Moldova: MAI legalizează abia acum maşinile-capcană de poliţie

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

În paralel cu noua uniformă comună a maşinilor de patrulare şi intervenţie a celor de la IGP, Guvernul urmează să legalizeze maşinile-capcană de poliţie, pentru a fi asemănătoare cu cele ale SIS sau CNA! În acelaşi proiect de hotărâre, semnat de MAI, se menţionează că va fi modificat şi RCR pentru ca acestea să fie recunoscute, în termeni juridici vorbind.

Astfel fiind spuse, ar însemna asta că, maşinile-capcană de culoare albă şi cu numere de înmatriculare civile în care erau montate radare statice, folosite de vechile guvernări, nu aveau nicio bază legală de a fi utilizate?…🤔

Potrivit textului proiectului de hotărâre, în temeiul legilor speciale care reglementează atribuțiile funcționale și prin derogare de la prevederile pct. 6 al Regulamentului privind cerințele generale de echipare a autovehiculelor cu regim prioritar de circulație și a autovehiculelor speciale, Serviciul de Informații și Securitate, Serviciul de Protecție și Pază de Stat, Centrul Național Anticorupție, Inspectoratul General al Poliției și Biroul de Curieri Speciali vor putea utiliza vehicule speciale dotate cu sisteme de semnalizare sonoră și luminoasă specială, în modul stabilit de prezentul Regulament, fără aplicarea schemelor coloro-grafice, marcajelor de identificare și inscripțiilor.

Folosirea vehiculelor speciale conform prevederilor sus menţionate se admite doar cu permisiunea Inspectoratului Național de Securitate Publică. Autoritățile sus menţionate vor asigura atribuirea mențiunii „Vehicul special” în certificatul de înmatriculare a vehiculelor și nu vor admite utilizarea acestora contrar destinației.

La Regulamentul Circulației Rutiere se propun modificări în scopul asigurării exercitării atribuțiilor de prevenire și combatere a contravențiilor și infracțiunilor, în special celor cu caracter conspirativ (criptic). Astfel, se consideră plauzibil ca unele vehicule ale Inspectoratului General al Poliției să nu fie vizibile în traficul rutier. Prin urmare, autorii faptelor ilegale ar putea fi prinși cu ușurință în flagrant sau reținuți, deoarece aceștia nu ar cunoaște că în apropierea lor sunt reprezentanții organelor de drept, care pot interveni prompt.

În această ordine de idei, urmează a se institui o categorie distinctă de vehicule cu regim prioritar de circulație pe suprafața exterioară a cărora NU vor fi aplicate schemele coloro-grafice, marcajele de identificare și inscripțiile informaționale, însă vor fi dotate cu dispozitive de semnalizare luminoasă și sonoră specială, dar care NU vor fi vizibile de la exterior! Acest tip de vehicule vor fi utilizate pentru exercitarea atribuțiilor de prevenire și combatere a contravențiilor și infracțiunilor prevăzute de legile speciale.

Despre tipul plăcuţelor de înmatriculare ce vor fi purtate pe astfel de maşini, civile sau specifice MAI, nu se menționează nimic.

Amintim că IGP testează un nou sistem electronic ce depistează încălcările în trafic în regim automat. Ulterior, în baza rezultatelor obţinute, se va lua decizia de certificare/legalizare/omologare, urmând să fie folosit în toată regula.

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/