(video) Revoluţia începe! Mercedes a obţinut prima aprobare de sistem valabilă internațional pentru condus automat condiționat

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Mercedes-Benz a devenit prima companie auto din lume care îndeplinește cerințele legale exigente ale UN-R157 pentru un sistem de condus autonom de nivel 3! Autoritatea Federală Germană de Transport Auto (KBA) a acordat aprobarea sistemului în acest sens pe baza regulamentului de aprobare tehnică UN-R157, deschizând astfel calea pentru a oferi un astfel de sistem la nivel internațional, cu condiția ca legislația națională din ţara clientului să permită acest lucru.

Germania şi-a asumat un rol de pionierat în acest sens odată cu deschiderea Legii privind traficul rutier (StVG) pentru sistemele de condus autonom de nivel 3 în 2017. Acesta este motivul pentru care primii clienți vor putea cumpăra un S-Class cu sistem DRIVE PILOT deja în prima jumătate a anului 2022. O astfel de maşină se va putea conduce automat la viteze de până la 60 km/h în trafic intens sau în situații aglomerate pe porțiuni adecvate de autostradă din Germania.

Echipamentul special DRIVE PILOT îl va elibera pe şofer de unele obligaţiuni și va permite acestuia să îndeplinească sarcini auxiliare pe afișajul central, cum ar fi cumpărăturile online sau procesarea e-mail-urilor în biroul din mașină. Aprobarea sistemului se aplică și pentru noul EQS!

Regulamentul de aviz tehnic prin care un astfel de sistem poate fi certificat nu a intrat în vigoare decât la începutul anului 2021. De atunci, acesta poate fi implementat în Europa – o oportunitate la care Mercedes-Benz a reacționat rapid și a devenit primul producător care a profitat de aceasta. Odată cu deschiderea Legii privind traficul rutier (StVG) pentru sistemele de nivel 3 în 2017, Germania a fost prima țară care a creat o bază legală pentru utilizarea prevăzută a acestor sisteme.

„De mulți ani lucrăm pentru a realiza viziunea noastră de conducere automată. Cu acest sistem bazat pe LiDAR, am dezvoltat o tehnologie inovatoare pentru vehiculele noastre, care oferă clienților o experiență de condus unică, luxoasă și le oferă ceea ce contează cel mai mult – timpul. Cu aprobarea autorităților, am realizat acum o descoperire: suntem primul producător care a introdus conducerea automatizată condiționat în producția de serie din Germania.

Cu această piatră de hotar, demonstrăm încă o dată munca noastră de pionierat în conducerea automată și, de asemenea, inițiem o schimbare radicală de paradigmă. Pentru prima dată în 136 de ani de istorie a automobilelor, vehiculul preia sarcina de conducere dinamică în anumite condiţii. În același timp, suntem încântați că Germania își continuă rolul de pionierat în conducerea automată cu această aprobare.”

Markus Schäfer, membru al Consiliului de Administrație al Daimler AG și Mercedes-Benz AG. Chief Technology Officer responsabil de Dezvoltare și Achiziții.

Amintim pe scurt că, urmând standardul SAE J3016, Asociația Germană a Industriei Auto (VDA) definește șase niveluri diferite de conducere automată.

  • Nivelul 0: fără automatizare. Șoferul îndeplinește toate sarcinile de conducere.
  • Nivelul 1: asistat – conducere cu sisteme de asistență. Șoferul deține întotdeauna controlul deplin al vehiculului, dar poate apela la sprijinul sistemelor de asistență la conducere pentru ghidare longitudinală sau laterală, de exemplu de la un sistem adaptiv de croazieră.
  • Nivelul 2: semi-automat. Șoferul are întotdeauna controlul deplin al vehiculului, dar poate apela la sprijinul sistemelor de asistență la conducere pentru ghidare longitudinală și laterală sau la parcare.
  • Nivelul 3: automatizat condiționat. Sistemul de conducere cu automatizare condiționată preia sarcinile dinamice de conducere atunci când se aplică anumiți parametri. Un șofer care este gata să preia controlul în orice moment este totuși necesar. Șoferul trebuie să preia controlul (cu o întârziere de câteva secunde) în orice moment când este solicitat de sistem.
  • Nivelul 4: înalt automatizat. În anumite circumstanțe (de exemplu, drumuri selectate, nu în orice vreme) vehiculul poate gestiona singur toate situațiile de trafic. În funcție de caz, nu mai este nevoie de șofer (ex. parcare automată cu valet, transfer de persoane).
  • Nivelul 5: fără șofer. Vehiculul poate îndeplini singur toate funcțiile de conducere în toate circumstanțele!

Cum funcţionează DRIVE PILOT:

  • Pe tronsoane de autostradă adecvate și unde densitatea traficului este mare, DRIVE PILOT se poate oferi să preia conducerea, inițial până la viteza permisă legal de 60 km/h. Comenzile necesare pentru aceasta sunt situate în janta volanului, în stânga și în dreapta deasupra spaţiilor pentru degetele mari. Când șoferul activează DRIVE PILOT, sistemul controlează viteza, distanța și ghidează fără efort vehiculul pe banda sa. 
  • Profilul rutei, evenimentele care au loc pe traseu și indicatoarele rutiere sunt luate în considerare în mod corespunzător. De asemenea, sistemul reacționează la situațiile neașteptate de trafic și le gestionează independent, de exemplu prin manevre evazive în interiorul benzii sau prin manevre de frânare.
  • DRIVE PILOT se bazează pe senzori surround ai pachetului de asistență la conducere și cuprinde senzori suplimentari pe care Mercedes-Benz îi consideră absolut necesari pentru conducerea automatizată condiționat în siguranță. Din listă face parte un LiDAR, o cameră în lunetă și microfoane, în special pentru detectarea sirenelor și a altor semnale speciale de la vehiculele de urgență, precum și un senzor de umiditate în compartimentul roții.
  • Pe lângă datele de la senzorii menționați, DRIVE PILOT primește informații despre geometria drumului, profilul traseului, indicatoarele rutiere și evenimentele de trafic neobișnuite (de exemplu, accidente sau lucrări rutiere) de pe o hartă digitală HD. Acesta devine disponibilă și se actualizează în timp real printr-o conexiune back-end.
  • Noul S-Class cu DRIVE PILOT opţional are, de asemenea, sisteme redundante de direcție și frânare, dar și un sistem electric redundant la bord, astfel încât acesta să rămână manevrabil chiar dacă unul dintre aceste sisteme eșuează din anumite motive, predându-l în siguranţă în mâinile şoferului.
  • Dacă șoferul nu reușește să preia controlul chiar și după o solicitare din ce în ce mai urgentă și după expirarea timpului de preluare, de exemplu din cauza unei probleme grave de sănătate, sistemul frânează vehiculul automat până la oprire completă, într-un mod controlat și cu o decelerare adecvată. În același timp, sunt incluse semnalizatoarele de avarie și, odată cu oprirea vehiculului, sistemul de apel de urgență este activat, iar ușile și geamurile sunt deblocate pentru a facilita accesul în interior pentru orice prim ajutor.
  • Prioritatea de top pentru Mercedes-Benz la introducerea unui astfel de sistem este siguranța, care include cerințe ridicate privind fiabilitatea operațională. Locația exactă a unui S-Class este determinată folosind un sistem de poziționare foarte precis. Acesta este mult mai puternic decât sistemele GPS tradiționale! În plus, datele obținute din navigația prin satelit sunt corelate cu datele senzorilor și datele de pe o hartă HD. Datele senzorilor colectate de LiDAR, cameră, radar și senzori ultrasonici pot fi, de exemplu, informații despre geometria drumului, caracteristicile rutei, repere sau indicatoarele rutiere.
  • Harta HD menționată oferă o imagine tridimensională a străzilor și a mediului înconjurător. Datele hărților sunt stocate în centre de date back-end și actualizate în mod constant. Fiecare vehicul stochează, de asemenea, o imagine a acestor informații de pe hartă la bord, o compară constant cu datele back-end și actualizează setul de date local dacă este necesar.
  • Harta HD oferă astfel o poziționare stabilă printr-o reprezentare a împrejurimilor independentă, de exemplu, de efectele de umbră sau de un senzor murdar. De asemenea, oferă informații despre geometria drumului sau evenimente speciale din trafic, cum ar fi lucrările rutiere. Această hartă de înaltă precizie diferă de hărțile pentru dispozitivele de navigație prin, printre altele, precizia sa mai mare în intervalul de centimetri decât în ​​metru și modelul detaliat al intersecției și al carosabilului.
  • O unitate centrală puternică de control oferă funcțiile software sofisticate necesare pentru conducerea automatizată condiționat. În cadrul arhitecturii moderne de securitate, algoritmi importanți sunt calculați redundant.
  • În timpul călătoriei automatizate condiționat, DRIVE PILOT permite șoferului să-și ia mintea de la trafic și să se concentreze pe anumite activități secundare, fie că este vorba de comunicarea cu colegii prin intermediul In-Car Office, navigarea pe internet sau relaxarea în timp ce vizionează un film. În modul DRIVE PILOT pot fi activate pe afișajul central integrat al vehiculului aplicaţii care de altfel sunt blocate în timpul conducerii.

Mercedes-Benz va oferi inițial DRIVE PILOT pe 13.191 de kilometri de autostradă din Germania. Sunt deja în curs de desfășurare ample test drive-uri pentru aceste sisteme, de exemplu în SUA și China. De îndată ce există un cadru legal național pentru operarea automatizată condiționat pe piețe suplimentare, tehnologia va fi implementată pas cu pas.

Cmentariile sunt închise