(video) Premieră mondială: Noul Maserati Grecale

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Compania Maserati a prezentat în această după amiază un nou SUV numit Grecale, în cinstea unui vânt mediteranean nord-estic. Modelul va fi primul SUV al mărcii care va exista şi într-o versiune 100% electrică.

Dezvoltat la Maserati Innovation Lab din Modena, noul SUV este produs la uzina Cassino.

Caracteristici cheie:

  • Producătorul spune că noul Grecale întruchipează conceptele de inovație, versatilitate și lux: este un SUV de cea mai bună clasă din punct de vedere al spațiului și confortului. Măsoară 4.846 x 2.163 (cu oglinzi) x 1.670 x 2.901 mm în lungime, lăţime, înălţime şi ampatament (Levante are 5.003 x 1.968 1.679 mm, iar Porsche Macan are 4.681 mm în lungime). Ecartamentul posterior este de 1.948 mm şi e mai mare pe versiunile Modena şi Trofeo cu 34 mm pentru a accentua caracterul lor sportiv.
  • Noul supercar MC20 a dat tonul printr-un limbaj de design care va fi utilizat de toate noile modele ale mărcii, inclusiv Grecale, însă sub o formă adaptată în dependenţă de caroserie.
    • Partea frontală este cea mai distinctivă a noului model, cu o grilă joasă ovală și impunătoare, fără a fi excesivă, semn care subliniază faptul că mașina este un Maserati.
    • Pe versiunea Trofeo, grila este deplasată ușor înainte, pentru a o face mai îndrăzneață și pentru a-i accentua caracterul sportiv.
    • Nu în ultimul rând, un nou eşapament sport specific va exista pe Trofeo (cu terminaţii dedicate), pe lângă aplicaţii din fibră de carbon.
    • Forma stopurilor, conform ideii, ar trebui să amintească de mașina sport Maserati 3200 GT din 1998.
    • Jantele pot măsura între 19-21 inci.
  • Designul interior combină materiale (piele, aluminiu, lemn, etc) şi culori de înaltă calitate cu tehnologii de ultimă oră. Mașina vine cu nu mai puțin de patru ecrane – un panou de bord de 12.3 inci, un monitor central de 12.3 inci (rezoluţie Ultra HD), altul inferior lui de 8.8 inci pentru comenzi suplimentare şi un nou ceas digital (care mai poate servi drept busolă sau indicator al forţelor G, etc).
    • Sistemul multimedia Maserati Intelligent Assistant este construit pe baza sistemului de operare Android pentru automobile. Suportă: cinci profiluri de utilizator cu setări personale, conexiune prin Bluetooth la două telefoane simultan, Apple CarPlay şi Android Auto wireless, comenzi vocale printr-un nou sistem de recunoaştere, Wi-Fi hotspot, navigaţie prin satelit cu informaţii despre trafic în timp real, etc.
    • Utilizarea conceptului curăță designul și îndepărtează butoanele de pe panoul central, lăsând mai mult loc pentru cotiera spațioasă, compartimentul mare de depozitare și zona de încărcare a telefonului.
    • Pasagerii din spate la fel pot controla sistemul de climatizare pe trei zone prin intermediul unui ecran tactil de 6.5 inci.
    • Mai este disponibil un head-up display opțional de ultimă generație, care îi ia locul printre cele mai bune disponibile în prezent în ceea ce privește luminozitatea, contrastul și unghiurile de vizualizare.
  • Ampatamentul generos de 2.901 mm a făcut posibilă obținerea unei încăperi remarcabile în spate, plus spațiul din portbagaj cu o platformă de încărcare plană, un cargo box sub platformă și scaunele care pot rabatate prin apăsarea unui buton în portbagaj. Volumul cu toate scaunele incluse este de până la 570 litri.
  • Noul Grecale este construit pe platforma Giorgio, deja folosită de modele precum Alfa Romeo Giulia şi Stelvio, însă există deosebiri importante. Și nu este vorba doar de ampatamentul întins: 2.901 vs 2.818 mm cât are Stelvio. Modelul este oferit nu numai cu o suspensie de bază cu arcuri, ci și cu una pneumatică cu amortizoare adaptive. Configuraţia suspensiei este însă cu braţe duble pe puntea din faţă şi una multi-link pe spate.
  • Pe partea de motoare vor exista următoarele opţiuni:
    • Un V6 twin-turbo de 3.0 litri cu tehnologie Maserati Twin Combustion, cea care a apărut pe motorul Nettuno a lui MC20. Se deosebeşte însă de el printr-un carter umed în loc de unul uscat, un sistem de deconectare a trei cilindri, un circuit de lubrifiere diferit, camere duble de ardere, noi dimensiuni a coroanei motorului. Produce 530 CP şi 620 Nm, fiind disponibil doar pe Grecale Trofeo (0-100 km/h în 3.8 secunde, viteză maximă 285 km/h).
    • O unitate de propulsie mild hybrid cu benzinar cu patru cilindri (2.0 litri) asistat de un demaror-generator cu o curea (BSG), o baterie de 48V şi un convertor DC/DC.
      • BSG acționează ca un alternator, încărcând bateria amplasată în portbagaj, care, la rândul său, alimentează un e-Booster montat pe motor.
      • Pe lângă un turbocompresor există un compresor electric pentru a reduce turbolag-ul, până când motorul electric intră în joc.
      • Puterea maximă este disponibilă doar în modul Sport. În funcţie de versiunea/echiparea maşinii produce 300 sau 330 CP şi 450 Nm de cuplu (în ultimul caz fiind oferit şi un diferenţial blocabil posterior).
    • Ambele vin în combinaţie cu AWD (cu ambreiaj pentru conectarea punţii frontale, arborele de transmisie fiind realizat din fibră de carbon) şi cutie automată în opt trepte ZF.
    • Modelul electric Grecale Folgore va veni pe piaţă peste un an şi va avea de oferit o baterie de 105 kWh (400V) şi 800 Nm de cuplu. Va putea fi recunoscut prin mai multe elemente aerodinamice, o grilă diferită, o culoare exclusivă Rame Folgore şi o tapiţerie interioară Econyl.
  • O suspensie pneumatică vine standard pe Grecale Trofeo (împreună cu un diferenţial posterior controlat electronic) și este o opțiune pentru versiunile Mild Hybrid.
    • Înălțimea arcurilor de aer este strâns legată de modul de conducere utilizat. Șase niveluri de ajustare a suspensiei pot fi selectate de utilizator și sunt legate de modurile de rulare.
    • Cursa totală a suspensiei pneumatice este de 65 mm. Din modul Normal, suspensia variază de la un minim de -35 mm în modul park la maximum +30 mm în modul OFF-ROAD.
    • Nu în ultimul rând, atunci când mașina este în modul PARKING, înălțimea este ajustată pentru a facilita ieșirea din vehicul.
  • Pe Grecale mai debutează sistemul Vehicle Dynamic Control Module (VDCM), o dezvoltare 100% marca Maserati care controlează toată dinamica maşinii printr-un selector de pe volan. Se bazează pe un hardware modular complet nou, special conceput și disponibil în trei variante care vor fi văzute în toate modelele viitoare ale mărcii. Modurile disponibile pe Grecale sunt: COMFORT, GT, SPORT, CORSA (doar pe Trofeo, include şi funcţie Launch Control) şi OFF-ROAD (+30 mm gardă la sol dacă există suspensie pneumatică).
  • Ar mai fi de spus că maşina poate genera o serie de sunete de bun venit care diferă de alte modele Maserati. Totodată include alerte speciale pentru centurile de siguranță și lumina plafonului, precum și sistemele ADAS.
  • Totodată, introduce un sistem audio de la Sonus faber, disponibil în două versiuni, maximum cu 21 de difuzoare şi 1.285 W putere. Printre alte dotări disponibile se numără un acoperiș panoramic, un sistem de parcare automată şi un sistem de pilotare automată de nivel 2, adică un cruise control adaptiv care funcționează la viteze de până la 210 km/h.
  • Pentru a marca sosirea noului model va fi disponibil în doar 1.000 de exemplare Grecale PrimaSerie – o ediție limitată de start cu configurații exterioare și interioare exclusive, alături de conținut tehnologic premium.

Pentru Italia sunt deja anunţate preţuri: Grecale GT – de la 74.740 euro, Grecale Modena – de la 85.200, Grecale Trofeo – de la 114.950 euro. Va fi valabil pe piaţă din a doua jumătate a lui 2022.

Specificaţii tehnice:

[embeddoc url=”https://autoblog.md/wp-content/uploads/2022/03/Maserati-Grecale-2022-specs.pdf”]

Evenimentul de prezentare în reluare:

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise