(foto) Ninge puternic în centrul republicii. Ce se întâmplă în alte zone ale ţării

Cerul parcă s-a rupt şi ninsoarea nu conteneşte deja de câteva ore în zona de centru a ţării. Temperaturile se meţin sub zero grade şi straturile de zăpadă formate, în unele zone depăşind înălţimea de 30 de cm, nu reuşesc să se topească, măcar puţin.

Potrivit meteorologilor, la această oră ninge cel mai puternic anume peste municipiul Chişinău, în timp ce în raionul Leova se înregistrează un fenomen numit în popor măzăriche (un fel de grăunţe de gheaţă). De asemenea, prognozele meteo ne arată că ninsorile vor continua până la sfârşitul săptămânii, cu intensitate diferită în toate zonele ţării.


Primăria Chişinău informează că la această oră, traficul rutier pe străzile capitalei se desfășoară în condiții de iarnă, iar transportul public circulă pe toate liniile prevăzute.

Serviciile de deszăpezire acționează în continuare la presărarea materialului antiderapant, cu 29 de utilaje, pentru prevenirea formării poleiului pe străzi, la stațiile de așteptare și în curțile de blocuri. De asemenea, la solicitarea municipalității, agenții de patrulare sunt antrenați la fluidizarea traficului pe arterele capitalei, dar și la localizarea și evacuarea autoturismelor, mașinilor de mare tonaj și autobuzelor , care staționează neregulamentar pe marginea drumului.

Astfel, ca urmare a colaborării dintre autoritățile municipale și Inspectoratul Național de Patrulare, circulația pe bd. Moscova și bd Mircea cel Bătrân se desfășoară fără dificultate, ca urmare a evacuării mai multor unități de transport parcate neregulamentar.

În context, autoritățile administrației publice locale solicită automobiliștilor să evacueze unitățile de transport parcate pe marginea carosabilului și pe trotuare, de pe arterele principale ale capitalei și pe cele unde circulă transportul public, inclusiv: bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, bd. Moscova, str. Ion Creangă, str. Alba Iulia, Calea Ieșilor, bd. Mircea cel Bătrân și Calea Orheiului, pentru a permite utilajelor de deszăpezire să intervină calitativ.

În caz de înregistrare a situațiilor problematice în contextul condițiilor meteo, cetățenii sunt chemați să apeleze Dispeceratul Central Municipal, tel. (022) 22-22-67, (022) 22-26-04.


Inspectoratul Național de Patrulare informează că la moment pe traseul Cahul-Giurgiulești a fost stopată circulația camioanelor pe timp de o oră din motiv că carosbilul este acoperit cu gheață și se circulă cu dificultate. Echipajele de patrulare însoțesc autospecialele care prelucrează partea carosabilă cu material antiderapant.

INP solicită șoferilor să evite pe cât posibil deplasarea în acesată perioadă pe traseul menționat. O atenție deosebită mașinilor de mare tonaj, în special cele care nu sunt echipate pentru condiții de iarnă.

Totodată, Inspectoratul Național de Patrulare mentionează că, ofițerii de patrulare se află pe traseu și sunt pregătiți de a interveni în caz de necesitate.


De asemenea, potrivit UNIMEDIA, accesul sper vama Cahul-Oancea este dificil. Un internaut a trimis mai multe imagini foto și video în care se vede cum mai multe mijloace de transport stau blocate pe marginea drumului. Martorii spun că drumurile nu sunt curățate. Ba mai mult, nici pietonii nu se pot deplasa.

Contactat telefonic, ofițerul de presă al Poliției de Frontieră, Raisa Novițchi, a declarat pentru UNIMEDIA că, la moment, prin vamă se circulă normal, iar responsabilii de la Administrația de Stat a Drumurilor au presurat material antiderapant.


Iată ce spune şi un şofer despre starea drumurilor din sudul ţării:

Iată starea drumurilor, la ora 13:00, văzută prin cele câteva zeci de camere ale ASD:

Cmentariile sunt închise