(foto) Legendarul Toyota Land Cruiser 70, care se mai vinde în unele ţări, a fost transformat în electromobil

Clasicul Toyota Land Cruiser 70 există acum şi într-o versiune pur electrică, dezvoltată în comun de divizia Toyota Product Planning & Development din Australia și de gigantul minier local BHP. 

Mașina a fost construită prin transformarea standardului model LC 70. Motorul său diesel 1VD-FTV V8 de 4.5 litri a fost scos și în locul său sub capotă a fost montat un motor electric. Unitatea este alimentată cu energie dintr-un set de baterii litiu-ion poziţionate în interiorul cadrului din spatele cabinei.

Interesant este că a fost păstrat un sistem de tracţiune integrală cu ambreiaj pentru conectarea punţii faţă şi un demultiplicator. Însă ce putere dezvoltă motorul electric, pentru a putea compara cifrele cu cele oferite de cel cu ardere internă, la moment nu se cunoaşte.

Indiferent de puterea generată, acest Land Cruiser electric a fost creat cu trei scopuri simultan. În primul rând pentru a îmbunătăți condițiile de muncă pentru anagajaţi – datorită emisiilor zero, astfel de pickup-uri sunt convenabile de utilizat în minele în care cantitatea de oxigen este limitată.

În al doilea rând, pentru a reduce nivelul combinat al emisiilor provenite de la flota de vehicule a companiei miniere (planul corporativ al BHP presupune o reducere de 30% a acestora în 10 ani). În al treilea rând, unitatea de propulsie electrică permite reducerea costurilor de operare cu 10-20% – nu există cheltuieli pentru carburanţi fosili și pentru o parte semnificativă a consumabilelor (filtre, uleiuri, etc).

Specificațiile vehiculului sunt deocamdată informaţii interne ale companiei miniere. De asemenea, nu se cunoaşte dacă o astfel de versiune electrică va ajunge a fi comercializată de către dealerii Toyota din Australia pentru ca să poată fi exploatată şi pe drumurile publice de către clienţi privaţi.

Apropo, aflaţi că acesta nu este primul proiect de electrificare a modelului Land Cruiser 70. În 2018 a fost făcut un pickup electric – Voltra eCruiser – care a fost dezvoltat de compania australiană Voltra la comanda BHP. Dar şi atunci, nici specificaţii tehnice, nici autonomia nu i-au fost anunţate.

https://youtu.be/abpA0h-bYYs

Iar la sfârșitul lui 2020 compania GB Auto a prezentat pickup-ul electric Tembo 4×4 – la fel un Land Cruiser 70 transferat pe electricitate – planificat să existe într-un număr de 2.000 de unităţi care vor fi vândute diferitelor companii miniere din Australia.

Amintim că familia Toyota Land Cruiser 70 este produsă din îndepărtatul deja 1984. Modelul este oferit în prezent într-un număr limitat de piețe din Orientul Mijlociu, America Latină, Australia.

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/