(foto) Noul Noble M500 – fără sistem de stabilizare, airbaguri și chiar cel mai simplu ABS

0

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram!
Le puteţi şi comenta acolo 😉

Compania britanică Noble revine în centrul atenţiei. Aceasta a fost deschisă în 1999 și a început cu producția de mașini sport relativ ieftine cu motoare V6 marca Ford. A avut un oarecare succes până în 2008, atunci când fondatorul său Lee Noble a părăsit-o.

Noua conducere a încercat să ridice prestigiul mărcii prin automobile mai puternice și mai scumpe, însă nu a reuşit să atingă careva culmi înalte. Introdus în 2010, modelul Noble M600 cu un V8 biturbo marca Yamaha, deși poseda o dinamică remarcabilă, nu a atras clienți. Au fost produse doar o duzină de coupeuri și două roadstere, ultima mașină fiind asamblată acum patru ani.

S-a decis astfel să se schimbe conceptul general şi din nou orientarea să fie pe dezvoltarea de maşini de performanţă cu preţuri mai pământeşti. Astfel, încă în 2015 Noble a reuşit să atragă un nou investitor chinez (chiar înainte de un posibil faliment) și a fost luată decizia strategică de a reveni la mașini mai simple. 

Modelul Noble M500 a fost prezentat pentru prima dată în 2018 la Festivalul de Viteză de la Goodwood, dar era doar o machetă fără motor și interior. Abia acum compania a reuşit să pregătească, cu forţele a doar opt angajați (cinci dintre care sunt ingineri), primul prototip funcțional care a intrat într-o sesiune de teste, notează Autocar.

Caracteristici anunţate:

  • Șasiul cu suspensii cu brațe duble, alături de carcasa caroseriei alcătuită din bare tubulare, subt unificate în proporție de 70% cu ale modelului vechi M600 (văzut apropo în Furious 9).
  • Pentru panourile caroseriei nu se mai face uz de fibră de carbon, ci de fibră de sticlă, cum e la noul Corvette, pentru că este mai ieftină și mai ușor de fabricat. Optional va fi totuși oferită și o caroserie ușoară din fibră de carbon. Interiorul lui M500 a fost făcut mai spațios, iar ușile au fost mărite pentru acces mai ușor.
  • Cu M500 s-a revenit la motoarele marca Ford și s-a ales acel Ecoboost V6 twin-turbo de 3.5 litri, folosit inclusiv de noul Ford GT. Agregatul este montat central în spatele scaunelor și generează pe prototip 510 CP. Până mașina va intra în producție numărul de cai va crește până la 550.
  • Viteza maximă estimată îi este de aproximativ 320 km/h.
  • Noul model va păstra în continuare un concept cât mai purist: doar tracțiune spate, doar cutie de viteze mecanică în șase trepte de la Graziano, servodirecție hidraulică și niciun fel de asistență electronică! Mașina nu va avea vreun sistem de stabilizare, airbaguri și nici chiar cel mai simplu ABS!
  • Primul prototip are o greutate proprie de 1.400 kg, însă cel de serie va ajunge la 1.250 kg.

Noble se așteaptă să livreze primele mașini până la sfârșitul acestui an. Prețul estimat – 150.000 de lire sterline. Compania se așteaptă să producă 50 de mașini pe an.

GALERIE FOTO:

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata