică a proceselor de producție a materialelor compozite. Astăzi, cercetările și proiectele întreprinse de inginerii Lamborghini au condus la implementarea unor tehnologii specifice de producție care reduc consumul de energie și resurse prețioase, precum apa, și reduc drastic cantitatea de deșeuri de producție compozită.
    • Toate deșeurile sunt refolosite în alte aplicații, fie pe vehicul, fie în fabrică, sub forma unor panouri sau cărucioare, de exemplu. Orice lucru care nu poate fi reutilizat este colectat și reciclat pentru a recupera fibra, care este apoi utilizată pentru a produce noi produse din fibră de carbon reciclată. Acestea pot fi chiar și alte piese ale vehiculului cu specificații structurale și estetice mai puțin solicitante, cum ar fi panourile de podea ale vehiculului.
    • În plus, deșeurile care rezultă din procese sunt folosite pentru a crea produse secundare, cum ar fi produse promoționale pentru clienți și invitați, în timpul evenimentelor organizate de Lamborghini. Scopul final este de a crea sustenabilitatea circulară autentică a fibrei de carbon.

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/