(foto) Mașinile din dotarea IGP, cele de patrulare și intervenție, vor avea o nouă livrea comună
La mijlocul lunii ianuarie a anului curent, Inspectoratul General al Poliţiei s-a ales cu o donaţie din partea Agenției ONU pentru Refugiați (UNHCR), sub forma a 32 de vehicule noi de marcă Dacia şi Toyota. Despre acestea s-au spus că vor intra în dotarea subdiviziunilor IGP, vor fi sprijinite misiunile angajaților, asigurarea mobilității și intervenției operative.
Toate automobilele sunt de culoare albă, însă în cadrul ceremoniei de predare a apărut în cadru şi un Duster neobişnuit. Şi asta pentru că poartă o livrea nouă, foarte asemănătoare cu cea văzută pe maşinile Poliţiei Române, dar cu grafică diferită, deşi schema de culori este utilizată şi în alte ţări occidentale.
Cercetând lucrurile, noua schemă de culori am găsit-o în anexa unui proiect de hotărâre a Guvernului, care urmează să ajungă pe masa Cabinetului de Miniştri şi care, va modifica printre altele, Regulamentul privind cerințele generale de echipare a autovehiculelor cu regim prioritar de circulație și a autovehiculelor speciale.
Se menționează că aceasta este aplicabilă tuturor maşinilor din dotarea IGP. Acestea vor avea mai nou doar stema IGP, inscripția POLITIA, numărul de bord şi nr. 112. Deci fără inscripții de genul „Inspectoratul Naţional de Securitate Publică” sau „Inspectoratul de Poliţie Ialoveni”, de exemplu.
Drept motivare a deciziei se precizează următoarele:
„Dat fiind faptul că doar vehiculele cu regim prioritar de circulație ale Inspectoratului General al Poliției conțin inscripții suplimentare (denumirea subdiviziunii) comparativ cu alte vehicule similare prevăzute în anexele nr.2 și nr.3 la Regulamentul privind cerințele generale de echipare a autovehiculelor cu regim prioritar de circulație și a autovehiculelor speciale, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.500/2018, se optează pentru adaptarea acestora conform unei singure exigențe, general aplicabile de către autoritățile publice care dispun de astfel de vehicule, în partea ce se referă la amplasarea inscripțiilor informaționale și a marcajelor de identificare pe vehicule.
În plus, măsurile moderne de prevenire și contracarare a terorismului și altor genuri de infracțiuni care prezintă pericol social sporit, impune necesitatea modificării unor cerințe generale de echipare a vehiculelor cu regim prioritar de circulație.
Mai mult, consolidarea și dezvoltarea capacităților de intervenție a Poliției în situații de urgență a comunității pe care o servește, este o provocare și o misiune primară pentru Ministerul Afacerilor Interne și acest obiectiv urmează și în continuare să fie realizat în cadrul reorganizării activității echipajelor Inspectoratului General al Poliției, prin excluderea din coloristica vehiculelor de patrulare și celor de intervenție a elementelor care indică apartenența la o anumită subdiviziune/unitate.”
Este important de menționat că în acest mod, polițiștii dotați cu aceste vehicule din cadrul subdiviziunilor specializate, având competență teritorială generală, vor avea capacitate de reacție și intervenție imediată la solicitarea subdiviziunilor care au nevoie de ajutor, astfel încât în situații de urgență va reacționa echipajul din imediata apropiere a evenimentului, indiferent dacă fapta sesizată a fost comisă în afara teritoriului administrativ deservit.
Mai ușor spus: eliminarea principiului teritorial înseamnă că la chemare va interveni cea mai apropiată patrulă, indiferent de raza teritorială (raională) în care activează.
Vezi şi:
Cmentariile sunt închise