(video) Moldovenii şi COVID-19: Cum nu toţi respectă îndemnul „Staţi Acasă!” Mesajul prim-ministrului

0

Deşi s-a făcut şi efortul de a declara în ţară stare de urgenţă din cauza pandemiei de COVID-19 şi a fost anunţat primul deces de coronavirus, unii moldoveni parcă locuiesc pe altă planetă şi renunţă să accepte recomandările autorităţilor de a sta acasă, de a ieşi doar în caz de strictă necesitate, pentru a cumpăra aceleaşi produse alimentare.

Din câte se pare situaţia epidemiologică din ţară nu îi interesează pe toţi, unii văzându-şi de treburi, iar alţii gândindu-se cum să profite din plin de asta. Mai ciudat este faptul că unii continuă să creadă că deplasarea cu transportul personal îi va proteja 100% de orice viruşi. Nu încercăm să criticăm lumea, însă privind la numărul încă mare de vehicule pe străzile oraşului ne putem face o concluzie că regimul de carantină s-a instituit degeaba.

Iată un scurt timelapse care arată cum se desfăşoară traficul în sectorul Ciocana şi cât de ascultători sunt unii cetăţeni de recomandarea de a sta acasă pentru câteva zile, pentru a exclude orice risc de îmbolnăvire.

Chișinău în ????CARANTiNĂ????

#staiacasa #stamacasa #stauacasa #stayhome

Posted by Ion Petrea on Tuesday, March 17, 2020

Iată mesajul prim-ministrului Republicii Moldova, Ion Chicu, ca urmare a declarării în țară a stării de urgență:

1. Parlamentul RM a declarat Stare de urgență în Republica Moldova pe un termen de 60 de zile, adică până la 15 mai 2020. Acțiunea dată este reglementată de Legea 212 din 2004. Comisia Situații Excepționale este abilitată cu dreptul de a întreprinde toate măsurile legale pentru a combate pericolul. În cazul de față – răspândirea virusului COVID19. În funcție de evoluția evenimentelor, termenul de valabilitate a Stării de urgență poate fi redus. Legea 212 o puteți consulta aici – https://gov.md/ro/content/informatii-privind-coronavirus

2. Instituirea Stării de urgență permite autorităților să întreprindă rapid măsurile necesare, dar NU COMPORTĂ ÎN SINE ALTE RESTRICȚII SAU ACȚIUNI, decât cele stabilite prin decizii ale CSE. Toate deciziile CSE vor fi făcute publice și intens mediatizate.

3. La această etapă rămân în vigoare deciziile Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, așa cum au fost aprobate și comunicate societății. Alte restricții până la moment nu sunt. Orice speculație în această privință este pasibilă de atragere la răspundere. Orice decizie a autorităților publice, inclusiv locale, care depășește limitele stabilite prin deciziile CNESP sau CSE, este ilegală. Deciziile CNESP sunt plasate pe https://gov.md/ro/content/informatii-privind-coronavirus

Printre cele mai importante:

Se sistează până la 01.04.2020:

  • Activitatea de comerț a unităților comerciale cu amănuntul, cu excepția, unităților de comercializare a produselor alimentare, a produselor farmaceutice și a produselor petroliere;
  • Activitatea piețelor comerciale de orice profil;
  • Activitatea Centrelor de reabilitare/recuperare, inclusiv balneo-sanatoriale;
  • Activitatea unităților de alimentație publică, în localurile și în spațiile amenajate/autorizate ale acestora, cu excepția activităților de preparare și distribuire a produselor în regim catering.

De asemenea este sistat:

  • Traficul aerian (cursele comerciale) cu toate țările lumii.
  • Traficul internațional feroviar de pasageri
  • Accesul cetățenilor străini pe teritoriul țării, cu excepția persoanelor cu acreditare diplomatică, celor cu reședință în RM și persoanelor care însoțesc mărfuri. Restricția nu se aplică persoanelor străine, care deja se află pe teritoriul Republicii Moldova
  • Cetățenii Republicii Moldova nu au restricții la intrare pe teritoriul țării. Totodată, facem apel către cetățenii noștri aflați în această perioadă peste hotarele țării, SĂ SE ABȚINĂ DE LA CĂLĂTORII, deoarece urmare a restricțiilor instituite de mai multe state ale lumii, riscați să rămâneți blocați la frontierele terestre ale acestor state.

https://autoblog.md/stam-acasa-ucraina-si-a-inchis-frontierele-pentru-straini-iar-ue-si-rusia-se-pregatesc-sa-o-faca/

5. În aceste condiții, NU ESTE RESTRICȚIONATĂ activitatea tuturor întreprinderilor de producere,dar va avea loc cu respectarea normelor sanitare recomandate de autorități și la decizia administrație poate avea loc cu asigurarea muncii angajaților de la domiciliu unde e posibil. Se permite activitatea comercială bazată pe livrarea produselor online, transportul public si cel interurban, comerțul en-gros, activitatea băncilor, alimentația publică prin sistemul catering (livrare directă consumatorilor), lucrările de construcție, inclusiv la stația de epurare Chișinău, etc. Bineînțeles, totul, cu respectarea cu strictețe a normelor sanitare și epidemiologice.

6. Deși în țara noastră ieri a fost confirmat doar un singur caz de contaminare, pe plan mondial, ieri, avem cifra record de cazuri. Marea majoritate – în Europa. Reiterăm, că săptămâna aceasta este critică pentru noi pentru a opri valul epidemic. Menținem toate restricțiile stabilite, iar dacă va fi necesar vom veni cu măsuri suplimentare. STAȚI ACASĂ!

7. Va fi extinsă vacanța elevilor pentru încă o săptămână, dar este mare probabilitatea, că ulterior vor mai fi extinderi. Toți angajații din sectorul public sau privat, care pot activa de la domiciliu – sunt încurajați s-o facă. Solicităm administratorilor să ofere angajaților acest regim, în măsura posibilităților.

8. Dacă până vineri constatăm o diminuare a numărului de cazuri înregistrate, vom examina posibilitatea revederii unor decizii ale CNESP. În special, în privința activității unităților de comerț cu amănuntul.

9. Epidemia de coronavirus va afecta economia mondială și, implicit, pe cea națională a Republicii Moldova. Va fi impact negativ asupra agenților economici și bugetului public. Statul prin măsuri fiscale și stimulatorii va acorda suport economiei. Vor fi relaxate politicile de creditare, vom amâna termenul de plată a impozitului pe venitul persoanelor juridice pe trimestrul I, 2020. Celelalte impozite urmează a fi raportate și achitate în termenii prevăzuți de legislație. Totodată, termenul de raportare și plata IVPJ pentru perioada 2019 nu va fi revăzut.

10. Îndemnăm cetățenii țării să manifeste maximă responsabilitate și să se conformeze cerințelor stabilite de către autorități. Orice încălcare a legislației va fi sancționată.

În final, vreau încă o dată să mulțumesc medicilor, polițiștilor, vameșilor, diplomaților, și multor altor angajați ai statului, pentru munca enormă pe care o depun în această perioadă dificilă. Sănătate tuturor!

Preluarea articolelor de pe www.autoblog.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD. Materialele de pe www.autoblog.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata