(foto) Mercedes-Benz – primul producător căruia i se permite folosirea de iluminat exterior special pentru conducerea automată

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Mercedes-Benz a devenit primul producător auto din lume care a beneficiat de toate permisele necesare pentru utilizarea unor lumini speciale de delimitare exterioară pentru conducerea automată.

Permisul valabil în statul California este inițial limitat la doi ani, iar cel valabil în statul vecin Nevada se aplică vehiculelor de serie Mercedes-Benz din gama anului 2026 și va rămâne valabil până când se realizează o modificare legală în legislație.

Ambele permise oferă dreptul Mercedes-Benz de a obține informații importante asupra interacțiunii dintre vehiculele automate și alți utilizatori ai drumului. Includerea markerilor luminoși va spori în mod substanțial acceptarea publică a sistemului de asistență și va contribui la siguranța rutieră, deoarece luminile fac starea sistemului de conducere automată vizibilă în mod clar din exterior. Acest lucru permite, de asemenea, autorităților de aplicare a legii rutiere și ofițerilor de poliție să identifice starea sistemului și să determine dacă șoferilor li se permite să se angajeze în activități secundare în timpul călătoriei automatizate condiționat.

Proiectate în conformitate cu practicile recomandate SAE J3134, lumini de culoare turcoaz pentru conducerea automată sunt integrate în faruri și stopuri, precum și în cele două oglinzi exterioare ale mașinilor de testare. Turcoazul îndeplinește două criterii esențiale care au contribuit la această alegere a culorii – vizibilitatea sa permite detectarea fiabilă și rapidă pentru alți utilizatori ai drumului și oferă diferențiere față de iluminatul vehiculului și semnalele de circulație existente, cum ar fi semafoarele sau iluminatul de urgență.

Ca rezultat, posibilitatea de confuzie cu toate culorile de iluminare deja existente poate fi redusă semnificativ. În plus, conform constatărilor a numeroase studii, turcoazul este culoarea optimă pentru conducerea automată. Atât factorii fiziologici, cât și cei psihologici atestă valori mai mari ale turcoazului în aproape toate zonele decât a fost cazul altor culori. Turcoazul este, de asemenea, descris în practica recomandată de industrie SAE J3134 „ADS Marker Lamps” pentru a fi utilizat pentru a afișa activarea unui sistem de conducere automată.

Dezvoltarea și aprobarea noului concept de iluminat a presupus eforturi de colaborare ale unei echipe interdisciplinare, formată din ingineri, manageri de conformitate, experți în protecția datelor și experți în etică.

Mercedes-Benz se angajează să standardizeze culoarea turcoaz ca mijloc de vizualizare a stării de conducere automată, promovând înțelegerea și acceptarea globală pentru această tehnologie. Până acum, nu există un cadru general în Statele Unite, China sau UN-ECE (Comisia Economică a Națiunilor Unite pentru Europa) pentru utilizarea luminilor turcoaz în vehiculele de serie.

California și Nevada au făcut primul pas important cu scutirile acordate acum. O viitoare reglementare armonizată la nivel global pentru luminile de delimitare turcoaz pentru conducerea automată va constitui baza pentru o siguranță sporită pentru toți utilizatorii drumului și va propulsa noi inovații tehnice.

Acești markeri luminoși vor fi integrați inițial în vehicule de teste din California, echipate cu DRIVE PILOT, care este primul sistem SAE-Level 3 din lume pentru conducerea automatizată condiționat, cu omologare de tip, valabilă la nivel internațional. DRIVE PILOT a primit certificarea în 2021 în Germania și în 2023 în Nevada și California, SUA, unde fiecare stat necesită o certificare separată.

În Germania, DRIVE PILOT este deja disponibil de comandat din 2022, iar în Statele Unite, primele vehicule de serie și-au făcut recent debutul pe autostrăzile din California și Nevada.

Cmentariile sunt închise